Obstetrica și Ginecologie

Sarcina pe trimestre. Tot ce trebuie să știe o viitoare mămică

Tu și partenerul tău ați luat decizia să deveniți părinți, pentru că vă doriți foarte mult să aveți un copil. Trebuie să știi însă că e nevoie ca perioada de sarcină să fie tratată cu multă seriozitate și responsabilitate. De acum, trebuie să fii mult mai atentă cu organismul tău, având în vedere că vei fi mamă.

Este important să mergi de mai multe ori la medic pentru controlul sarcinii, să ai o dietă echilibrată, care să ajute dezvoltarea copilului și care să te ajute și pe tine să duci până la sfârșit toate cele 9 luni de sarcină. În rândurile următoare îți vom explica, pas cu pas, ce implică fiecare trimestru de sarcină și ceea ce trebuie să faci pentru a te bucura de această perioadă.

Primul trimestru de sarcină

Bebelușii cresc foarte repede în timpul primului trimestru de sarcină, care durează 12 săptămâni. Fetusul începe să-și dezvolte creierul, coloana vertebrală și organele interne. De asemenea, în această perioadă se aud și primele bătăi ale inimii. Abia aștepți să ajungi în cabinetul medicului tău pentru control ca să le auzi, nu-i așa? Totuși, healthline.com atrage atenția că, în primul trimestru, riscul pierderii sarcinii este mare. Una din zece femei însărcinate prezintă risc de pierdere a sarcinii în primul trimestru, potrivit unei analize realizate de Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie.

Trimestrul 2 de sarcină

În al doilea trimestru de sarcină (săptămânile 13 – 27) este recomandat să mergi la ecograf. Acest test va evidenția felul în care s-a dezvoltat corpul bebelușului și dacă există probleme din acest punct de vedere. Tot acum poți afla și sexul copilului. Toți părinții sunt curioși să știe dacă este fetiță sau băiețel! Tu ce ți-ai dori să fie? De asemenea, în al doilea semestru de sarcină vei simți mișcările copilului. După săptămâna 23, studiile au arătat că orice bebeluș are șansa de a se naște sănătos, iar mamele pot păstra sarcina în siguranță.

Trimestrul 3 de sarcină

În timpul trimestrului 3 de sarcină (săptămânile 28 și 40) vei începe să observi kilogramele în plus și faptul că te simți tot mai obosită. Trebuie să știi însă că în această perioadă bebelușii încep să simtă lumina, atunci când închid și deschid ochii. Tot acum se formează întreg sistemul osos al copiilor. Ești tot mai aproape de momentul nașterii, tocmai de aceea este bine să ai grijă de sarcină și pe ultima sută de metri. Este important ca micuțul tău să vină pe lume în siguranță.

Analize importante în sarcină

Pentru a avea o sarcină sănătoasă, trebuie să fii foarte atentă cu starea ta de sănătate. Tocmai de aceea, este bine să mergi la medic încă din primele zile în care ai aflat, folosind un test de sarcină, că urmează să devii mamă. Testele de sarcină pe care le poți cumpăra de la farmacie și pe care le poți utiliza în intimitatea casei tale sunt eficiente, iar dacă rezultatul este pozitiv, este important să-ți faci imediat o programare la medic.

Specialistul îți va explica ce trebuie făcut pentru ca perioada de sarcină să fie fără pericole, iar micuțul tău să vină pe lume sănătos. Vor fi efectuate teste de sânge, dar și teste de urină pentru a observa nivelul substanțelor nutritive din organismul tău. De asemenea, vor fi realizate și teste de screening pentru bebelușul tău. Acestea sunt utile pentru a identifica anumite probleme genetice. De asemenea, examenele ecograf sunt esențiale pentru a vedea modul în care fetusul se dezvoltă.

Consult ginecologic

Pe toată perioada de sarcină, este important să ai o legătură strânsă cu medicul tău ginecolog. Acesta te va monitoriza în toate cele 9 luni de sarcină și-ți va oferi sfaturi și soluții practice pentru toate problemele pe care le-ai putea întâmpina. Trebuie să știi că în sarcină corpul tău suferă multe transformări și ești mai expusă riscului de a contacta infecții. De asemenea, zona vaginală devine mai sensibilă, iar riscul de a suferi de o infecție vaginală este mare. Îți vin în sprijin cremele sau gelurile intime Beliema, special create pentru a menține sănătatea zonei vaginale.

Pregătirea psiho-emoțională a viitoarei mămici

Viitoarele mame trebuie să fie pregătite din punct de vedere psihologic și emoțional pentru vestea că vor aduce pe lume un bebeluș. Tocmai de aceea,  este bine să discuți cu un psihoterapeut despre planurile tale, înainte de a lua decizia de a deveni mamă.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Cum tratezi și ameliorezi uscăciunea vaginală?

3 Minute
Pereții vaginului sunt acoperiți de un strat subțire de umiditate. Aceasta asigură un mediu alcalin în care spermatozoizii por supraviețui…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Fistula recto-vaginală: ce este și cum se manifestă?

2 Minute
Fistula recto-vaginală este o conexiune anormală între porțiunea inferioară a intestinului gros (rectul) și vagin. Ca urmare a fistulei recto-vaginale,…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Prolaps vaginal: cauze, simptome și recomandări

2 Minute
Prolapsul vaginal, sau prolaps uterin, apare atunci când mușchii planșeului pelvin se întind și se slăbesc până când nu mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *