AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile. Află cum poți să sprijini persoanele care suferă de anxietate și când manifestarea ipohondrie necesită îngrijiri mediale.

Ce este ipohondria

Ipohondria este o boală psihică care constă în teama permanentă de a se îmbolnăvi. Persoanele care suferă de această tulburare cred că orice simptom este semnul unei boli grave și nu se pot liniști până nu găsesc un medic sau o soluție pentru problema pe care o presupun că au. Ipohondria poate duce la stres, depresie și chiar la sinucidere. Nu există un tratament care să vindece această boală, dar există terapii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Ipohondria este o tulburare de anxietate și se manifestă prin:

Ipohondria – manifestare

  • teama constantă de a se îmbolnăvi
  • atacuri de panică
  • insomnie
  • iritabilitate
  • oboseală cronică

Ipohondria este o tulburare care poate avea un impact negativ asupra calității vieții. Persoanele care suferă de ipohondrie au tendința de a evita activitățile care pot expune la riscul de îmbolnăvire, cum ar fi locurile aglomerate. Ipohondria poate duce la izolare socială și la depresie. Deoarece ipohondria este o tulburare de anxietate, terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o metodă eficientă de tratament. TCC înseamnă că în terapie se lucrează atât cu gândurile, cât și cu comportamentele. Scopul terapiei este de a-i învăța pe pacienți să-și controleze gândurile și să le schimbe în mod pozitiv, astfel încât acestea să nu mai determine o stare de anxietate. De asemenea, în terapie se lucrează și la modificarea comportamentelor, pentru a-i învăța pe pacienți să facă față riscului de îmbolnăvire și să-l accepte. Ipohondria este o boală cronică, astfel încât terapia trebuie urmată pe o perioadă lungă de timp pentru a obține rezultatele dorite.

Gestionarea anxietății cauzată de ipohondrie

Pentru persoanele care suferă de ipohondrie, fiecare zi poate fi o provocare. Teama constantă de boală poate fi foarte obositoare, atât din punct de vedere mental, cât și fizic. Deci, cum putem face față acestei frici? O modalitate de a gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie este să încercăm să ne amintim că majoritatea temerilor noastre sunt iraționale. Adesea ne facem griji în legătură cu lucruri care este foarte puțin probabil să se întâmple și avem tendința de a uita de momentele în care temerile noastre au fost nefondate.

Încercați să păstrați o perspectivă sănătoasă asupra fricii de boală și nu o lăsați să vă controleze viața. Amintiți-vă că aveți mai multe șanse să fiți sănătos decât bolnav și concentrați-vă asupra aspectelor pozitive. Este mai ușor de spus decât de făcut, dar este important să încercați.

Dacă vă luptați cu ipohondria, există multe resurse disponibile pentru a vă ajuta. Este greu să te concentrezi pe orice altceva atunci când ești îngrijorat în mod constant de sănătatea ta.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să faceți față anxietății provocate de ipohondrie:

  • Discutați cu medicul dumneavoastră. Acesta este probabil cel mai important pas pe care îl puteți face. Medicul vă poate ajuta să vă înțelegeți afecțiunea și să excludeți orice altă problemă de sănătate.
  • Educați-vă: cunoașterea înseamnă putere! Aflați cât mai multe despre ipohondrie și despre cum să o gestionați. Cu cât știi mai multe, cu atât îți va fi mai puțină teamă.
  • Analizați-vă gândurile: Când vă simțiți anxios, faceți un pas înapoi și examinați-vă gândurile. Gândurile sunt bazate pe fapte sau pe frică? Dacă sunt bazate pe frică, încercați să le contestați. De exemplu, „doar pentru că mă doare capul nu înseamnă că voi muri”.
  • Vorbiți cu cei din jur: nu suferiți în tăcere! Vorbiți cu un prieten sau cu un membru al familiei despre ceea ce simțiți. Sau luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu un terapeut care vă poate ajuta să vă gestionați anxietatea.

Ipohondria și câteva tehnici de relaxare la îndemână

Stresul poate înrăutăți anxietatea generată de ipohondrie. Încercați să vă relaxați și să vă reduceți nivelul de stres. V-ar putea ajuta:

  • Respirația profundă
  • Meditația
  • Yoga

Toate sunt opțiuni excelente pentru calmarea anxietății și le puteți încerca oricând.

Urmând aceste sfaturi, puteți începe să preluați controlul asupra situației și să trăiți o viață mai liniștită. Nu uitați că nu sunteți singur în această situație. Există multe resurse și oameni care vă pot ajuta pe parcurs.

Cum îi putem ajuta pe cei care suferă de ipohondrie?

Sprijinul unei persoane înțelegătoare:

Ipohondria poate fi un subiect dificil de discutat pentru cei care o trăiesc. O persoană înțelegătoare, fie medicul tău, fie un prieten sau membru al familiei, poate fi o sursă de sprijin emoțional.

Grupurile de sprijin:

Să știi că nu ești singurul care trăiește cu ipohondrie poate fi un mare ajutor. Grupurile de sprijin oferă oportunități de a împărtăși experiențele cu alte persoane și de a primi sprijinul și înțelegerea altora.

Autoîngrijirea:

Ipohondria poate fi epuizantă și stresantă. Să-ți acorzi timp pentru a face activități care te relaxează și îți îmbunătățesc starea de dispoziție este important. Exercițiile fizice, mindfulness-ul și expunerea la lumina soarelui sunt câteva exemple de autoîngrijire.

Sprijinul pentru cei care suferă de anxietate generată de ipohondrie poate fi oferit și prin informații despre afecțiune și exemple de activități calmante.

Ce manifestări necesită îngrijiri medicale?

Atunci când informarea despre ipohondrie, tehnicile de relaxare, sprijinul celor dragi nu oferă nicio îmbunătățire a stării de anxietate cauzată de ipohondrie, este recomandat să cereți ajutorul medicului pentru investigații medicale detaliate. În unele cazuri, ipohondria poate fi un simptom al unei probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea. Dacă ipohondria îți afectează negativ calitatea vieții, ar trebui să discuți cu medicul tău despre posibilitatea de a începe un tratament. Tratamentul poate include terapia cognitiv-comportamentală, terapia prin expunere (presupune expunerea intenționată și graduală la obiectul fricii pentru a învăța cum se gestionează frica și anxietatea), medicamente antidepresive.

Ipohondria poate fi o problemă serioasă, dar există tratamente disponibile pentru a o învinge. Dacă ipohondria îți afectează negativ calitatea vieții, cere sfatul unui medic sau al unei persoane specializate în sănătate mintală. Ipohondria nu este o problemă pe care o vei putea rezolva singur, dar cu ajutorul celor dragi și al unui tratament adecvat, poți începe să te simți mai bine. Grija față de propria persoană, găsirea unei activități calmante și sprijinul unei persoane înțelegătoare sunt câteva modalități de a face față fricii constante de îmbolnăvire.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *