BOLIObstetrica și Ginecologie

Fibromul uterin

De-a lungul vieții unei femei, uterul său trece prin multe schimbări, în funcție de diferitele etape ale dezvoltării sexuale, de modificările fiziologice și, desigur, în funcție de starea de sănătate a femeii. Uneori, apar și modificări de ordin patologic.

Fibromul uterin este o tumoare benignă care afectează mai mult de 70% dintre femei. De obicei, acesta este descoperit la controalele de rutină, atunci când medicul observă că uterul este crescut în dimensiune sau că pereții săi s-au îngroșat. Fibromul uterin se poate dezvolta în interiorul cavității uterine, dar și spre exteriorul uterului și poate avea dimensiuni microscopice sau poate crește până la dimensiuni de 20-30 cm.

Cauzele apariției fibromului uterin

Încă nu sunt cunoscute pe deplin cauzele care conduc la apariția fibroamelor, însă este știut faptul că anumite femei sunt predispuse la această afecțiune, din cauza moștenirii genetice. Numărul de sarcini și stilul de viață pot influența apariția fibromului uterin.

Simptome ale fibromului uterin

Cele mai multe fibroame sunt asimptomatice. Totuși, în cazurile mai avansate, o parte dintre paciente acuză unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • dureri abdominale;
  • senzație de balonare;
  • nevoia de a merge des la toaletă;
  • tulburări ale tranzitului intestinal (constipație);
  • tulburări menstruale (sângerări abundente sau pentru prea multe zile);
  • sângerări uterine;
  • mărirea abdomenului;
  • infertilitate.

Riscuri și complicații

Fibromul uterin de dimensiuni mari (de peste 5-6 cm) poate duce la avort spontan, naștere prematură, pierderi repetate de sarcini sau chiar infertilitate. Din cauza sângerărilor abundente, fibromul uterin poate provoca anemie. Fibromul dezvoltat în aproapierea pelvisului poate provoca ocluzie intestinală.

Abordări terapeutice

Medicul poate recomanda tratament hormonal în încercarea de a stopa sângerările abundente, însă contraceptivele orale folosite până în prezent s-au dovedit a nu fi foarte eficiente. Specialiștii propun diverse alte metode nechirurgicale (analogie de GnRH, steroizi androgenici, antiinflamatoare nesteroidiene etc.), însă toate au efecte adverse destul de neplăcute și eficiență redusă. Cele mai eficiente metode de tratament ale fibromului uterin rămân, totuși, cele chirurgicale: histerectomia, ablația de endometru, miomectomia, mioliza, focalizarea ultrasonică ghidată RMN etc.

Recomandări

Fibromul uterin poate provoca neplăceri atât de ordin fizic, cât și psihic. Nu neglijați controalele periodice, care pot descoperi fibroamele chiar și când sunt de dimensiuni foarte mici. De asemenea, dacă aveți simptome dintre cele descrise mai sus, programați-vă imediat la medic.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Sarcina Extrauterină: Care sunt cauzele, ce complicații pot surveni

3 Minute
Un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterului, în mod normal. Dar la sarcina extrauterină, ovulul fertilizat se află în…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Rana pe col: factori de risc, simptome si diagnostic

3 Minute
Cervicita sau rana pe col este o afecțiune ginecologică și reprezint o inflamație a colului uterin. Dacă rana pe col…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și GinecologieSFATURI MEDICALE

Te confrunți cu durerea de ovare? Află când devine o urgență medicală

2 Minute
Ovarele sunt glande reproducătoare femeiești, situate de fiecare parte a pelvisului. Ovarele sunt responsabile de producerea ovulelor și servesc ca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.