Cu siguranță ai luat măcar o dată aspirină atunci când te-a durut capul. Medicamentul și-a dovedit eficiența și în cazul unor afecțiuni cardiace și ar putea preveni unele forme de cancer. Aspirina are o istorie îndelungată, efectele substanțelor din compoziția fiind descoperite de oameni cu mii de ani în urmă.
Istoria aspirinei
Substanța care face ca aspirina să fie considerată un medicament miraculos este acidul salicilic. Este o formă rafinată a salicilei, compus chimic din structura scoarței de salcie. În anul 400 (î.Hr.), medicul grec Hipocrate scria în lucrările sale despre existența unei pudre amare, pe care a extras-o din scoarța de salcie, ce are proprietăți de a reduce febra și a ameliora durerile, potrivit CNN. În 1763, preotul englez Edmund Stone a menționat într-o lucrare efectele benefice ale scoarței de salcie în ameliorarea febrei. 65 de ani mai târziu, în 1828, farmacistul francez Henri Leroux a reușit să izoleze salicina în forma sa cristalină. Studiile sale l-au făcut pe chimistul italian Raffale Piria să separe acidul salicilic în forma sa pură.
Aproape de sfârșitul secolului al XIX-a, în 1890, chimistul german Felix Hoffmann, din cadrul companiei Bayer, a reușit să transforme aspirina în medicamentul pe care și noi îl cunoaștem astăzi. Hoffman a redescoperit, practic, capacitatea antiinflamatoare a tratamentului atunci când i l-a administrat tatălui său pentru a-l scăpa de durerile provocate de artrita cu care fusese diagnosticat.
Chimistul Felix Hoffman a reușit să sintetizeze într-o formă mult mai stabilă de pudră acidul salicilic. În studiile sale, el s-a folosit de descoperirile realizate cu 40 de ani înainte. La începutul secolului XX, popularitatea aspirinei ajunsese atât de mare, încât medicamentul a fost considerat un miracol pentru medicină. Aspirina a ajuns chiar și în spațiul cosmic, fiind primul analgezic oferit astronauților care au participat la misiunea Apollo 11, în 16 iulie 1969.
Beneficiile aspirinei
Aspirina a fost inclusă pe lista medicamentelor denumite „antiinflamatoare nesteroidiene” (AINS). Beneficiile acestor medicamente pentru organism sunt reducerea durerii și a febrei. Aspirina are capacitatea de a regla temperatura corpului și a preveni formarea cheagurilor de sânge. Astfel, a fost considerată un remediu și pentru bolile cardiace. Mai multe studii au arătat că aspirina ar putea fi benefică și pentru prevenirea unor forme de demență sau că ar putea avea efecte în prevenția unor forme de cancer, precum cel de colon sau de prostată. De asemenea, aspirina poate ameliora simptomele în cazul unor afecțiuni cronice precum:
- Artrita reumatoidă
- Osteoartita
- Migrenele
- Durerile musculare cronice
Medicii explică faptul că, în combinație cu alte analgezice, precum codeina, aspirina poate ameliora și unele forme mai severe de durere. Administrată în doze mici, aspirina poate combate simptomele crampelor musculare sau ale altor dureri ușoare.
Reacțiile adverse ale aspirinei
Ca orice medicament, aspirina are, de asemenea, contraindicații și poate provoca reacții adverse. Medicamentul poate provoca anumite probleme la nivelul stomacului, astm sau reacții alergice. De asemenea, există riscul ca aspirina administrată femeilor însărcinate să afecteze dezvoltarea inimii fătului. De asemenea, în timpul alăptării, substanțele pe care aspirina le conține pot ajunge în laptele matern și pot afecta sănătatea nou-născutului. În cazul în care vă confruntați cu arsuri la stomac sau indigestie sau cu senzația de somnolență după ce ați urmat un tratament cu aspirină, cereți sfatul medicului.
Asociația Internațională a Aspirinei
Popularitatea de care s-a bucurat aspirina i-a făcut pe oamenii de știință din Statele Unite ale Americii să înființeze Asociația Internațională a Aspirinei. Rolul acesteia este de a îmbunătăți informațiile despre aspirină și de a le oferi domeniului medical. Astfel, cercetătorii continuă munca începută cu mii de ani în urmă de a descoperi beneficiile aspirinei. Asociația reunește experți din mai multe ramuri medicale pentru a înțelege felul în care aspirina își poate dovedi eficiența în cazul tratării bolilor. Asociația Internațională a Aspirinei este o organizație neafiliată politic și non-profit.