Psihiatrie

Sindromul „inimii frânte”, o afecțiune provocată de expunerea prelungită la stres

Sindromul „inimii frânte” este o afecțiune ale cărei simptome nu trebuie neglijate, pentru că ne-ar putea pune în pericol sănătatea. În literatura medicală, boala poartă denumirea de cardiomiopatie provocată de stres, iar ceea ce o declanșează sunt emoțiile puternice pe care le simțim în situațiile limită. Afecțiunea poate fi tratată cu medicamente specifice bolilor cardiace, anxiolitice, dar și cu terapie psihologică. Din fericire, cele mai multe persoane care s-au confruntat cu această problemă medicală și-au putut recăpăta buna funcționare a inimii.

Ce este sindromul „inimii frânte”?

Sindromul „inimii frânte” este o afecțiune ce are simptome similare unui atac de cord. Spre deosebire de infarct, această afecțiune apare doar în situațiile stresante, care slăbesc capacitatea de funcționare a mușchiului inimii. Chiar dacă durerile în piept și senzația de respirație greoaie sunt simptome specifice ambelor afecțiuni, infarctul produce efecte ireversibile asupra inimii. În schimb, sindromul „inimii frânte” poate fi tratat fără a afecta sănătatea inimii.

Potrivit clevelandclinic.org, cele mai afectate de această afecțiune sunt femeile aflate la menopauză. 88% din cazurile studiate până în prezent au fost înregistrate la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 77 de ani. O posibilă explicație oferită de specialiști constă în faptul că, odată cu vârsta, nivelul de estrogen din organismul femeilor scade, iar hormonul nu mai poate oferi protecție în fața efectelor pe care stresul le poate produce.

Factorii care declanșează boala

Stresul emoțional și fizic reprezintă factorii care pot declanșa sindromul „inimii frânte”. Emoțiile puternice sunt resimțite, cel mai des, în situații precum

  • Pierderea unei persoane dragi
  • Frica intensă
  • Veștile rele
  • Furia extremă

Simptome ale sindromului „inimii frânte”

Cercetătorii Universității Johns Hopkins, SUA, au studiat efectele sindromului „inimii frânte” asupra organismului și susțin faptul că simptomele acestei afecțiuni sunt similare cu cele ale unui infarct:

  • Durere în piept
  • Respirație greoaie
  • Transpirație
  • Amețeală

Aceste simptome pot să apară în timpul expunerii la situația stresantă sau la o distanță de câteva ore de la momentul în care am simțit emoțiile puternice. Din cauza stresului, corpul secretă prea multă adrenalină, cunoscută și sub numele de „hormonul stresului”, care slăbește mușchiul inimii. Specialiștii explică faptul că simptomele acestei afecțiuni sunt reversibile. De obicei, în câteva zile, inima pacienților diagnosticați cu această boală începe să funcționeze corespunzător.

Metode de diagnostic

Fiind o afecțiune specifică inimii, metodele de diagnostic sunt similare cu cele prin care medicii descoperă infarctul miocardic. Aceste metode includ următoarele tipuri de teste:

Electrocardiograma – examen necesar pentru a observa activitatea electrică a inimii

Angiografia coronariană – test prin care se determină gradul de afectare a arterelor inimii

Ecocardiografie – ultrasunetele oferă imagini despre felul în care inima pompează sângele

Examen radiologic – arată structura inimii, a plămânilor și a vaselor de sânge

Tratamentul în cazul „sindromului inimii frânte”

În funcție de gradul de afectare a inimii, medicii specialiști pot prescrie anumite terapii medicamentoase. De asemenea, este importantă administrarea unei medicații care să reducă stresul din organism. Stresul poate fi manageriat și prin terapii alternative, care au la bază tehnici de relaxare. La fel de eficiente în controlul stresului pot fi și ședințele de psihoterapie.

Articole recomandate
Psihiatrie

Există viață după despărțire. Cum poți trece peste momentul destrămării relației

3 Minute
Despărțirile și emoțiile pe care acestea le aduc în viețile celor decepționați sunt complicate. Confuzia, suferința și durerea sunt reacții…
Afecțiuni neurologicePsihiatrie

Exerciții pentru stimularea memoriei și concentrării

2 Minute
Creierul este cel mai complex organ, jucând un rol important în ceea ce privește procesele de memorare și de concentrare….
Psihiatrie

Claustrofobia - cauze, simptome, tratament

3 Minute
Claustrofobia reprezintă o tulburare de anxietate provocată de frica de spații înguste. Ea se poate manifesta prin teama de a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *