După o zi de școală sau de grădiniță și alte câteva ore petrecute făcând teme și jucându-se pe calculator sau tabletă, o ieșire în parc e ceea ce copilul are nevoie pentru a-și oxigena creierul, a se distra și a petrece timp cu părinții și cu prietenii.
Micuții pot începe să se plictisească de clasicele leagăne, de bicicletă, de role, de jucat cu mingea, iar noi vă propunem câteva alternative distractive, care nu doar că îi consumă energia, dar unele îi dezvoltă și imaginația, spiritul de echipă, concentrarea și atenția.
Alt fel de „de-a v-ați ascunselea”
Toată lumea știe să joace acest joc transmis din generație în generație, dar care își găsește locul de fiecare dată printre activitățile iubite de copii. Ce e diferit la jocul acesta față de v-ați ascunselea clasică, este că, în acest caz, un singur jucător se ascunde și restul îl caută. Când primul jucător l-a găsit pe cel care s-a ascuns, i se alătură acestuia și se ascund amândoi. Jocul se încheie atunci când rămâne un singur jucător care nu i-a găsit pe cei ascunși. Dacă nu sunt suficienți copii care să joace, se pot implica și părinții.
Vânătoarea de comori
În cazul acestui joc e nevoie de puțină organizare din partea părinților. Aceștia se vor pregăti de acasă cu mici obiecte pe care le vor ascunde în diverse locuri, destul de ușor accesibile (ex. în spatele unui copac, sub o bancă din apropiere, în iarbă etc). Vor exista echipe de minimum doi participanți. La fel, dacă nu sunt destui copii, părinții pot intra în echipe pentru a-i ajuta pe cei mici. Desigur, câștigă echipa care găsește cele mai multe obiecte ascunse.
Bowling
Se poate juca bowling și în parc și este încă foarte distractiv. Se umplu sticle cu nisip sau cu apă și se poziționează pe post de popice, în formă de triunghi, la fel ca la jocul clasic. Cu o minge tare se încearcă dărâmarea sticlelor. Se poate joacă fie individual, fie pe echipe.
Capturează steagul
La fel ca la „Vânătoarea de comori”, acest joc se desfășoară pe echipe și vor exista niște obiecte ascunse. De această dată, fiecare echipă va încerca să ascundă cât mai bine un obiect, astfel încât să îngreuneze cât mai mult misiunea celorlalți. Câștigă echipa care găsește prima obiectul ascuns de ceilalți.
Căpitan pe vas
La începutul jocului se stabilesc câteva expresii cărora le sunt corespondente niște acțiuni. Fiecare participant trebuie să le țină minte și atunci când căpitanul dă un ordin fiecare trebuie să-și amintească acțiunea și să o execute. Exemple de expresii: „atinge puntea!” – toată lumea se așează pe burtă; „vapor iubitor” – fiecare ia un partener dintre cei de pe vas și dansează; „Uite o barză!” – toată lumea stă într-un picior; „În port!” – toată lumea trebuie să alerge către un loc stabilit, un leagăn, o bancă etc. Fiți creativi și găsiți și alte expresii! Cine uită ce are de făcut, iese din joc sau devine rechin și îi poate prinde pe ceilalți atunci când părăsesc zona stabilită a fi „vaporul”. Fiecare participant poate fi, pe rând, căpitan de vas.