Nașterea pe cale naturală versus cezariană

nasterea naturala cezariana

Multe viitoare mămici se întreabă ce variantă de naștere să aleagă: nașterea naturală, sau operația cezariană? La un moment dat, nașterea prin cezariană devenise chiar un trend: multe femei solicitau medicilor efectuarea operației de cezariană, mai ales în clinicile private. Totuși, de reținut este faptul că medicul obstetrician este singurul în măsură să stabilească modalitatea prin care se va produce nașterea.

Istoricul operației de cezariană

Intervenția chirurgicală își trage numele de pe vremea Imperiului Roman, când aceasta a fost menționată în Lex Caesarea. Una dintre legi prevedea scoaterea fătului din abdomenul mamei, prin tăiere, în cazul în care aceasta murea, astfel încât să se salveze viața copilului. Prima operație cezariană consemnată istoric, în urma căreia au supraviețuit mama și copilul a avut loc în anul 1500, pe teritoriul actualei Elveții. Primele operații de acest tip se făceau prin incizarea verticală a abdomenului și uterului. Mai târziu, specialiștii au descoperit că incizia verticală este o variantă mult mai bună, pentru că astfel, uterul își menține capacitatea de a purta noi sarcini în viitor și de a rezista contracțiilor asociate cu potențialele nașteri ulterioare. Acesta s-a dovedit a fi un avantaj și din punct de vedere estetic.

În prezent, operația cezariană se recomandă doar în cazurile în care nașterea naturală ar fi dificilă sau ar prezenta riscuri pentru mamă sau făt. Printre aceste situații se numără: ruptura uterină, prolapsul de cordon ombilical, probleme ale placentei, distocia, suferința fetală, anumite boli sau afecțiuni preexistente ale mamei.

Avantaje și dezavantaje

Deși operația cezariană poate, incontestabil, să salveze vieți în cazurile de necesitate, nașterea naturală, care se produce astfel la specia umană încă de la începutul lumii, rămâne prima opțiune pentru persoanele sănătoase. Astfel, organismul mamei se reface mult mai repede, lactația se declanșează mai devreme, se elimină din start folosirea anestezicelor și a altor substanțe folosite strict în cazul intervențiilor chirurgicale. Acestea sund doar câteva dintre avantajele nașterii pe cale naturală.

Mai multe informații despre sarcină, naștere, dar și recomandări pentru viitoarele mămici, ne va oferi în această seară doamna doctor Paula Popiel, de la ora 20.30, în direct pe pagina de Facebook și canalul de Youtube PortalMed.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH