BOLIObstetrica și Ginecologie

Fibromul uterin

De-a lungul vieții unei femei, uterul său trece prin multe schimbări, în funcție de diferitele etape ale dezvoltării sexuale, de modificările fiziologice și, desigur, în funcție de starea de sănătate a femeii. Uneori, apar și modificări de ordin patologic.

Fibromul uterin este o tumoare benignă care afectează mai mult de 70% dintre femei. De obicei, acesta este descoperit la controalele de rutină, atunci când medicul observă că uterul este crescut în dimensiune sau că pereții săi s-au îngroșat. Fibromul uterin se poate dezvolta în interiorul cavității uterine, dar și spre exteriorul uterului și poate avea dimensiuni microscopice sau poate crește până la dimensiuni de 20-30 cm.

Cauzele apariției fibromului uterin

Încă nu sunt cunoscute pe deplin cauzele care conduc la apariția fibroamelor, însă este știut faptul că anumite femei sunt predispuse la această afecțiune, din cauza moștenirii genetice. Numărul de sarcini și stilul de viață pot influența apariția fibromului uterin.

Simptome ale fibromului uterin

Cele mai multe fibroame sunt asimptomatice. Totuși, în cazurile mai avansate, o parte dintre paciente acuză unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • dureri abdominale;
  • senzație de balonare;
  • nevoia de a merge des la toaletă;
  • tulburări ale tranzitului intestinal (constipație);
  • tulburări menstruale (sângerări abundente sau pentru prea multe zile);
  • sângerări uterine;
  • mărirea abdomenului;
  • infertilitate.

Riscuri și complicații

Fibromul uterin de dimensiuni mari (de peste 5-6 cm) poate duce la avort spontan, naștere prematură, pierderi repetate de sarcini sau chiar infertilitate. Din cauza sângerărilor abundente, fibromul uterin poate provoca anemie. Fibromul dezvoltat în aproapierea pelvisului poate provoca ocluzie intestinală.

Abordări terapeutice

Medicul poate recomanda tratament hormonal în încercarea de a stopa sângerările abundente, însă contraceptivele orale folosite până în prezent s-au dovedit a nu fi foarte eficiente. Specialiștii propun diverse alte metode nechirurgicale (analogie de GnRH, steroizi androgenici, antiinflamatoare nesteroidiene etc.), însă toate au efecte adverse destul de neplăcute și eficiență redusă. Cele mai eficiente metode de tratament ale fibromului uterin rămân, totuși, cele chirurgicale: histerectomia, ablația de endometru, miomectomia, mioliza, focalizarea ultrasonică ghidată RMN etc.

Recomandări

Fibromul uterin poate provoca neplăceri atât de ordin fizic, cât și psihic. Nu neglijați controalele periodice, care pot descoperi fibroamele chiar și când sunt de dimensiuni foarte mici. De asemenea, dacă aveți simptome dintre cele descrise mai sus, programați-vă imediat la medic.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Cum tratezi și ameliorezi uscăciunea vaginală?

3 Minute
Pereții vaginului sunt acoperiți de un strat subțire de umiditate. Aceasta asigură un mediu alcalin în care spermatozoizii por supraviețui…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Fistula recto-vaginală: ce este și cum se manifestă?

2 Minute
Fistula recto-vaginală este o conexiune anormală între porțiunea inferioară a intestinului gros (rectul) și vagin. Ca urmare a fistulei recto-vaginale,…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Prolaps vaginal: cauze, simptome și recomandări

2 Minute
Prolapsul vaginal, sau prolaps uterin, apare atunci când mușchii planșeului pelvin se întind și se slăbesc până când nu mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *