Este un joc simplu și amuzant, care poate fi jucat la orice vârstă. Vă veți distra de minune în zilele ploioase sau când, din diverse motive obiective, nu puteți ieși afară. Cu ajutorul acestui joc vă puteți învăța copilul să aibă răbdare și să descrie obiecte. Va învăța despre lucrurile din jurul său – din ce material sunt făcute, la ce le putem folosi, cât de mari/mici le considerăm în raport cu noi sau cu alte obiecte etc. Mai mult, va înțelege că în anumite situații trebuie să se stăpânească și să răspundă numai când este întrebat, scurt și la obiect.
Cum se joacă jocul Răspunde cu „da” sau „nu”
Cel care începe jocul trebuie să se gândească la un obiect aflat în camera unde vă jucați. Desigur, nu va dezvălui nimănui la ce anume s-a gândit. Celălalt jucător trebuie să descopere despre ce este vorba și va face acest lucru punând întrebări la care se poate răspunde numai cu „da” sau „nu”. Jocul se termină atunci când jucătorul află la ce obiect s-a gândit partenerul său, ori când „se dă bătut”, pentru că nu poate ghici. Jocul poate fi jucat și într-un grup mai mare. Veți stabili de la început în ce ordine va pune întrebări fiecare dintre participanții la joc.
Exemplu
Să presupunem că mama se gândește la pixul albastru de pe birou.
Copilul va putea pune întrebări de tipul:
„- Este o jucărie?
– Nu.
– Este un obiect de îmbrăcăminte?
– Nu.
– Are o mărime foarte mare?
– Nu.
– Obiectul la care te-ai gândit este din lemn?
– Nu.
– Are culoarea roșie?
– Nu.
– Este un obiect de culoare albastră?
– Da.
– Să fie oare covorul?
– Nu.
– Îl folosim în fiecare zi?
– Da.
– Te-ai gândit la ghiozdănelul meu?
– Nu.
– Lucrul la care te-ai gândit este mai mic decât o carte?
– Da.
– Este un obiect pe care îl pot folosi la școală?
– Da.
– Să fie oare coperta caietului de matematică?
– Nu.
– Este cumva pixul de pe birou?
– Da, ai ghicit.”
Desigur, în funcție de vârsta și capacitatea copilului, puteți opta pentru lărgirea ariei de căutare. De exemplu, vă puteți gândi la ceva din afara casei. Puteți alege o temă anume: animale domestice, animale sălbatice, vietăți marine, flori, insecte etc. În acest caz, întrebările vor fi de genul: „Este o vietate / trăiește pe uscat/în apă / are aripi / are patru picioare / scoate sunete / e carnivor / este o plantă / miroase frumos / are mai mult de cinci petale / e de culoare verde / se sperie ușor / e periculos pentru om etc.?”.