Pereții vaginului sunt acoperiți de un strat subțire de umiditate. Aceasta asigură un mediu alcalin în care spermatozoizii por supraviețui și se pot deplasa pentru reproducerea sexuală. De asemenea, aceste secreții vaginale lubrifiază peretele vaginal, reducând frecarea în timpul actului sexual.
Odată cu înaintarea în vârstă, secreția hormonală este afectată, același lucru fiind valabil și în cazul altor factori care afectează secrețiile hormonale, iar acest lucru duce la subțierea pereților vaginali. Pereți vaginali mai subțiri înseamnă mai puține celule care produc secreții, iar acest lucru poate duce la uscăciune vaginală.
Articolul prezintă ce este uscăciunea vaginală, care sunt cauzele și simptomele de uscăciune vaginală, ce înseamnă uscăciunea vaginală în sarcină și la menopauză precum și posibilele remedii.
Cuprins:
- Ce este uscăciunea vaginală?
- Uscăciune vaginală: cauze
- Uscăciune vaginală: simptome
- Uscăciune vaginală în sarcină
- Uscăciune vaginală: remedii
Ce este uscăciunea vaginală?
În mod normal, pereții vaginului rămân lubrifianți cu un strat subțire transparent. Hormonul estrogen ajută la menținerea acestui fluid și menține mucoasa și vaginul sănătoase, groase și elastice.
O scădere a nivelului de estrogen reduce cantitatea de secreție, iar acest lucru se poate întâmpla la orice vârstă și din cauze diferite.
În caz de uscăciune vaginală poate apărea o iritație minoră, dar lipsa de umiditate vaginală poate avea un impact uriaș asupra vieții sexuale. Din fericire, sunt disponibile mai multe tratamente pentru a ameliora uscăciunea vaginală.
Uscăciune vaginală: cauze
Uscăciunea vaginală apare adesea în menopauză și aproape una din trei femei se confruntă cu uscăciune vaginală în această perioadă.
În general, uscăciunea vaginală este cel mai adesea provocată de nivelul scăzut al estrogenului. Alte cauze ale scăderii nivelului de estrogen includ:
- Nașterea
- Alăptarea
- Fumatul
- Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor
- Chimioterapia și radiațiile în zona pelviană
- Medicamente antiestrogenice
- Terapiile împotriva cancerului
- Depresia severă și stresul
- Dușurile vaginale frecvente
- Anumite loțiuni și săpunuri pentru igiena intimă care pot perturba echilibrul natural al substanțelor chimice din vagin, fapt ce duce la uscăciune vaginală. Atenție, trebuie reținut că unele dintre aceste produse, precum și unele tampoane, pot duce la dezechilibre ale florei vaginale ce pot determina și apariția unor infecții precum candidoza vaginală, de aceea trebuie folosite cu precauție și doar după consultarea medicului specialist.
Alți factori ce pot duce la uscăciune vaginală sunt:
- Sindromul Sjӧgren (o tulburare autoimună care atacă celulele organismului care produc secreții)
- Unele medicamente împotriva alergiilor
- Anumite antidepresive
- Lipsa preludiului înainte de sex
Uscăciune vaginală: simptome
Uscăciunea vaginală provoacă disconfort prin următoarele simptome:
- Durere sau jenă în timpul actului sexual
- Sângerări ușoare după actul sexual
- Iritații
- Dureri, mâncărimi sau arsuri în zona vaginului
- Scurgeri vaginale ușoare
Uscăciune vaginală în sarcină
Este normal ca nașterea să provoace uscăciune vaginală. Nivelurile de estrogen scad după naștere, ceea ce produce uscăciune vaginală, iar femeile care alăptează înregistrează ulterioare scăderi ale nivelului estrogenului ceea ce poate crește și mai mult nivelul de uscăciune vaginală.
Odată întreruptă alăptarea și odată cu revenirea menstruației, nivelul de estrogen revine la normal și uscăciunea vaginală ar trebui să dispară de la sine.
Dacă uscăciunea vaginală persistă chiar și după revenirea menstruațiilor, dacă aveți dureri sau disconfort, adresați-vă medicului specialist.
Uscăciune vaginală în menopauză
În timpul perimoenopauzei și după ce o femeie a intrat la menopauză, ovarele produc tot mai puțin estrogen. Acest lucru nu numai că determină o subțiere a țesuturilor din jurul vaginului și a vulvei, dar și o reducere a numărului de glande de la nivelul colului uterin care produc mucus, ducând astfel la apariția uscăciunii vaginale
Uscăciune vaginală: remedii
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un gel pentru uscăciune vaginală sau un lubrifiant pentru a reduce uscăciunea și disconfortul. Acești lubrifianți, geluri și creme hidratante pot, de asemenea, să schimbe pH-ul vaginului, reducând astfel riscul de a dezvolta o infecție urinară.
Surse:
https://www.webmd.com/
https://www.healthline.com/
https://www.everydayhealth.com/