BOLIObstetrica și Ginecologie

Trombofilia și sarcina

Trombofilia reprezintă o afecțiune în care gradul de coagulare a sângelui este foarte ridicat. Aceasta favorizează formarea cheagurilor de sânge, care pot provoca probleme serioase de sănătate.

Trombofilia poate fi ereditară, dar și dobândită

Trombofilia este o tulburare hematologică în urma căreia se manifestă tendința formării de trombi (cheaguri) în interiorul vaselor de sânge. Această afecțiune poate fi moștenită genetic, dar poate să apară și spontan. Principalele mecanisme declanșatoare pot fi: anomaliile constituenților sângelui, ale peretelui vascular, ale factorilor de coagulare, ale componentelor sistemului fibrinolitic sau tulburările de flux sanguin. Trombozele se formează prin două mecanisme: fie prin inhibarea funcției anticoagulante, fie prin facilitarea sintezei factorilor coagulanți în cascada coagulării.

Riscurile trombofiliei în sarcină

Sarcina este o stare în care organismul se confruntă cu transformări fiziologice majore. Dacă o mare parte dintre acestea fac parte din procesul normal al gestației și ulterior al maternității, altele pot reprezenta reale pericole atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului.

Simptomele trombofiliei în sarcină

Cazurile în care această afecțiune devine amenințătoare de viață sunt rare. Totuși, există câteva simptome care trebuie luate în seamă, astfel încât semnalarea lor către medicul curant sau către medicul care supraveghează dezvoltarea sarcinii să prevină eventualele complicații în timpul sarcinii sau la naștere.

Printre acestea se numără:

  • tulburările respiratorii moderat-severe din cauza trombozelor din circulația pulmonară;
  • manifestările neurologice generate de un accident vascular cerebral trombotic;
  • tromboflebitele la nivelul picioarelor sau al mâinilor, asociate deseori cu afectarea motricității;
  • creșterea considerabilă a tensiunii arteriale.

Diagnostic

Pentru un diagnostic clar, este necesar să se efectueze analize de sânge în cadrul unor laboratoare de hematologie specializate. În multe cazuri, investigațiile de acest tip vin ca urmare a ecografiilor de sarcină, în cadrul cărora se observă creșterea întârziată a fătului, modificări ale sistemului vascular uterin, desprinderea placentară parțială sau așa-numita „îmbătrânire” a placentei.

Riscuri

Pentru mamă, această afecțiune poate provoca eclampsie sau preeclampsie. Pentru făt, riscurile merg de la o dezvoltare întârziată sau naștere prematură și până la pierderea sarcinii. Multe paciente au descoperit că suferă de trombofilie abia după ce au pierdut mai multe sarcini la rând.

Tratament

În urma analizelor și a evaluării stării generale de sănătate, specialiștii pot recomanda tratament cu aspirină (contraindicată după cea de-a 28-a săptămână de sarcină, dar și după naștere) sau cu anticoagulante injectabile (heparine). Aceste tratamente se administrează doar la recomandarea medicului și sub supraveghere medicală constantă, în funcție de diagnostic și de profilul pacientei. În cazurile mai grave, când se produc accidente trombotice severe, internarea este obligatorie.

Articole recomandate
Obstetrica și Ginecologie

Candidoza vaginală – cauze, simptome și tratament

4 Minute
Candidoza vaginală este o afecțiune cauzată de o ciupercă denumită Candida albicans. Din punct de vedere statistic, afectează 75% dintre…
Obstetrica și GinecologieŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Aspirina în doze mici poate ajuta femeile cu istoric de avort să mențină o nouă sarcină

1 Minute
Noi cercetări arată că administrarea zilnică de aspirină în doze mici poate îmbunătăți șansele de a menține o nouă sarcină…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *