Dintre toate tipurile de tumori canceroase, cancerul de sân (mamar) face cele mai multe victime printre femei. În România, această boală se află pe primul loc în topul mortalității.
Simptome
Principalul semn care trebuie să ne alarmeze este identificarea unuia sau mai multor noduli la nivelul sânilor. De aceea, femeilor le este recomandată autoexaminarea, o dată pe lună, după ciclul menstrual. De asemenea, ecografiile și mamografiile ar trebui să fie efectuate constant, mai ales după vârsta de 40 de ani. Este bine de știut, totuși, că nu orice nodul este canceros. Unele tumori pot fi benigne, ceea ce înseamnă că nu pun în pericol viața pacientei.
Factori de risc:
- istoricul familial;
- vârsta înaintată;
- densitatea ridicată a țesutului mamar;
- alți noduli mamari în antecedent;
- radioterapia;
- prima menstruație apărută înainte de 12 ani;
- prima naștere după 35 de ani;
- obezitatea;
- alimentația bogată în grăsimi;
- fumatul și consumul excesiv de alcool.
Soluții și tratamente
Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât mai tratabil este cancerul de sân. De o importanță majoră este și adoptarea unui stil de viață sănătos, atât pentru prevenție, cât și în paralel cu tratamentele propuse de medic, în cazul în care boala s-a declanșat deja. Astfel, specialiștii recomandă menținerea unei greutăți normale, evitarea consumului de tutun, alcool sau substanțe stupefiante, limitarea consumului de grăsimi și de preparate hormonale (inclusiv contraceptive orale), practicarea sportului sau a mișcării etc.
În cazul în care diagnosticul de cancer mamar a fost confirmat, medicii recomandă de obicei extirparea chirurgicală a tumorii, urmată de ședințe de radioterapie. Alte soluții de tratament sunt: chimioterapia, terapia hormonală, terapiile „țintite” (terapii de modificare a răspunsului biologic).