Psihiatrie

Animalul tău de companie îți reflectă personalitatea! Pisicile, preferate de oamenii creativi, câinii, favoriții celor disciplinați

Îți dorești să ai un animal de companie, dar îți este greu să alegi între un cățel și o pisică. O analiză mai atentă a personalității tale te-ar putea ajuta să iei decizia potrivită. Se pare că există o legătură între personalitatea oamenilor și cea a animalelor alături de care conviețuiesc, tocmai de aceea trăsăturile psihologice ar trebui să ne ajute atunci când luăm decizia de a ne face un prieten necuvântător. Oamenii de știință au analizat aceste aspecte și au definit ce caracteristici ale personalității au iubitorii de câini și cei de pisici.

Ce este personalitatea?

Dincolo de aspectul fizic, o altă caracteristică prin care oamenii se diferențiază este personalitatea. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, atunci când vorbim despre personalitate, ne referim la diferențele individuale cu privire la emoții, simțuri și comportament. Studiul personalității se concentrează pe două mari domenii:

  • Înțelegerea diferențelor pe care personalitatea fiecărui individ le are.
  • Modalitatea prin care diferitele componente ale personalității unui individ se reunesc într-un întreg.

Plecând de la definiția specialiștilor americani, putem aprecia că personalitatea reprezintă „buletinul nostru de identitate” din punct de vedere emoțional și psihologic.

Ne alegem animalele în funcție de personalitate

La fel ca oamenii, animalele de companie au la rândul lor personalitate. Un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universității din Texas și publicat de Asociația Americană de Psihologie a scos la iveală faptul că alegerea animalelor de companie nu este deloc întâmplătoare. Personalitatea joacă un rol important în momentul în care decidem să aducem acasă un câine sau o pisică.

Specialiștii susțin faptul că între personalitatea oamenilor și cea a animalelor de companie există o legătură strânsă, iar modul în care conviețuim cu ele are la bază compatibilitatea. Experții au realizat un chestionar pe care l-au împărțit unui număr de 4.500 de persoane ce au acasă câini sau pisici. Sondajul a cuprins 44 de întrebări legate de cele cinci trăsături ale personalității:

  • Conștiinciozitate – trăsătură care evidențiază tendința de a fi responsabil
  • Extrovertire – descrie persoanele pozitive și energice
  • Agreabilitate – include atribute precum încrederea, altruismul și bunătatea
  • Deschiderea – evidențiază trăsături precum curiozitatea, pasiunea pentru artă, creativitatea
  • Neuroticismul – definește caracteristici precum predispoziția pentru anxietate sau îngrijorare

Analiza răspunsurilor pe care oamenii de știință le-au primit i-a făcut să ajungă la concluzia că personalitatea oamenilor joacă un rol important atunci când decid să-și împartă viața cu un animal de companie. Oamenii pot conviețui cu o pisică sau cu un câine doar dacă există asemănări între personalitățile lor și ale animalelor de companie. Mai mult decât atât, specialiștii au făcut o analiză a personalității iubitorilor de câini și a iubitorilor de pisici.

Personalitatea iubitorilor de câini

În cercetarea pe care oamenii de știință ai Universității din Texas au realizat-o, persoanelor incluse în studiu li s-a solicitat să răspundă la o serie de întrebări, în funcție de animalul de companie pe care îl au acasă. Analizând trăsăturile comune de personalitate ale oamenilor și animalelor, au fost definite două tipuri de stăpâni: iubitorii de câini și iubitorii de pisici, potrivit pets.web.com. Potrivit studiului, iubitorii de câini sunt cu 11% mai responsabili decât iubitorii de pisici, iar personalitatea lor este definită de următoarele caracteristici:

  • Disciplină
  • Un puternic simț al datoriei
  • Buni planificatori

De asemenea, s-a constatat faptul că iubitorii de câini sunt cu 15% mai extrovertiți decât iubitorii de pisici.

Personalitatea iubitorilor de pisici

Iubitorii de pisici sunt persoane cărora le place să încerce lucruri noi. De asemenea, potrivit studiului, iubitorii de pisici sunt mai curioși, mai creativi și mai puțin conservatori decât iubitorii de câini. În schimb, iubitorii de pisici sunt mai anxioși și mai îngrijorați, spre deosebire de iubitorii de câini.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *