Cancerul colorectal reprezintă a doua cauză a deceselor provocate de cancere în Europa. Anual, în intreaga lume mor din cauza cancerului colorectal aproximativ 700.000 de oameni. În România, anual apar aproximativ 8.500 de cazuri noi. Cancerul colorectal este frecvent întâlnit atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor.
Cancerul colorectal, cunoscut și sub numele de cancer de colon sau cancer rectal, apare atunci când în colon sau în rect se formează celule maligne.
Cancerul de colon poate fi de mai multe tipuri:
- Adenocarcinoame (acestea apar în 95% dintre cazurile de cancer colorectal)
- Tumori stromale gastrointestinale
- Tumori carcinoide
- Sarcoame
- Limfoame
Cauze
Principala cauză a apariției cancerului colorectal o reprezintă mutațiile genetice. Alte posibile cauze:
- Antecedente în familie
- Polipi colorectali
- Istoric de cancer colorectal
- Boala Crohn
- Diabet de tip 2
- Vârsta
- Sedentarismul
- Obezitatea
- Consumul excesiv de carne roșie
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Alimentație săracă în legume și fructe
Simptome
- Senzație de balonare
- Tulburări de tranzit intestinal (diaree alternată cu constipație)
- Dureri abdominale
- Sângerări rectale
- Sânge în scaun
- Senzație de oboseală inexplicabilă
- Scădere bruscă în greutate
- Anemie
Riscuri și complicații
Ca în orice alt tip ce cancer, și cancerul colorectal are foarte mari șanse de vindecare (de 90%) dacă este descoperit în timp util, în faza incipientă. Descoperit în faze mai avansate, șansele de vindecare a cancerului colorectal scad sub 50%.
Abordări terapeutice
Tratamentul cancerului colorectal este stabilit de către o întreagă echipă medicală care va ține cont de toți factorii cunoscuți: stadiul bolii, gradul de răspândire a afecțiunii în organism, vârsta pacientului, starea de sănătate a acestuia etc.
Recomandări
Cancerul colorectal nu poate fi prevenit, însă există câteva metode prin care putem scădea șansele apariției acestuia. Un stil de viață sănătos, cu renunțarea la fumat și la consumul de alcool, renunțarea la sedentarism, o alimentație bogată în legume și fructe și menținerea unei greutăți corporale optime sunt acțiuni pe care oricine le poate face pentru binele propriu.