AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Migrena menstruală – Tot ce trebuie să știi

Migrena menstruală sau migrena din timpul menstruației înseamnă o durere de cap puternică ce apare înainte sau în timpul menstruației și poate apărea în fiecare lună.
Simptomele comune includ o durere de cap pulsatilă, surdă, sau o durere de cap cu pulsații puternice, sensibilitate la lumină, greață, oboseală și amețeli.
Articolul prezintă ce trebuie să știi despre migrena menstruală, care este legătura dintre hormoni și migrena menstruală, simptomele și cauzele precum și metodele de prevenție.

Cuprins:

Ce este migrena menstruală?

O migrenă este mai mult decât o durere de cap puternică. Este o afecțiune neurologică ce are o serie de simptome care pot include durere debilitantă pe o parte a capului ce poate fi percepută ca pulsatilă.

Migrenele menstruale, cunoscute și ca migrene hormonale, apar chiar înainte sau în timpul menstruației (cu până la două zile înainte și până la trei zile în timpul menstruației) care se pot agrava la mirosuri, lumină sau sunete. Simptomele pot dura câteva ore, dar cel mai adesea durează zile întregi.

Atunci când migrena menstruală însoțește fiecare ciclu menstrual aceasta se numește migrenă menstruală cronică.

Se estimează că 70% dintre persoanele care se confruntă cu migrene sunt femei. Dintre acestea, între 60% și 70% raportează o legătură între menstruație și atacurile de migrenă. Femeile se confruntă cu atacuri de migrenă de trei ori mai frecvent ca bărbații.

Legătura dintre hormoni și migrena menstruală

Hormonii sunt adesea numiți „mesagerii chimici” ai organismului. Aceștia se găsesc în organe, țesuturi și în fluxul sangvin și sunt produși de glandele endocrine.

Estrogenul și progesteronul sunt principalii hormoni sexuali la femei. Estrogenul determină trăsăturile fizice feminine, declanșează pubertatea și ajută la reproducere, controlează ciclul menstrual, protejează sănătatea oaselor, afectează inima, pielea, oasele, creierul și alte țesuturi și este produs de ovare.

Nivelurile de estrogen variază. Ele sunt mai mari la mijlocul ciclului și la cel mai scăzut nivel în timpul menstruației.

Migrenele la femei sunt adesea legate de modificările nivelului de estrogen. Acestea scad imediat înainte de începerea menstruației.

De asemenea, unele variații hormonale anormale pot duce la tulburări menstruale.

Simptome migrena menstruală

Migrena menstruală are simptome similare cu alte tipuri de migrene, dar este adesea separată în două forme:

  • Migrena legată de menstruație: această formă mai frecventă poate veni cu sau fără simptomele de aură, cum ar fi tulburările de vedere.
  • Migrena menstruală pură: acest tip apare exclusiv la debutul menstruației sau după menstruație.

Simptomele includ:

  • Durere de cap pulsatilă
  • Greață
  • Vărsături
  • Sensibilitate la lumină

Cauze migrena menstruală

Pe lângă ciclul menstrual, alte cauze pentru migrena menstruală includ:

  • Anticoncepționale
  • Premenopauza
  • Terapia de substituție hormonală
  • Sarcina

Metode de prevenție

Pentru a preveni atacurile de migrenă menstruală puteți recurge la câteva remedii, printre acestea se numără anumite suplimente alimentare, cum ar fi:

  • Vitamina B2
  • Coenzima Q10
  • Magneziu

Alte remedii care ameliorează simptomele includ:

  • Exercițiile fizice
  • Hidratarea
  • Reducerea stresului
  • Exercițiile de respirație profundă

Este important însă să consultați medicul înainte de administrarea de medicamente sau suplimente alimentare.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *