BOLIOncologie

Cancerul esofagian

Statisticile arată că în anul 2012, cancerul esofagian a provocat aproximativ 400.000 de decese la nivel mondial, aproape jumătate dintre acestea în China. Această boală este de trei ori mai răspândită în rândul bărbaților decât al femeilor. Cancerul esofagian se situează pe locul 7 în clasamentul mortalității cauzate de cancere.

Cancerul esofagian sau cancerul de esofag reprezintă cancerul apărut la nivelul esofagului (parte a tubului digestiv situată între faringe și stomac, prin care trec alimentele înghițite).

Există două tipuri de cancer esofagian:

  • adenocarcinoame
  • carcinoame scuamoase.

Cauze

Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției cancerului esofagian, însă există anumiți factori de risc care pot contribui la declanșarea bolii.

  • modificări genetice
  • fumatul
  • consumul de alcool
  • boala de reflux gastroesofagian
  • băuturile prea fierbinți
  • obezitatea
  • deficiențe de vitamina E, fier, seleniu sau betacaroten
  • inhalarea de substanțe toxice sub formă de vapori
  • tiloză
  • acalazie
  • infecția cu HPV (virusul Papiloma Uman)
  • esofagul Barrett
  • istoricul medical (persoanele care au mai avut cancer bucal, de gât sau plămâni sunt mai supuse riscului de a dezvolta cancer esofagian).

Simptome

În faza de început, cancerul esofagian nu prezintă simptome, ceea ce crește foarte mult riscul ca boala să fie depistată târziu, când șansele de vindecare sunt mai mici. Când apar, simptomele sunt:

dificultăți la înghițirea alimentelor solide, ca în fazele mai avansate să apară dificultăți la înghițirea alimentelor semisolide, a lichidelor și chiar a salivei

  • dureri de stomac
  • pierdere semnificativă în greutate
  • răgușire
  • sughiț
  • dureri de spate
  • paralizia corzilor vocale
  • tuse
  • vărsături
  • anemie.

Riscuri și complicații

Din cauza faptului că diagnosticarea cancerului esofagian se face, în cele mai multe cazuri, când boala este deja avansată, rata de supraviețuire la cinci ani este de doar 15%.

Abordări terapeutice

Diagnosticul se pune în urma biopsiei. Tratamentul este decis de către echipa medicală în funcție de stadiul bolii și de starea de sănătate generală a pacientului. Acesta poate consta în chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau tratament paliativ.

Recomandări

Cancerul esofagian nu poate fi prevenit, însă pot fi evitați anumiți factori care l-ar putea declanșa.

  • renunțarea la fumat
  • renunțarea la alcool
  • evitarea alimentelor și băuturilor fierbinți
  • menținerea unei greutăți corporale normale
  • alimentație sănătoasă, din care să nu lipsească fructele și legumele.
Articole recomandate
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Cancerul oral – simptome, tratament

4 Minute
Este considerat cancer bucal, sau cancer oral, orice tip de carcinom apărut la nivelul cavității orale sau oro-maxilo faciale și…
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrineOncologie

Adenom hipofizar. Tipuri, cauze si simptome

3 Minute
Adenomul hipofizar este o tumoare, în cele mai multe cazuri benignă, dar poate cauza probleme precum pierderi de memorie, pierderea…
Afecțiuni ale prostateiAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologieSFATURI MEDICALE

Dr. Sorin Conachiu despre cancerul de prostată – factori de risc, metode de diagnostic și tratament

5 Minute
1. Ce este cancerul de prostată? Din ce cauze apare? Cancerul de prostată reprezintă o boală neoplazică întâlnită din ce…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.