Sindromul ovarului polichistic este o problemă hormonală care apare în anii fertili. Femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic pot să aibă menstruații neregulate sau menstruații prelungite. De asemenea, persoanele care suferă de sindromul ovarului polichistic pot avea în sânge o concentrație mai mare de hormonul numit androgen.
În cazul sindromului ovarului polichistic, mai mulți saci cu lichid se dezvoltă de-a lungul marginii exterioare a ovarelor (ovare polichistice). Micile chisturi conțin ovule imature, care se numesc foliculi, iar aceștia nu eliberează în mod regulat ovule.
Articolul prezintă ce este sindromul ovarului polichistic, care sunt cauzele și simptomele precum și dacă există modalități de prevenție.
Cuprins:
- Ce este sindromul ovarului polichistic?
- Cauzele sindromului ovarului polichistic
- Sindromul ovarului polichistic: simptome
- Pot preveni PCOS?
Ce este sindromul ovarului polichistic?
Sindromul ovarului polichistic, sau PCOS, este o problemă hormonală care afectează femeile la vârsta fertilă.
Multe femei care suferă de sindromul ovarului polichistic nu știu acest lucru.
PCOS afectează ovarele, organele de reproducere care produc estrogen și progesteron (hormoni care reglează ciclul menstrual). De asemenea, ovarele produc și o cantitate mică de hormoni masculini numiți androgeni.
Ovarele eliberează ovule pentru a fi fertilizate. Hormonul de stimulare a foliculilor stimulează ovarul să producă un folicul, iar hormonul luteinizant declanșează ovarul să elibereze ovulul matur.
Sindromul ovarului polichistic este un grup de simptome care afectează ovarele și ovulația.
Principalele carateristici ale PCOS sunt:
- Chisturi în ovare
- Niveluri ridicate de hormoni masculini
- Menstruații neregulate sau prelungite
Cauzele sindromului ovarului polichistic
Medicii nu cunosc exact care sunt cauzele pentru sindromul ovarului polichistic. Se consideră că nivelurile ridicate de hormoni masculini împiedică ovarele să producă hormoni și să fabrice ovule în mod normal.
Cauzele genetice, rezistența la insulină și inflamația cronică au fost toate legate de producția excesivă de androgeni.
Rezistența la insulină înseamnă că celulele nu pot folosi insulina în mod corespunzător. Atunci când celulele nu pot utiliza insulina în mod corespunzător, cererea de insulină a organismului crește. Pancreasul produce mai multă insulină pentru a compensa, iar insulina suplimentară determină ovarele să producă mai mulți hormoni masculini.
Sindromul ovarului polichistic: simptome
Simptomele ovarului polichistic încep adesea în jurul primei perioade menstruale. Alteori, simptomele apar mai târziu, după ce femeia a avut menstruație o perioadă de timp.
Sindromul ovarului polichistic poate avea simptome variate. Diagnosticul de sindrom al ovarului polichistic se pune atunci când există cel puțin două dintre acestea:
- Menstruații neregulate sau menstruații care durează mai multe sau mai puține zile decât în mod normal
- Probleme în a rămâne însărcinată, din cauza chisturilor și a menstruațiilor neregulate.
- Nivelurile ridicate ale hormonului androgen, care pot duce la exces de păr facial și corporal. Uneori, poate apărea acneea severă sau chelia de tip masculin
- Ovare polichistice. Ovare care pot fi mai mari și pot dezvolta foliculi de-a lungul marginii.
Semnele și simptomele sindromului de ovar polichistic pot fi mai severe la persoanele cu obezitate.
Sindromul ovarului polichistic și sarcina
Din cauza foliculilor ce conțin ovule imature, precum și a excesului de androgen, ovarele s-ar putea să nu funcționeze cum ar trebui și să determine dificultăți în a rămâne însărcinată.
Sindromul ovarului polichistic întrerupe ciclul menstrual normal și îngreunează sarcina. De asemenea, această afecțiune crește riscul de complicații în timpul sarcinii.
Femeile cu PCOS sunt de două ori mai predispuse să nască prematur și prezintă un risc mai mare de avort spontan, hipertensiune arterială și diabet gestațional.
Pot preveni PCOS?
Nu există nicio modalitate dovedită de a preveni sindromul ovarului polichistic, dar puteți face mici modificări pentru a reduce simptomele.
Un stil de viață sănătos, o dietă bogată în alimente nutritive, exercițiile fizice regulate precum și controlul greutății vă pot ajuta să reduceți simptomele PCOS.