Eco-anxietatea reprezintă frica de dezastre naturale. La baza acestui tip de anxietate stau discuțiile tot mai des întâlnite în spațiul public referitoare la felul în care oamenii influențează schimbările climei. Eco-anxietatea apare cel mai des în rândurile persoanelor preocupate de protejarea naturii. La fel ca alte forme de anxietate, simptomele provocate de eco-anxietate pot fi ținute sub control cu ajutor din partea specialiștilor în psihologie.
Ce este eco-anxietatea?
Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie (APA), eco-anxietatea reprezintă o frică exagerată față de distrugerea iremediabilă a mediului înconjurător. Deși această problemă medicală nu este recunoscută oficial în Manualul de Diagnostic și Statistică al Bolilor Mentale, specialiștii în sănătate mentală folosesc termenul de eco-anxietate atunci când fac referire la eco-psihologie, ramură a psihologiei care studiază atașamentul psihologic al oamenilor față de natură, susțin specialiștii medicalnewstoday.com.
Efectele schimbărilor climatice – precum distrugerea locuințelor, limitarea resurselor de hrană, imposibilitatea de acordare a ajutorului medical – pot afecta sănătatea mentală a unora dintre noi. De asemenea, creșterea treptată a nivelului mărilor și oceanelor și schimbările climatice ar putea genera în cazul unor persoane simptome ale unei afecțiuni psihice, care se pot croniciza. Specialiștii Asociației Americane de Psihiatrie au reușit să definească o serie de simptome pe care le-ar putea avea eco-anxietatea:
- Starea de traumă sau șoc
- Stres post-traumatic
- Depresie
- Abuzul de substanțe calmante
- Agresivitate
- Prezența sentimentelor precum teamă sau neajutorare
Care sunt cauzele?
Specialiștii consideră că știrile prezentate în spațiul public ce au ca subiect schimbările climatice și impactul lor asupra vieții cotidiene pot reprezenta o cauză pentru eco-anxietate. Totodată, unii oameni pot dezvolta eco-anxietate și din cauza comportamentului pe care alți semeni îl au față de mediul înconjurător. Chiar și propriile acțiuni cu efecte asupra naturii ar putea conduce la apariția unor simptome de eco-anxietate. Psihologii explică faptul că anumite stiluri de viață ne pot provoca teamă de dezastre naturale. Astfel, persoanele care folosesc prea mult plastic sau au o alimentație iresponsabilă sunt predispuse la eco-anxietate. Aceste persoane trăiesc cu senzația de vină sau rușine pentru că acțiunile pe care le desfășoară pot afecta mediul înconjurător. În ceea ce privește simptomele pe care le poate avea eco-anxietatea, specialiștii susțin că acestea includ:
- Teama că ceva rău s-ar putea întâmpla
- Iritabilitate
- Modificări ale ritmului de somn
- Senzația de oboseală
- Dificultate de concentrare
- Dureri abdominale, musculare și greață
- Migrene
Pe cine afectează eco-anxietatea?
Există o legătură între zonele geografice și posibilitatea de a dezvolta acest tip de anxietate. Astfel, oamenii care trăiesc în zonele costiere sau cei care depind de natură pentru a-și desfășura activitățile zilnice – precum cei care trăiesc din pescuit sau agricultură – sunt mai predispuși de a dezvolta eco-anxietate. De asemenea, persoanele care folosesc resursele naturale pentru a supraviețui pot manifesta forme de eco-anxietate. S-a observat o predispoziție pentru eco-anxietate și în cazul persoanelor care lucrează în domenii ce au legătură cu protecția mediului sau în medicina de urgență. Există anumite grupuri predispuse să dezvolte eco-anxietate precum:
- Persoanele deportate sau migranții
- Persoanele cu probleme psihice
- Persoanele cu venituri modeste
- Vârstnicii
Cum se recunoaște eco-anxietatea?
În momentul în care o persoană se simte tristă, furioasă sau frustrată în legătură cu știrile despre schimbările climatice sau dezastrele naturale, este posibil ca aceasta să sufere de eco-anxietate. Mai mult, dacă această teamă îi afectează capacitatea de muncă sau imaginea pe care o are despre sine, trebuie să ceară sfatul unui specialist. Totodată, s-a observat că unele persoane care suferă de eco-anxietate nu au capacitatea de a depăși evenimentele prezentate de mass-media cu privire la dezastrele naturale. Starea lor de teamă se amplifică și nu se pot relaxa. La nivel mondial se fac eforturi pentru ca specialiștii în psihologie să fie pregătiți – prin cursuri speciale – pentru a putea oferi ajutor persoanelor afectate de eco-anxietate. Problemele generate de eco-anxietate ar putea fi ținute sub control prin următoarele acțiuni:
- Întâlniri de grup din care să facă parte persoane responsabile cu mediul înconjurător
- Discuții cu voluntari care militează pentru protejarea naturii
- Schimbarea stilului de viață prin adoptarea unor obiceiuri precum reciclarea sau adoptarea unei diete bazate pe alimente sănătoase
Totodată, pentru a putea depăși efectele provocate de eco-anxietate, cei afectați de această problemă trebuie educați astfel încât să înțeleagă impactul schimbărilor climatice și să învețe să facă față efectelor pe care le produc.