După aproape un an de școală online, instituțiile de învățământ din România s-au redeschis parțial în luna februarie, în funcție de indicele de infectare al populației din fiecare localitate. Totuși, școala nu mai este aceea pe care o știam atât noi, cât și copiii, înainte de primăvara anului trecut, când a izbucnit pandemia de COVID-19.
Școala online – o adevărată provocare
Nimeni nu a fost pregătit pentru sistemul de predare online: nici profesorii, nici copiii, nici părinții. Instituțiile de învățământ au funcționat în acest sistem după posibilități. Mare parte din copiii din România au rămas mult în urmă și se află în pragul riscului de abandon școlar, neavând acces la internet și mijloacele tehnologice necesare pentru a învăța online.
O altă categorie de copii, cei care au avut posibilitatea urmării cursurilor online, s-au confruntat, alături de profesorii lor, cu provocările învățării folosirii diverselor platforme și cu o modalitate de predare atipică, pentru care, iarăși, nu existau modalități și metode clare de implementare.
A trecut mai bine de un an de la depistarea primului caz de infectare cu SARS-CoV-2 în țara noastră, iar școala online continuă pentru o mare parte dintre copii. Specialiștii atrag atenția asupra mai multor consecințe nedorite pe care aceasta le poate avea, de la afectarea oftalmologică până la efectele psihologice generate de lipsa socializării.
În plus, dificultăți legate de program și de suprasolicitare întâmpină și părinții: de la asistarea copiilor la lecții și teme, până la ocuparea timpului liber al acestora cu activități care să excludă folosirea ecranelor și împăcarea tuturor acestor elemente cu celelalte îndatoriri familiale și de serviciu. Astfel, a apărut în ultimele luni și așa-numitul sindrom de „burnout”, în care mulți adulți au ajuns la epuizare fizică și psihică.
Revenirea fizică la școală – sfaturi pentru părinți
Autoritățile au decis redeschiderea parțială a școlilor cu respectarea unor măsuri stricte de siguranță: mască, distanță, dezinfectare. Totuși, controlul asupra potențialelor cazuri de infectare în școli nu poate fi absolut.
PortalMed vine în sprijinul părinților pe această cale, oferindu-le sfaturi de la medicii colaboratori despre ce este mai bine de făcut în această perioadă, astfel încât cei mici să fie în siguranță:
COVID-19 la copii – date oficiale din întreaga lume
Conform datelor rezultate în urma cercetărilor, a studiilor clinice și a raportărilor din întreaga lume, se conturează în acest moment câteva concluzii principale:
- riscul de infectare la copii este de două ori mai mic decât la adulți; totuși, tulpina britanică pare să afecteze într-un procent mai mare populația tânără, fiind și mai contagioasă;
- cantitatea de virus eliminată prin respirație/vorbire/tuse/strănut de o persoană infectată crește în raport cu vârsta și greutatea;
- rareori se întâmplă ca un copil infectat, dar care nu are simptome, să transmită boala, chiar și în familie;
- copiii care dau semne de boală, indiferent cât de reduse în intensitate ar fi acestea, trebuie să fie ținuți acasă.
- 20-30% din copiii infectați cu COVID-19 nu au simptome; de aceea, este important să fie păstrată distanța între copii, între copii și profesori, să fie aerisite constant sălile de curs iar masca să fie purtată inclusiv la orele de sport, dacă acestea se desfășoară în interior;
- specialiștii susțin că școlile ar trebui să fie ultimele instituții publice care ar trebui să fie închise, în eventualitatea unui nou val pandemic și a impunerii unor noi restricții de către autorități.