Unele dintre cele mai utilizate medicamente la nivel mondial sunt analgezicele. Acestea sunt non-opioide, opioide și adjuvante și au rolul de a combate durerea.
Analgezicele sunt un tip de medicamente al căror scop este să elimine sau să reducă durerea. Ele au efect asupra durerilor de cap, de mușchi sau asupra altor părți ale corpului unde este resimțită această senzație. Există diferite tipuri de analgezice și fiecare persoană poate avea un răspuns diferit în administrarea acestui tip de medicament.
Ce este un analgezic?
Analgezicele sunt printre cele mai utilizate medicamente, având ca scop combaterea durerii. Ele acționează la locul durerii sau asupra sistemului nervos.
În cazul durerii asociate cu inflamația, cum ar fi durerile de cap sau de spate, paracetamolul și antiinflamatoare sunt cele mai eficiente. Dacă durerea este cauzată de leziuni ale nervilor, cum ar fi zona zoster sau sciatica, sunt recomandate analgezicele care au efect asupra sistemului nervos central, arată https://www.nhs.uk.
Este important de reținut că, deși toate analgezicele au ca scop calmarea durerii și, implicit, îmbunătățirea calității vieții, acestea au efecte secundare ce trebuie luate în considerare în momentul în care este decisă administrarea lor.
Tipuri de analgezice
Analgezicele sunt clasificate în 3 grupe mari:
- non-opioide (această grupă include medicamente non-steroidiene)
- opioide (analgezice puternice care se extrag din opiu)
- analgezice adjuvante (medicamente a căror țintă principală nu este durerea, dar care pot avea efect analgezic în anumite circumstanțe).
Analgezicele non-opioide
Acest tip de analgezice include medicamentele non-steroidiene antiinflamatoare și paracetamolul. Printre medicamentele non-steroidiene se numără acidul acetilsalicilic, dipironul și numeroase alte medicamente. Acestea sunt antiinflamatoare și antipiretice, fiind printre cele mai utilizate medicamente pe plan mondial. Potrivit https://oxfordmedicine.com, în îngrijirea paliativă, ele reprezintă prima etapă din schema de tratamente analgezice recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru durerea de intensitate medie și sunt o alternativă importantă la opioide și adjuvante. Dezavantajele analgezicelor non-opioide sunt efectele reduse în suprimarea durerii și existența efectelor secundare. Excesul de paracetamol, de exemplu, este asociat cu un risc crescut al apariției efectelor secundare asupra sistemului gastrointestinal, renal și cardiovascular.
Analgezicele opioide
Acestea sunt folosite de secole pentru eficiența lor și sunt considerate cei mai folosiți agenți farmacologici în combaterea durerii moderate și severe. Potrivit www.pharmacytimes.com, există mai multe categorii de analgezice opioide:
- endogene (endorfine, encefaline, dinorfine)
- alcaloizi (morfină, codeină)
- semisinteticele (oxicodonă)
- sintetice (metadonă, fentanil)
Majoritatea analgezicelor opioide sunt bine absorbite atunci când sunt administrate subcutanat, intramuscular sau pe cale orală.
Analgezicele adjuvante
Adjuvantele sunt medicamente care nu au fost concepute pentru controlul durerii, dar care pot fi folosite și în acest scop. Din această grupă fac parte și antidepresivele, anticonvulsivantele și agenții topici, arată https://journals.lww.com. Spre deosebire de analgezicele non-opioide, acestea pot fi administrate doar la recomandarea medicului. Ele nu au o eficiență ridicată în cazul durerilor musculo-scheletale precum durerea de spate sau de articulații, însă au efect în cazul durerii neuropate sau al fibromialgiei, dar sunt recomandate și în ameliorarea durerilor cauzate de cancer, potrivit pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.
Exemple de analgezice care și-au dovedit eficiența în timp
Tipul de analgezic ce urmează a fi administrat este recomandat în funcție de tipul de durere resimțită. Exemple ale celor mai cunoscute analgezice sunt oferite de https://www.nhs.uk:
Analgezice pe bază de paracetamol
Acestea sunt utilizate în special pentru combaterea durerilor de cap și reducerea febrei. Administrarea lor excesivă poate avea efecte secundare grave, de aceea nu trebuie mărită doza în cazul în care durerea este acută.
Analgezice pe bază de ibuprofen
Medicamentele ce conțin această substanță funcționează în special când există o inflamație, precum artrita. Nici aceste medicamente nu trebuie administrate pe perioade lungi, deoarece pot cauza probleme la nivelul stomacului, rinichilor și inimii.
Analgezice pe bază de aspirină
Acestea nu au o eficiență foarte ridicată în combaterea durerii, dar au același tip de efecte secundare ca alte medicamente non-steroidiene antiinflamatoare.
Analgezice pe bază de codeină
Acestea sunt mai eficiente în combinație cu alte medicamente (precum paracetamolul). Nu este recomandată administrarea lor pe o perioadă lungă, deoarece provoacă dependență.
Analgezicele efervescente
Acestea conțin multă sare, ceea ce poate determina creșterea tensiunii arteriale.
Analgezicele pe bază de morfină
Medicamentele care conțin această substanță sunt cele mai puternice analgezice. Ele pot fi prescrise sub formă de plasture sau injecții, cu același efect, și trebuie administrate doar în cazuri de durere intensă și doar la recomandarea medicului specialist. Doza și răspunsul la aceste medicamente trebuie atent monitorizate de către acesta.
De ce trebuie să ții cont înainte de a lua analgezice?
Înainte de a începe un tratament cu analgezice, este necesar să informăm medicul cu privire la alte afecțiuni, alergii la anumite substanțe sau dacă urmăm în paralel tratament cu alte medicamente.
Potrivit www.mayoclinic.org, înainte de administrarea analgezicelor din gama opioidelor ar trebui ca medicul să fie informat cu privire la istoricul medical. Există anumite afecțiuni care pot crește riscul apariției efectelor secundare ale acestor medicamente. Este vorba despre apneea în somn, obezitatea, anxietatea sau depresia, fibromialgia.
Pașii care trebuie urmați înainte de începerea unui tratament cu analgezice sunt:
- Informarea medicului/medicilor cu privire la alte medicamente pe care le luați în același timp
- Parcurgerea cu atenție a prospectului medicamentelor recomandate de medic, astfel încât să aveți în vedere posibilele efecte secundare
- Consultul medical, în cazul în care apar efecte secundare în urma administrării de analgezice
- Verificarea datei de expirare a medicamentelor – acestea își pierd eficacitatea după expirarea termenului de valabilitate, iar efectele secundare devin imprevizibile.