Meteosensibilitatea reprezintă o reacție a organismului la schimbările bruște de temperatură. Cel mai des afectate de meteosensibilitate ar putea fi peroanele care își desfășoară cea mai mare parte din activitățile zilnice în spații închise. În momentul în care ies afară, organismul acestor persoane își poate pierde capacitatea de a se adapta la schimbările de temperatură. Meteosensibilitatea poate fi provocată de factori precum presiunea aerului, umiditatea din aer sau diferențele mari de temperatură. Învață cum să gestionezi reacțiile corpului generate de vremea de afară, citind acest articol!
Care sunt cauzele meteosensibilității?
Corpul nostru reacționează la schimbările de temperatură și organismul nostru încearcă să se adapteze în mod repetat la aceste condițiile. În majoritatea timpului, aproape că nu simțim nimic în momentul în care corpul încearcă să facă față temperaturilor scăzute sau prea ridicate sau zilelor ploioase. Există însă și situații în care unele persoane simt aceste încercări de adaptare la condițiile vremii. Atunci apare meteosensibilitatea, susțin specialiștii womensalphabet.com. O presiune atmosferică scăzută, de exemplu, ne-ar putea afecta starea de spirit.
De asemenea, o formă de meteosensibilitate manifestă unele persoane care suferă de boli cronice precum reumatismul, astmul sau migrenele. Din cauza faptului că organismul acestor persoane trebuie să facă față acestor afecțiuni, el reacționează mai intens atunci când vremea se schimbă. Astfel, simptomele resimțite din cauza meteosensibilității sunt mai puternice. Simptomele pe care meteosensibilitatea le provoacă pot fi moderate sau intense. Ele variază și în funcție de starea de sănătate a persoanelor afectate de meteosensibilitate. Specialiștii au alcătuit o listă a problemelor pe care schimbările vremii le pot provoca:
- Dureri de cap
- Respirație accelerată
- Insomnii
- Anxietate
- Stare generală de rău
- Amețeli
- Dureri articulare
Cum aflăm dacă suntem meteosensibili?
Fiecare dintre simptome se poate accentua atunci când vremea se schimbă. Așa putem afla dacă ne afectează meteosensibilitatea. De asemenea, unii specialiști consideră că persoanele care suferă de meteosensibilitate au o predispoziție la simptomele pe care aceasta le declanșează în organism. Astfel, persoanele care au depresie sau anxietate pot fi afectate de ceață. Presiunea atmosferică poate influența oxigenarea și circulația sângelui. Atunci când presiunea aerului scade, putem resimți un ritm mai accelerat al bătăilor inimii și ne putem confrunta cu creșteri ale tensiunii arteriale. Totodată, din cauza meteosensibilității, putem suferi și stări de oboseală sau somnolență.
Persoanele afectate de meteosensibilitate pot avea probleme și din cauza variațiilor de temperatură. În perioadele cu temperaturi scăzute, persoanele reumatice pot resimți dureri ale articulațiilor, mușchilor sau oaselor. Deși în trecut oamenii de știință nu luau în calcul simptomele generate de schimbările vremii, astăzi impactul vremii asupra organismului este studiat printr-o disciplină specială. Această știință poartă numele de biometeorologie. Biometeorologia analizează felul în care toți factorii meteorologici pot influența starea de sănătate a oamenilor și remediile ce pot fi folosite în cazul în care avem probleme din cauza meteosensibilității.
Cum facem față meteosensibilității?
Indiferent de capriciile vremii, organismul nostru are nevoie să fie în contact cu natura. Tocmai de aceea, pentru a face față meteosensibilității trebuie să ținem sub control simptomele pe care aceasta le provoacă. Dacă meteosensibilitatea ne provoacă dureri de cap, ne-ar putea fi de folos ceaiurile calmante sau cu efect analgezic. În cazul în care, din cauza meteosensibilității, suferim de dureri articulare, am putea utiliza gelurile pentru articulații pe bază de plante. Dacă suntem obosiți din cauza vremii de afară, ne-am putea odihni mai mult. Totodată, putem face mai multă mișcare și am putea adopta o dietă echilibrată, astfel încât organismul să reziste schimbărilor vremii.