Metroragia este sângerarea vaginală anormală, care nu este asociată ciclului menstrual și care apare la intervale neregulate. Sângele provine tot din uter, dar nu este sânge menstrual, ci are o altă cauză; uneori poate fi vorba de o afecțiune gravă. Așadar, oricând observați sângerări neobișnuite, mergeți cât mai repede la medic, pentru a primi tratamentul adecvat.
Metroragia apare mai ales la femeile cu vârste de peste 40 de ani și afectează, conform statisticilor, un procent de aproximativ 13% dintre femei.
Sângerările anormale cu proveniență uterină sunt de mai multe tipuri:
- Menstruația este foarte abundentă;
- Sângerarea are loc în afara perioadei menstruale;
- Sângerarea din timpul menstruației este foarte abundentă și apare și în afara perioadei menstruale.
Cauze
Unele dintre cauze sunt infoensive, precum este, uneori, și metroragia în sine. Există, însă, și cauze care pot indica probleme importante de sănătate:
- dereglări hormonale. Este vorba de modificări ale nivelului de estrogen sau progesteron, ceea ce provoacă metroragie. Dereglările apar și ele din mai multe motive: atunci când întrerupeți sau începeți administrarea de anticoncepționale, în cazul unor probleme la glanda tiroidă sau al unor ovare disfuncționale.
- complicații în sarcină. Avort sau sarcină extrauterină;
- lipsa ovulației. Dacă, în general, nu ovulezi, mucoasa uterină se va acumula până când va fi eliminată, provocând metroragie;
- Tumorile uterine. Fibroamele și polipii pun presiune pe uter și pot cauza sângerare anormală. Aceste tumori sunt, de regulă, necanceroase;
- Prima menstruație sau menopauza. În ambele situații, menstruația poate fi haotică, fiind una dintre situațiile în care metroragia nu e alarmantă;
Alte cauze pentru metroragie sunt: o infecție la nivelul organelor reproducătoare, malnutriția, endometrioza.
Există mai multe boli în prezența cărora poate apărea și metroragia.
- boli cu transmitere sexuală
- boala inflamatorie pelvină;
- cervicită;
- vaginită;
- adenomioză;
- sindromul ovarelor polichistice;
- o boală a tiroidei;
- torsiunea tubului falopian ;
- afecțiuni la nivelul glandelor suprarenale sau la nivelul hipofizei.
Tratament
Metroragia nu se tratează într-un singur fel. Este foarte important să fie depistată cauza ce a dus la această afecțiune, pentru a putea fi recomandat un tratament eficient. Adesea, este suficientă schimbarea alimentației, scăderea nivelului de stres și administrarea unor antiinflamatoare.
Dereglările hormonale se tratează fie cu anticoncepționale, fie cu o terapie hormonală (medicație pe bază de hormoni). Există cazuri în care tratamentul hormonal nu dă rezultate și atunci medicul ar putea recomanda dilatarea și chiuretajul pentru îndepărtarea țesutului care căptușește uterul.
În general, diferitele tipuri de cancer care apar la nivelul sistemului reproducător nu produc simptome, chiar și zece ani. Totuși, metroragia, în anumite cazuri, rare, poate fi simptom al unuia dintre următoarele tipuri: cancer de col uterin, cancer ovarian, cancer al trompelor uterine, cancer vaginal, cancer vulvar.
Metroragia reprezintă o urgență medicală atunci când vine însoțită de febră, amețeală, dureri pelvine sau oboseală. Mai ales că, sângerarea anormală ar putea indica prezența unui tip de cancer sau a unei infecții, care pot pune viața în pericol.
Prevenție
Metroragia nu se poate preveni, însă se poate ține cont de câteva aspecte care țin, mai degrabă, de stilul de viață:
- eliminarea stresului pe cât posibil;
- alegerea unei alimentații cât mai mult bazată pe fructe și legume;
- evitarea administrării de aspirină, care crește riscul sângerărilor;
- administrarea anticoncepționalelor doar la recomandarea medicului.