Orice joc care implică doi sau mai mulți participanți ajută la dezvoltare a abilităților sociale. Totuși, există anumite activități pe care le puteți încerca acasă, împreună cu copiii, și care sunt gândite exact pentru a învăța aceste abilități.
Să vedem, pentru început, ce reprezintă acestea și la ce folosesc ele. Ne folosim zilnic abilitățile sociale, atunci când interacționăm și comunicăm cu cei din jurul nostru. O facem fie verbal, fie prin mimică, gestică și limbajul corpului, adică non-verbal. Atunci când vorbim despre cineva care are abilități sociale, vorbim despre o persoană care știe și aplică reguli nescrise de interacțiune și comportament în societate, iar copiii învață cel mai ușor anumite norme și reguli prin joacă.
Astfel, râzând și distrându-se, copilului îi poate fi modelat comportamentul și poate învăța să comunice și să interacționeze corect. Iată câteva idei de activități pentru acasă:
Cum mă simt. Pe cartonașe se scriu diferite stări emoționale (fericire, bucurie, tristețe, frică etc.) sau se desenează fețe zâmbitoare (și mai puțin zâmbitoare). Pentru a fi un joc care antrenează întreaga familie, și copii și adulți, vor alege un cartonaș care reprezintă cel mai bine starea lor din acel moment și fiecare va fi rugat să spună ce l-a făcut să se simtă astfel. Copiii își vor conștientiza emoțiile, vor învăța să le identifice și să exprime cu voce tare gânduri legate de ele.
Lipim împreună. Este nevoie de două echipe formate din măcar doi participanți. În prealabil, sunt decupate din reviste diferite imagini (cu animale, case, oameni, diferite obiecte), care ulterior se vor lipi pe o coală, pentru a crea o poveste cu ajutorul lor. Copiii vor învăța să colaboreze unii cu alții (sau cu părinții, depinde cu cine formează echipă), vor învăța să își aștepte rândul, își vor dezvolta abilitatea de implicare în activități.
Obstacolele. Se creează un traseu cu obstacole în casă (folosind scaune, fotolii, cărți etc.) și se formează echipe de doi. Unul dintre participanți e legat la ochi, iar celălalt are sarcina de a-l ajuta să ajungă la final, să-l ghideze cu informații sau să-l țină de mână. Cursa e cronometrată și câștigă echipa care termină cel mai repede traseul. Copiii vor învăța să ajute și să ceară ajutor, vor învăța să arate că pot fi de încredere și vor exersa încrederea în ceilalți.
Joc de ascultare. Fiecare dintre participanți va alege și va povesti o întâmplare, un episod din desenul animat preferat, o activitate de la școală sau de la grădiniță sau orice dorește, cât de detaliat poate. La final un alt participant va încerca sa relateze ce tocmai s-a povestit. Fiecare va fi, pe rând, povestitor și apoi, cel care rezumă ce a povestit un alt participant la joc. Astfel, copiii vor învăța ca în relații există ideea de reciprocitate.
Cina în oraș. Cu ajutorul unor obiecte de bucătărie în miniatură, copiii îi invită pe părinți la cină. Ei vor fi gazdele, iar părinții, invitații. Părintele le poate sugera copiilor ce au de făcut, înainte de startul activității, sau le poate sugera să se inspire din ce au văzut atunci când au ieșit în oraș sau au fost în vizite. Copiii vor învăța să se adreseze altei persoane, să se coordoneze și să colaboreze.