Pastilele anticoncepționale sunt printre cele mai utilizate metode contraceptive. Există însă multe întrebări referitoare la efectele acestora. Iată ce spun specialiștii!
Una dintre cele mai utilizate metode contraceptive este pastila anticoncepțională. Aceasta conține hormoni al căror rol este să împiedice apariția unei sarcini nedorite. Există două tipuri de pastile anticoncepționale:
- contraceptivele orale combinate (monofazice, difazice, trifazice) – acestea conţin doi hormoni feminini, estrogen şi progesteron
- contraceptivele care conţin doar progesteron(mini-pilule).
Află mai departe răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de folosirea pastilei anticoncepționale.
Pot avea încredere în pilula orala?
Pastila anticoncepțională este folosită de peste 50 de ani și milioane de femei o folosesc fără probleme. Anticoncepționalele sunt foarte eficiente atunci când sunt administrate corect. Pilula contraceptivă are o eficacitate de 99,7% atunci când este luată corect, arată www.medicalnewstoday.com. În cazul în care pastilele anticoncepționale nu sunt administrate întotdeauna corect, eficacitatea lor scade la 91%.
Contraceptivele orale îngrașă?
Este o întrebare care preocupă multe femei aflate în fața deciziei de a începe administrarea de anticoncepționale. Majoritatea studiilor care s-au concentrat pe această idee contrazic ipoteza că anticoncepționalele îngrașă, kilogramele care pot fi acumulate în primele săptămâni sau luni de la începerea administrării pilulei contraceptive putând fi explicate prin retenția de apă. Dacă există o acumulare inexplicabilă de kilograme după începerea administrării de anticoncepționale, probabil că o cauză diferită determină acest fapt, arată www.healthline.com (https://www.healthline.com/health/how-to-lose-weight-on-birth-control).
Care este vârsta de la care pot folosi pastile contraceptive?
Vârsta cea mai obișnuită de la care se începe administrarea de pastile anticoncepționale este 16 ani, arată www.pandiahealth.com. Unele adolescente sunt pregătite să ia pilula contraceptivă chiar mai devreme, dar este esențial să aibă o recomandare a medicului în acest sens.
Daca iau anticoncepționale, mai este necesar prezervativul?
Anticoncepționalele sunt folosite pentru a împiedica o sarcină nedorită, însă ele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. De aceea, atunci când există parteneri sexuali multipli sau în cazul sexului ocazional, este important să fie folosite ambele metode contraceptive.
Se poate face cancer la sân de la anticoncepționale?
Legătura dintre cancerul de sân și pilula contraceptivă a reprezentat obiectul multor studii efectuate de-a lungul timpului. O analiză din 2012 arată că folosirea contraceptivelor pe bază de hormoni este corelată cu un risc ușor crescut de apariție a cancerului la femei cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, potrivit www.breastcancer.org. Aceeași sursă arată că acest risc variază în funcție de hormonii conținuți de pastilele anticoncepționale, dar subliniază că riscul este unul relativ, fiind necesar a se ține cont de stilul de viață, de greutatea corporală și de istoricul medical al familiei.
Ce efecte secundare au pilulele contraceptive?
Trebuie ținut cont că, la fel ca în cazul oricărui medicament, și pastilele contraceptive pot avea anumite efecte secundare. Potrivit www.healthcentral.com/, cele mai întâlnite efecte secundare ale pastilelor anticoncepționale sunt:
- dureri de cap
- amețeli
- sensibilitate la nivelul sânilor
- sângerări între ciclurile menstruale.
De regulă, acestea dispar după 2-3 luni de la începerea administrării pastilei contraceptive. O meta-analiză a 26 de studii, realizată în 2013, a indicat faptul că pastilele contraceptive combinate ce conțin și estrogen, și progesteron, cresc riscul apariției cheagurilor de sânge, care duc la apariția accidentului vascular cerebral și a infarctului, arată www.medicalnewstoday.com. Aceste efecte apar însă de obicei la femeile de peste 35 de ani care fumează, potrivit www.healthcentral.com. De asemenea, pilulele contraceptive care conțin estrogen pot duce la creșterea tensiunii arteriale, conform unui articol publicat pe www.health.harvard.edu.
Hormonii pe care-i conține pastila contraceptivă sunt periculoși pentru sănătatea mea?
Contraceptivele pe bază de hormoni pot scădea riscul apariției cancerului ovarian și endometrial. Cu cât este mai mare perioada de administrare a pilulelor contraceptive, cu atât scade riscul apariției acestui tip de cancer, arată www.healthline.com/. Există însă posibilitatea ca hormonii conținuți de pastilele contraceptive să aibă anumite efecte precum:
- schimbări hormonale (apariția acneei și a stării de oboseală)
- dureri de cap (pe perioade scurte sau mai lungi)
- schimbări de apetit (pofta de mâncare poate scădea sau poate crește)
- schimbări ale stării de spirit (unele femei pot simți o reducere a anxietății, în timp ce altele se pot simți deprimate).
Când trebuie să fac o pauză în care să nu mai iau pilule?
Dacă nu există niciun efect secundar după o perioadă lungă de administrare a pastilelor anticoncepționale, atunci se poate continua administrarea lor. Pentru majoritatea femeilor sănătoase, pilulele contraceptive pot fi folosite pe termen lung. De menționat însă că, în cazul femeilor fumătoare de peste 35 de ani, atât anticoncepționalele care conţin doar progesteron, cât și cele combinate nu mai sunt potrivite, de aceea este necesară o discuție cu medicul pentru recomandarea altei metode contraceptive, arată www.healthline.com.
Dacă am luat timp îndelungat pilule și acum nu le mai iau, sunt protejată de o sarcină nedorită?
După încetarea administrării pastilei anticoncepționale, este posibilă apariția sarcinii în prima lună de după menstruație.
Tratamentul cu anticoncepționale poate induce malformații viitorilor mei copii, după întreruperea acestuia?
Potrivit unui articol publicat pe news.harvard.edu, contraceptivele orale nu determină un risc crescut de malformații la viitorii copii. Un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health and the Statens Serum Institut din Danemarca pe femei care luau pastile anticoncepționale înainte de a rămâne însărcinate și pe femei care nu luau pilule contraceptive arată că prevalența malformațiilor din naștere nu diferă la cele două categorii studiate.
Este important de reținut că pastilele anticoncepționale trebuie administrate la recomandarea medicului.