jocuri și experimente pentru copiiPovești

Urmărește umbrele – activitate pentru copii de toate vârstele

Copiilor le place să deseneze și pot rămâne concentrați pentru perioade lungi atunci când descoperă că figurile pe care le-au așternut pe hârtie arată bine și seamănă cu realitatea. Cu cât sunt mai mici, cu atât copiii învață mai repede să deseneze. Dar cum procedăm atunci când părinții nu au talent la desen și nu își pot ajuta copiii să învețe? Simplu și în același timp distractiv, mai ales că în acest fel, până și adulții mai puțin pricepuți reușesc să deseneze.

Desenează umbre

Această activitate este deopotrivă educativă și distractivă. Aveți nevoie de coli pentru desenat, creioane, una sau mai multe jucării și de soare. Da, profitați de zilele însorite pentru a ieși cu copilul afară, fie în curte, fie în fața blocului sau în natură. Dacă nu este posibil, atunci se poate și pe balcon sau în fața unei ferestre. Pe blocul de desen așezați jucăria în așa fel încât umbra ei să cadă pe foaie. Copilului nu îi rămâne altceva de făcut decât să deseneze conturul umbrei pe hârtie.

Urmărește umbra

Repetați această activitate de câteva ori pe parcursul zilei, lucrând mereu din aceeași poziție. Copilul va învăța prin repetiție să traseze conturul jucăriei. Un animal din plastic ar fi ideal. Micuților le place să deseneze dinozauri, pisici, păsări etc. În același timp, copilul va observa că soarele își mută poziția pe cer în timpul zilei și că umbrele cad pe foaie într-un fel dimineața, în alt fel la prânz și cu totul altfel când soarele se pregătește să apună. Urmăriți împreună umbrele. Este momentul ideal în care îi puteți explica micuțului despre soare, despre planete, despre relația zi-noapte sau lumini-umbre, dar și despre cum se transformă organismul unui pui până ajunge la maturitate.

Colorați în interiorul conturului

În continuare, încurajați copilul să coloreze în interiorul conturului umbrei sau puteți face împreună acest lucru. E posibil să aveți surpriza de a descoperi că umbra pe care a desenat-o nu seamănă cu jucăria care a fost model. Profitați de acest lucru pentru a inventa povești despre un animal imaginar sau colorați în culori pe care animalele nu le au în mod normal în realitate.

Activitatea „Urmărește umbra” se potrivește copiilor de toate vârstele. Este de reținut însă că, prin joacă, juniorii învață cel mai ușor despre realitatea înconjurătoare, despre viață și despre ei înșiși. Dacă nu aveți posibilitatea de a ieși în natură, puteți învăța copilul să deseneze cu ajutorul umbrelor în casă, folosind chiar și lumina unei veioze.

Articole recomandate
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cu adevărat important

2 Minute
Doi prieteni din copilărie s-au reîntâlnit, după mai mulți ani în care nu se mai văzuseră. Unul dintre ei trăia…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Floarea roșie

2 Minute
Într-o zi, un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Dar când baietelul a vazut…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi

2 Minute
Se spune că într-o zi, doi îngeri care călătoreau împreună s-au oprit la casa unor oameni bogați, să ceară găzduire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *