În fiecare zi, te bazezi pe concentrare atunci când ai de îndeplinit o sarcină la birou. Există însă și momente când te confrunți cu dificultăți de concentrare, când nu poți gândi limpede și nu te poți concentra pe ceea ce ți-ai propus să faci. Performanțele tale profesionale pot fi afectate din cauza dificultăților de concentrare, mai ales atunci când trebuie să iei decizii importante.
Există numeroase cauze care contribuie la apariția dificultăților de concentrare. Chiar dacă nu reprezintă o situație care să te facă să ajungi imediat la medic, este totuși recomandat să stai de vorbă cu un specialist atunci când simți că te confrunți cu dificultăți de concentrare. Suplimentele naturale te pot ajuta atunci când, încercând să duci până la capăt o activitate importantă, intervine lipsa de concentrare.
Cauze dificultăți de concentrare
Experții consideră că există mai multe cauze care determină apariția dificultăților de concentrare. Potrivit medicinenet.com, oboseala și stresul emoțional reprezintă principalele cauze ale lipsei de concentrare, pentru majoritatea oamenilor. Schimbările hormonale din timpul menopauzei sau sarcinii pot, de asemenea, să afecteze capacitatea de concentrare. Specialiștii consideră că dificultățile de concentrare pot reprezenta simptome ale unor afecțiuni din sfera psihologică.
Dificultăți de concentrare apar în cazul sindromului de deficit de atenție, cunoscut sub numele de ADHD. Studiile de specialitate au arătat că, în ultimii ani, cu această afecțiune se confruntă atât copiii, cât și adulții. O contribuție semnificativă în ceea ce privește apariția problemelor de concentrare o au și bolile rare care afectează creierul sau disfuncționalitățile sistemului endocrin. Alte cauze care pot duce la apariția dificultăților de concentrare sunt:
- Abuzul de alcool
- Sindromul de oboseală cronică
- Comoția cerebrală
- Epilepsia
- Sindromul depresiv cronic
- Boli psihice, precum schizofrenia
Simptome dificultăți de concentrare
Lipsa de concentrare îi afectează pe oameni în mod diferit. Tocmai de aceea, identificarea unor simptome specifice pentru dificultățile de concentrare este relativă. Totuși, potrivit healtline.com, oamenii de știință au identificat posibile simptome pentru dificultăți de concentrare:
- Imposibilitatea de a-ți aminti întâmplări petrecute în urmă cu puțin timp
- Dificultatea de a gândi limpede
- Pierderea frecventă a obiectelor personalitate și imposibilitatea de a-ți aminti unde le-ai pus
- Incapacitatea de a lua decizii
- Incapacitatea de a îndeplini sarcini importante
- Lipsa de concentrare
- Lipsa energiei pentru a te putea concentra
- Apariția greșelilor minore
De asemenea, persoanele care se confruntă cu dificultăți de concentrare pot prezenta stări de astenie sau melancolie. Mai mult, au fost situații în care acestea au ratat întâlniri importante, din cauza lipsei de concentrare.
Sfaturi pentru îmbunătățirea concentrării
În funcție de cauzele care determină apariția dificultăților de concentrare, există variante de ameliorare. Astfel, persoanelor care abuzează de alcool sau de alte substanțe le este recomandat să facă eforturi în vederea renunțării la dependențe. De asemenea, persoanelor care suferă din cauza stresului le sunt recomandate ședințe de terapie cu specialiști sau folosirea unor metode de relaxare. Alimentația joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește alungarea dificultăților de concentrare. Este important să adăugăm în dieta zilnică alimente care stimulează memoria. Unele dintre cele mai bogate alimente în substanțe nutritive care ajută creierul să funcționeze bine sunt nucile, fructele de pădure, cafeaua, portocalele sau avocado.
Dificultatea de concentrare asociată cu menopauza
Dezechilibrele hormonale, precum cele asociate menopauzei, pot declanșa o serie de simptome, dificultatea de concentrare fiind una dintre ele. Acest proces este consecința îmbătrânirii și se instalează treptat. Studiile au arătat că până la 20% dintre femei se confruntă cu tulburări de memorie și dificultăți de concentrare în momentul în care apare menopauza. Aceste simptome sunt asociate și cu tulburările de somn sau declanșarea unor stări de depresie și de anxietate sau alte tulburări de dispoziție. Suplimentele naturale sprijină organismul să facă față mai ușor acestor simptome. Memo Plus este un supliment natural ce are la bază o combinație de plante prietenoase cu organismul. Ingrediente precum ginkgo biloba și cafeina redau buna dispoziție și cresc puterea de concentrare și capacitatea de memorare.