Cancerul gastric este pe locul trei în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerelor la nivel mondial. Statisticile arată că în anul 2012, această afecțiune a provocat decesul a 723.000 de persoane în întreaga lume. Este mai des întâlnit la bărbați decât la femei și mai comun în Europa de Est și Asia de Est decât în alte zone ale lumii.
Cancerul gastric, cunoscut și sub numele de cancer stomacal, este o afecțiune malignă care se dezvoltă în mucoasa stomacului atunci când o celulă își modifică ADN-ul. Cancerul gastric are o evoluție înceată, pe durata a mulți ani, în cele mai multe cazuri fără simptome în faza de început.
Cauze
Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției cancerului gastric. Factorii care pot influența dezvoltarea acestui tip de boală sunt:
- Mutații genetice
- Infecție cu bacteria Helicobacter pylori
- Consumul de alimente afumate și/sau sărate
- Consumul de murături
- Fumatul
- Polipi la nivelul stomacului
- Inflamația pe termen lung a stomacului
Simptome
Din păcate, cancerul gastric nu prezintă simptome în faza inițială, ceea ce face ca boala să fie depistată târziu. Când apar, simptomele pot fi următoarele:
- Senzație de oboseală
- Balonare după masă
- Arsuri stomacale
- Senzație de greață
- Indigestie
- Lipsa poftei de mâncare
- Dureri în partea superioară a abdomenului
- Pierdere inexplicabilă în greutate
Dacă boala este în stadiu avansat, simptomele pot fi:
- Stări de vomă
- Dificultăți la înghițire
- Piele îngălbenită
- Scaune cu sânge
- Indigestie severă
Riscuri și complicații
Depistat la timp, cancerul gastric poate fi vindecat. Din păcate, pentru că nu prezintă simptome, în multe dintre cazuri afecțiunea este descoperită târziu, când șansele de vindecare sunt mult mai mici.
Abordări terapeutice
Diagnosticul se pune în urma investigațiilor specifice. Acestea includ endoscopie digestivă, teste imagistice, intervenții chirurgicale exploratorii.
Tratamentul se stabilește în funcție de tipul cancerului gastric, de stadiul bolii, de starea de sănătate a pacientului și de preferințele acestuia.
Recomandări
Dacă aveți unele dintre simptomele de mai sus, mergeți de urgență la medic.