Candidoza vaginală este o afecțiune cauzată de o ciupercă denumită Candida albicans. Din punct de vedere statistic, afectează 75% dintre femei cel puțin o dată în viață. Supraproliferarea acestei ciuperci cauzează o scurgere vaginală albicioasă cu aspect brânzos, precum și senzație de arsură în zona intimă.
Candidoza vaginală este o infecție cauzată de specia de fung Candida; aceasta trăiește în mod normal în corpul uman în locuri precum gură, gât, tract digestiv, vagin și pe piele, fără a cauza vreo problemă (atunci când se află în echilibru cu ecosistemul organismului). Hormonul estrogen ajută bacteriile denumite lactobacili să se dezvolte; aceste bacterii distrug patogenii din vagin și mențin o stare bună de sănătate, însă atunci când echilibrul este perturbat acestea ajung să se multiplice și conduc la modificarea florei vaginale. Candidoza vaginală mai poartă denumirea de vulvo-vaginită candidozică.
Simptome
Simptomele candidozei vaginale includ: senzație de mâncărime sau durere locală (la nivelul vaginului și al vulvei), durere în timpul contactului sexual, durere / disconfort la urinare, scurgere vaginală modificată (cu aspect albicios, brânzit, fără miros neplăcut).
Deși majoritatea formelor de candidoză sunt ușoare, unele femei pot dezvolta infecții grave care implică înroșire, inflamație și mici fisuri la nivelul vulvei sau în peretele vaginal.
Deoarece simptomele sunt similare altor infecții vaginale, doar un medic este în măsură să le diferențieze și să prescrie tratamentul corect.
Cauze și factori de risc
Candidoza vaginală este o afecțiune extrem de comună, însă nu se poate stabili procentul exact de femei afectate (cercetătorii estimează că aproximativ 20% dintre femei au în mod normal ciuperca Candida în vagin, fără a prezenta simptome). Au fost identificate câteva categorii expuse unui risc mai crescut, după cum urmează: gravidele, cele care folosesc contraceptive hormonale (hormonii joacă un rol important în echilibrul florei vaginale), femeile care suferă de diabet (există un surplus de zahăr în sânge, cu impact asupra sănătății vaginale), cele cu sistem imunitar slăbit (ca urmare a infecției cu HIV sau a administrării de steroizi sau chimioterapie – suprimă sistemul imunitar), cele care au urmat recent un tratament cu antibiotice (bacteriile bune din vagin sunt distruse de către antibiotic). Deși nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală, poate fi transmisă prin intermediul contactului sexual. Unii specialiști au inclus printre factorii de risc și obiceiurile alimentare nocive (inclusiv consumul excesiv de dulciuri), dezechilibrele hormonale din preajma ciclului menstrual, stresul, lipsa somnului.
„Vulvo-vaginita candidozică este cea mai frecventă afecțiune întâlnită la femeia aflată la vârstă fertilă. Chiar dacă poate fi ușor de identificat la un examen ginecologic, este nevoie de confirmarea acesteia printr-un examen de laborator. Candida glabrata reprezintă aproximativ 90% dintre speciile de candida identificate în examenul de secreție”, spune doamna doctor Marilena Băluță, medic primar obstetrică-ginecologie.
„Factorii de risc pentru vulvo-vaginita candidozică sunt:
– Diabetul zaharat.
– Tratamentul antibiotic.
– Excesul de estrogeni.
– Imunosupresia.
– Comportamentul sexual – folosirea dispozitivelor care modifică Ph-ul vaginal și implicit cresc riscul de a dezvolta candidoză vaginală.
– Dispozitivele contraceptive.“ – completează doamna doctor Marilena Băluță.
Pentru a preveni apariția candidozei, poate fi de ajutor purtarea lenjeriei de bumbac, iar în cazul administrării de antibiotice, este important să țineți cont de recomandările exacte ale medicului.
Diagnostic
Medicii stabilesc de obicei un diagnostic pe baza unei mostre de secreție vaginală, care este examinată microscopic. Un rezultat pozitiv al culturii nu înseamnă neapărat că ciuperca Candida este responsabilă de simptome, deoarece sunt femei care o au și sunt asimptomatice.
„Diagnosticul candidozei vulvo-vaginale se bazează pe examenul clinic și de laborator.
– pe lângă leucoreea (secreția) vaginală, simptomatologia mai poate fi însoțită de usturimi, prurit (mâncărimi), mucoasă eritematoasă (roșie), depozite albicioase.
Deoarece, de cele mai multe ori, simptomatologia poate fi comună cu alte infecții vaginale, examenul de laborator este esențial pentru a depista specia de candida și fungigrama, care ne orientează în alegerea tratamentului corect.
Examenele de laborator se fac atunci când femeia prezintă simptomatologie. Screening-ul nu este necesar pentru a depista infestarea”, atrage atenția doamna doctor Marilena Băluță.
Tratament
Candidoza vaginală este de obicei tratată cu medicație antifungică. Pentru majoritatea infecțiilor, este necesară administrarea intravaginală (topică) sau pe cale orală de fluconazol. Se pot impune tratamente diferite pentru infecții mai grave, infecții care nu se ameliorează sau care recidivează constant, respectiv doze multiple de fluconazol sau alte medicamente aplicate intravaginal precum acid boric, nistatin sau flucitozin, miconazol sau clotrimazol.
Unele studii au indicat faptul că un consum de probiotice se poate dovedi util în prevenirea proliferării candidozei, însă nu există încă dovezi concludente în acest sens. Este important să respectați întocmai indicațiile medicului cu privire la administrarea tratamentului, pentru a combate infecția definitiv și a preveni recidiva (ca urmare a rezistenței la medicație). Candidoza vulvo-vaginală recurentă poate apărea în cazul unei recidive a infecției de cel puțin 4 ori într-un an, caz în care medicul poate recomanda administrarea de tratament timp de 6 luni.
„Tratamentul vizează eradicarea factorului patogen. Dintre mijloacele terapeutice pot face parte ovulele, cremele, dușurile vaginale cu substanțe antimicotice. Automedicația nu este încurajată, deoarece substanța activă aleasă poate să nu fie eficientă în infestările micotice”, concluzionează doamna doctor Marilena Băluță.
Printre metodele indicate pentru prevenirea candidozei vaginale se numără: evitarea dușurilor vaginale (acestea distrug bacteriile benefice din vagin), a produselor de tip deodorant intim sau tampoane parfumate, evitarea purtării hainelor ude timp îndelungat (costume de baie sau îmbrăcăminte sportivă), evitarea folosirii lenjeriei intime strâmte și din materiale sintetice, a lubrifianților vaginali pe bază de compuși sintetici, a antibioticelor în exces. În cazul persoanelor diabetice, este esențială monitorizarea glicemiei pentru a preveni infecțiile cu candida.
În final, deoarece simptomele specifice candidozei vaginale sunt similare altor afecțiuni (inclusiv vaginoză bacteriană și boli cu transmitere sexuală), este important să existe un consult medical de specialitate pentru un diagnostic și tratament corect.