Un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterului, în mod normal. Dar la sarcina extrauterină, ovulul fertilizat se află în afara cavității principale a uterului. O sarcină extrauterină poate să apară în ovar, cavitatea abdominală, colul uterin, dar cel mai adesea într-o trompă uterină. Sarcina extrauterină este o sarcină care nu se dezvoltă în condiții normale, nu poate fi dusă la termen și poate pune viața în pericol, fără sprijin medical.
Citește articolul în continuare și află care sunt simptomele, cauzele, factorii de risc, dar și la câte săptămâni se depistează sarcina extrauterină.
Ce este sarcina extrauterină?
Sarcina extrauterină se mai numește sarcină ectopică. La această sarcină, ovul fertilizat se poate poziționa în ovar, sau în cavitatea abdominală, sau în partea inferioară a uterului – colul uterin, dar cel mai adesea o sarcină extrauterină se dezvoltă într-o trompă uterină.
Dezvoltarea ovulului în afara uterului poate produce sângerări, iar în lipsa îngrijirii medicale, o sarcină extrauterină poate pune viața în pericol.
În SUA, aproximativ 1 din 50 de sarcini este o sarcină ectopică. Iar în UK aproximativ 1 din 90 de sarcini, este sarcină extrauterină.
Sarcina extrauterină: Cauze
Nu sunt cunoscute toate posibilele cauze care pot produce o sarcină extrauterină. Dar o trompă uterină deteriorară ar putea fi una dintre acestea. O trompă deteriorată poate împiedica ovulul să ajungă în uter. De asemenea, prin cauze se numără și:
- Vârsta de peste 35 de ani
- Fumatul
- Boala inflamatorie pelvină
- Boli cu transmitere sexuală
Sarcina extrauterină: Simptome
Este posibil ca simptomele în caz de sarcină extrauterină să nu fie evidente și sesizate încă de la început. O sarcină extrauterină se poate observa la ecografia transvaginală (introducerea unei mici sonde în vagin, fără să fie necesară anestezia locală).
Simptomele pot deveni evident între săptămâna 4 și 12 din sarcină.
Există însă anumiți indicatori care pot semnala o sarcină extrauterină. Trebuie reținut că simptomele specifice pot depinde de locul în care se adună sângele și nervii iritați. Printre simptome se numără:
- Sângerări vaginale ușoare
- Dureri pelviene
- Dureri de umăr
- Se resimte nevoia de mișcare intestinală
- Disconfort la urinare
- Dureri abdominale scurte și intense (înțepături)
Dezvoltarea ovulul în trompa uterină poate provoca ruperea trompei, ceea ce va rezulta în sângerare abdominală puternică, însoțită de:
- Stare de leșin
- Amețeală
- Șoc
Sarcina extrauterină: Factori de risc
Riscul de sarcină extrauterină variază în funcție de diverși factori de sănătate.
O sarcină extrauterină poate fi experimentată de orice femeie, dar următorii factori cresc posibilitatea de a avea o sarcină extrauterină:
- Sarcină extrauterină în trecut. Șansele sunt mai mari dacă ai mai avut acest tip de sarcină.
- Bolile cu transmitere sexuală pot provoca infecții la nivelul trompelor și pot crește riscul
- Metoda de contracepție (steriletul)
- Tratamentele de fertilitate (precum fertilizarea in intro)
- Intervențiile chirurgicale pentru corectarea unei trompe uterine
- Fumatul (riscul crește considerabil în cazul persoanelor care fumează)
Complicații în cazul unei sarcini extrauterine
O sarcină extrauterină nu poate fi dusă la termen. În prezent, mutarea în uter a ovulului fertilizat care se dezvoltă în trompă sau în altă parte a corpului nu este posibilă. Sarcina extrauterină provoacă sângerări care pot conduce la deces.
Statisticile înregistrează sarcina extrauterină ca fiind principala cauză de deces matern în primele 3 luni.
Dacă experimentați simptome precum cele descrise mai sus, este absolut necesar să mergi la medic.
Cum se abordează medical sarcina extrauterină?
Sarcina extrauterină este o sarcină ce nu va rezulta într-o naștere. În cazul în care ovulul fertilizat nu se dizolvă singur, se poate interveni prin medicație sau chirurgical.
Medicația înseamnă administrarea unei injecții cu un medicament puternic, cu scopul de a opri creșterea sarcinii. Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală, iar ovulul fertilizat este îndepărtat. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră riscurile pe care le implică fiecare opțiune disponibilă.
Unele tratamente reduc șansele de a putea concepe pe cale naturală în viitor. Totuși, după o sarcină extrauterină, majoritatea femeilor pot să conceapă.
În general, 65% dintre femei reușesc să aibă o sarcină în termen de 18 luni de la o sarcină extrauterină (sursa aici).
Care sunt șansele de sarcină extrauterină recurentă?
Femeile au o șansă de 15% de a avea o altă sarcină extrauterină dacă au experimentat în trecut. Tratamentul cu medicamente, mai degrabă decât cel chirurgical, prezintă un risc mai mic de sarcină ectopică recurentă (recomandă sursele de aici).
Ce poți face ca să reduci riscul de sarcină extrauterină?
În ceea ce privește măsurile care se pot lua pentru a evita o sarcină extrauterină, se recomandă, în cazul unei femei fumătoare, renunțarea la fumat înainte de încercarea de a rămâne însărcinată. Dar și limitarea numărului de parteneri sexuali și utilizarea prezervativului, ca măsuri de siguranță împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală – aceste infecții reprezentând unul din factorii de risc asociați cu sarcina extrauterină.
În continuare, poți să afli mai multe informații despre durerea de ovare.
Surse:
https://www.verywellfamily.com/what-do-statistics-look-like-for-ectopic-pregnancy-2371730
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/symptoms-causes/syc-20372088
https://www.nhs.uk/conditions/ectopic-pregnancy/
https://www.webmd.com/baby/pregnancy-ectopic-pregnancy#1