Actuala generație de copii este, cu siguranță, mai sedentară decât cele din trecut, mai ales odată cu apariția dispozitivelor digitale care îi atrag atât de mult pe cei mici. În foarte multe cazuri, aceste dispozitive au înlocuit jocurile copilăriei, acele jocuri care îi ajută să își consume energia fizică.
Să îi privezi de toate jocurile pe calculator sau de console ar fi un demers care s-ar putea întoarce împotriva ta. Așa că, pentru a împăca „și capra, și varza”, respectiv jocurile electronice cu mișcarea fizică, poți face din exercițiile fizice un moment amuzant al zilei/săptămânii, pe care să îl să petreci alături de copii.
Indiferent unde v-ați afla, există o serie întreagă de activități fizice ingenioase și ușor de pus în practică pentru cei mici. Așadar, pentru a face ca exercițiile să fie cât mai atractive pentru ei, este bine să participați cu toții la ele. Unele dintre ele pot fi transformate în mici întreceri pe echipe sau individuale.
Cursa cu obstacole – este o activitate care ție îți pune imaginația la încercare, iar copilului – condiția fizică. Sau, invers. 🙂
Într-o cameră mai mare, creează un traseu format din scaune, fotolii, sfori, jaloane/sticle și orice mai ai la îndemână pentru a crea un traseu interesant, dar lipsit de pericole pentru copilul tău. Poate exista și un mic puzzle de rezolvat la un moment dat. Se poate juca și afară, cu obiecte adecvate. Cu cât sunt mai mulți participanți, cu atât mai bine. Câștigă cel care termină traseul în cel mai scurt timp.
Dans – dansul este o altă activitate perfectă pentru interior. Alegeți împreună cu copilul o melodie care vă place amândurora și fie învățați coregrafia acelei piese, fie o creați voi. La final, înregistrați-vă cu telefonul mobil pentru a vedea cum a ieșit. Distracția este garantată!
Limbo – este un dans care se poate dovedi destul de solicitant din punct de vedere fizic și care, în trecut, era nelipsit de la petreceri. O coadă de mătură sau o sfoară este ținută de ambele capete și cel căruia îi vine rândul trebuie ca, fără să o atingă, să treacă pe dedesubt, având pieptul paralel cu bățul/sfoara. Pentru creșterea dificultății, ștacheta este coborâtă din ce în ce mai mult, iar genunchii și umerii nu trebuie să atingă solul. Va fi amuzant pentru copii să-și dea seama că au o mobilitate mai bună decât a ta.
Cine-i liderul? – este o activitate potrivită atât pentru interior, cât și pentru afară. Pe rând, fiecare dintre voi, părinți și copii, va fi liderul și va hotărî ce exerciții fizice vor executa ceilalți. Va fi interesant pentru ei să fie cei care stabilesc regulile, fie și pentru câteva minute. Când vine rândul tău, nu uita să incluzi genuflexiuni, câteva abdomene simple, sărituri ca mingea, sărituri cu coarda.
Întreceri – roaba, mersul piticului, pasul ștrengarului, alergare. Unele pot fi făcute și în casă, dar sunt potrivite mai ales pentru exterior. Cu cât sunt mai mulți participanți, cu atât e mai bine. Copiii tăi își pot invita prietenii. Stabiliți un punct de start și unul de final și porniți întrecerile, cu eventuale mici recompense pentru câștigători.
Șotron – de când nu ai mai jucat șotronul? Așa, serios, cu ochii închiși și cu piatra aruncată pe fiecare cifră în parte. Va fi amuzant să-l joci împreună cu copiii tăi.
Cel mai important este ca activitățile să fie cât mai atractive și mai amuzante pentru cei mici și, în același timp, ca tu să fii parte activă la ele – fie că efectuezi și tu exercițiile și iei parte la întreceri, fie că doar stabilești regulile și ești arbitru. Fiind activi de mici, copiii vor înțelege din timp importanța mișcării fizice.