Infecțiile urinare sunt mai frecvente în timpul verii. Află mai departe care sunt cauzele, cum le putem preveni și cum pot fi tratate!
Infecțiile urinare sunt cauzate de bacteria E. coli sau de alte bacterii care se dezvoltă în urină. De obicei, infecțiile urinare afectează vezica urinară și uretra și se manifestă prin senzații de arsură și mâncărime. Vara este anotimpul în care apar cele mai multe cazuri de infecții urinare, deoarece temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Infecțiile urinare pe timpul verii – cauze și recomandări
Când temperaturile sunt ridicate, pierdem multe lichide prin transpirație, iar organismul are nevoie de acestea pentru a elimina bacteriile și toxinele. Dacă nu sunt eliminate, bacteriile pot duce la apariția infecțiilor. De aceea, hidratarea este foarte importantă. Institutul american de medicină recomandă ca femeile să bea 9 pahare de lichide neîndulcite pe zi, iar bărbații, 13, potrivit www.urologygroup.com.
De asemenea, tot pentru a evita infecțiile urinare, este important să ne asigurăm că avem un costum de baie de rezervă dacă vrem să practicăm un sport pe plajă după scăldat. Un costum de baie umed purtat pentru o perioadă mai mare creează mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Și sexul poate juca un rol în apariția de infecții urinare. Dacă uretra intră în contact cu bacterii prezente la nivelul zonei genitale a partenerului, atunci există riscul apariției unei infecții urinare. De aceea, se recomandă urinarea la scurt timp după actul sexual, precum și consumul unui pahar de apă, arată www.urologygroup.com.
Unele femei se confruntă de-a lungul vieții cu infecții urinare repetate. Acestea apar de obicei deoarece bacteria E-coli, care trăiește în sistemul intestinal, este transportată dinspre rect către vagin, putând intra apoi în uretră și infecta vezica urinară, potrivit www.health.harvard.edu.
Infecții urinare – simptome
Simptomele infecției urinare sunt, potrivit www.mayoclinic.org
- Nevoia stringentă de a urina
- Senzația de arsură în timpul urinării
- Aspect tulbure, rozaliu sau roșiatic al urinei
- Miros puternic al urinei
- Durere la nivel pelvian
Infecții urinare – tratament
Există două tipuri de infecții urinare: simple și complicate. Cele simple afectează persoanele care al căror tract urinar funcționează normal, potrivit www.urologyhealth.org. Cazurile de infecții urinare complicate apar la persoane care au o funcționare anormală a tractului urinar sau atunci când bacteriile ce au determinat apariția acestora nu pot fi eliminate nici atunci când sunt administrate o serie de antibiotice. Femeile au de obicei infecții urinare simple, în timp ce bărbații și copiii se confruntă de regulă cu infecții urinare complicate.
Infecțiile urinare simple pot fi tratate cu antibiotice administrate pentru o perioadă scurtă, de 3 zile. Totodată, pe parcursul tratamentului, este foarte importantă hidratarea corespunzătoare. În cazul infecțiilor urinare complicate, atunci medicul va prescrie antibiotice pe o perioadă mai lungă, până la două săptămâni. Uneori, tratamentul poate începe cu administrarea intravenoasă de antibiotice, iar infecțiile rinichilor sunt, de multe ori, tratate ca o infecție urinară complicată, arată www.urologyhealth.org.
Urinal Akut este un supliment alimentar care se folosește cu succes în eliminarea simptomelor de disconfort urinar. Datorită efectului său rapid, este considerat cel mai eficient tratament al infecțiilor urinare. Nu este un înlocuitor al tratamentului cu antibiotice, dar poate fi folosit în paralel cu acestea.