Statisticile oferite de Organizația Mondială a Sănătății arată că în România cancerul de col uterin este una dintre principalele cauze ale mortalității la femei, comparativ cu alte tipuri de cancer. În fiecare zi, 8-10 dintre femeile din țara noastră sunt diagnosticate cu această boală, iar alte șase femei mor din cauza ei zilnic. Din păcate, România ocupă primul loc din Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Poate părea paradoxal, pentru că testul de screening, Babeș-Papanicolau, a fost identificat de către doi specialiști, dintre care unul grec și unul român. Medicii recomandă ca acest test să se facă o dată pe an, pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani.
Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este o afecțiune malignă care apare în celulele colului uterin, făcându-le să se multiplice necontrolat. Această boală apare cel mai des la femeile trecute de 30 de ani și care sunt active din punct de vedere sexual.
Cauze
În cele mai multe dintre cazuri, apariția cancerului de col uterin este legată de infecția cu virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus sau HPV).
Un alt factor de risc este infecția cu Chlamydia.
Un risc foarte mare de a dezvolta acest tip de cancer îl au femeile care:
- își încep viața sexuală foarte devreme (înainte de vârsta de 16 ani);
- au parteneri multipli;
- sunt supraponderale;
- folosesc anticoncepționale pentru mai mult de cinci ani consecutiv;
- au sarcini multiple;
- au avut diverse boli cu transmitere sexuală;
- au avut/au în familie persoane bolnave de cancer de col uterin;
- sunt fumătoare;
- sunt infectate cu HIV;
- au sistemul imunitar slăbit;
- au o alimentație săracă în legume și fructe.
Simptome
În faza incipientă, cancerul de col uterin nu prezintă simptome. Atunci când încep să apară semnale de alarmă, ele pot fi:
- durere în timpul actului sexual;
- durere la urinare;
- scurgeri vaginale neobișnuite, cu miros neplăcut, uneori conținând urme de sânge;
- sângerări vaginale după contactul sexual;
- sângerări între menstruații;
- sângerări după instalarea menopauzei.
În faza avansată a bolii, simptomele pot fi:
- senzație de oboseală;
- durere în zona pelvisului;
- durere lombară;
- durere la nivelul picioarelor;
- constipație;
- incontinență urinară;
- pierdere semnificativă în greutate;
- anemie;
- fistulă vaginală (urina și fecalele ajung să fie eliminate prin vagin).
Riscuri și complicații
Cancerul de col uterin poate fi vindecabil 100% dacă este descoperit în faza incipientă. Infecția cu virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus sau HPV) are nevoie de 10 până la 15 ani pentru a se transforma în cancer.
Diagnosticarea în faza incipientă se face cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau. Acesta ar trebui efectuat anual, înainte de apariția simptomelor.
Cu cât cancerul de col uterin este depistat mai târziu, cu atât este mai greu de vindecat, din cauză că se extinde la țesuturile și organele din jur.
Abordări terapeutice
Tratamentul cancerului de col uterin este chirurgical, cel mai adesea prin metoda numită histerectomie (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului și/sau anexelor). După caz, medicul poate recomanda radioterapie și uneori chiar chimioterapie.
Recomandări
Depistarea precoce a cancerului de col uterin oferă șanse de vindecare foarte mari, de până la 100%. Mergeți anual la control pentru a face testul Babeș-Papanicolau. În cazul în care ați avut cazuri de cancer în familia ascendentă, nu „săriți” peste controalele periodice.
De asemenea, dacă aveți unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, adresați-vă imediat medicului ginecolog sau medicului de familie.