jocuri și experimente pentru copiiPovești

Vânătoarea de comori

Vânătoarea de comori este probabil unul dintre cele mai educative jocuri pentru copii. În plus, poate fi jucat atât în casă, cât și afară, de către copii de orice vârstă. Vă puteți face propriile reguli, personalizate după o mulțime de criterii, cum ar fi numărul de copii care participă la vânătoare, vârstă și/sau tematică.

Când organizați vânătoarea de comori, asigurați-vă de la început că există reguli stricte (de exemplu, hotărâți că jocul se desfășoară numai într-un anumit perimetru, copiii nu aleargă etc.) și că obiectele folosite în joc nu pun copilul/copiii în pericol. Pregătiți o „comoară” care să îi dea copilului sentimentul că a meritat să muncească pentru ea.

Pentru că este un joc educativ, vânătoarea de comori ar trebui să includă informații noi pentru copil, pe care acesta să le asimileze fără să aibă impresia că învață. În funcție de vârsta copilului/copiilor, oferiți indicii pe care să le poată înțelege sau descifra.

Pentru copiii cu vârste mici, 3-5 ani, foarte potrivite sunt indiciile desenate/fotografiate sau care conduc spre locuri/obiecte familiare. Pentru cei mai mari, 6-9 ani, folosiți ghicitori. Copiii trecuți de 9 ani au nevoie de indicii care să îi stimuleze, ca să nu se plictisească înainte de a găsi comoara.

Ce este, de fapt, vânătoarea de comori? Este un joc care poate fi jucat la orice vârstă, bazat pe căutarea comorilor cu ajutorul unor indicii care definesc obiecte, locuri etc. Pornind de la un prim indiciu, care ar trebui să fie cât mai ușor, copiii încearcă să descopere/adune toate obiectele ascunse. Merg din indiciu în indiciu spre marele premiu de la final: comoara.

Este o activitate potrivită și pentru petrecerile aniversare, pentru zilele când vremea permite ieșirile afară sau pur și simplu pentru momentele când vreți să vă distrați și să îl învățați pe copil lucruri noi. Dacă există mai mulți participanți, de vârste diferite, ideal este să îi împărțiți în echipe care să le dea tuturor copiilor șanse egale de a se distra (nu puneți copiii de vârste mari într-o singură echipă, căci vor găsi întotdeauna mai repede indiciile).

Ideal ar fi să ascundeți indiciile în așa fel încât, în timpul căutărilor, copiii să nu dea peste comoară sau peste alte semne din greșeală. De asemenea, cu cât copiii sunt mai mici, cu atât jocul ar trebui să aibă mai puține indicii. Faceți din vânătoarea de comori un antrenament pentru creier. Creșteți dificultatea jocului pe măsură ce căutarea se apropie de final.

Căutarea de comori cu tematică este una dintre activitățile preferate de copii. De exemplu, dacă organizați o petrecere de pirați, ideal ar fi să existe costume pentru toți copiii care participă la joc. Indiciile găsite pe traseu trebuie să aibă și ele legătură cu tema: o sabie de jucărie, un cercel, o hartă, un plasture negru, bilete scrise cu cerneală roșie, o jucărie în formă de vapor, o pălărie etc. Ați putea ascunde comoara într-un cufăr de lemn, printre bănuți de ciocolată înveliți în staniol auriu.

Pentru vânătoarea de comori, vă puteți pregăti propria temă sau puteți alege una dintre cele de mai jos:

  • căutare de comori după literele alfabetului (indicii de la A la Z – abajur, birou, cratiță, dovlecel etc.);
  • căutare după culori și forme (de exemplu, un obiect rotund de culoare verde, un obiect pătrat de culoare albastră etc.);
  • căutare folosind cele cinci simțuri (auz, văz, miros, gust, pipăit; exemplu: un obiect care face zgomot, un obiect care e moale, un obiect care e dulce etc.);
  • căutare folosind ghicitori (exemplu: are patru picioare, dar nu poate să meargă – scaun; are gât lung și gura mare, curăță tot de pe covoare – aspirator; obiect care se udă în timp ce te usucă – prosop);
  • căutare cu ajutorul indiciilor fotografice (imortalizați doar anumite porțiuni din obiectul/locul unde vreți să ajungă copilul).

Prin intermediul acestui joc, copiii învață să se orienteze în spațiu, să urmeze anumite indicii pentru a ajunge unde doresc, să folosească informațiile secvențial, să lucreze în echipă, să se distreze acumulând cunoștințe noi.

Articole recomandate
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Floarea roșie

2 Minute
Într-o zi, un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Dar când baietelul a vazut…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cu adevărat important

2 Minute
Doi prieteni din copilărie s-au reîntâlnit, după mai mulți ani în care nu se mai văzuseră. Unul dintre ei trăia…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi

2 Minute
Se spune că într-o zi, doi îngeri care călătoreau împreună s-au oprit la casa unor oameni bogați, să ceară găzduire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *