Psihiatrie

Tehnici de relaxare cu efect imediat. Prioritizează-ți starea de bine!

Ai avut din nou o zi aglomerată și este abia mijlocul săptămânii. Aștepți cu nerăbdare weekend-ul, pentru că este singura perioadă în care te poți relaxa. Până atunci, trebuie să știi că există tehnici de relaxare pe care le poți pune în practică în momentul în care simți că apare epuizarea. Iar efectul lor este la fel de benefic precum o zi întreagă petrecută într-un salon SPA. Mai mult, nu trebuie să investești sume mari pentru a ține stresul departe de corpul tău. Aceste tehnici de relaxare implică foarte puține costuri sau chiar deloc. Este important să știi cum să te relaxezi în intimitatea ta, folosind tehnici de relaxare simple și benefice.

Tu când ai respirat profund ultima dată și cum a fost această experiență pentru tine? Dar ce-ai simțit atunci când ai ascultat melodia preferată pe care nu ai mai auzit-o de mult? Toate aceste gesturi reprezintă tehnici de relaxare menite să te ajute să scapi mai ușor de stresul unei zile încărcate. În următoarele rânduri, citește despre cât de simplu este să te relaxezi prin gesturi pe care le făceai și înainte, fără să știi că ele pot reprezenta tehnici de relaxare. Simți deja cum presiunea zilei aglomerate începe să scadă, nu-i așa?

Mai multă relaxare și mai puțin stres

După alimentația nesănătoasă, stresul este cel mai mare inamic al organismului. Fără a-l ține sub control, stresul poate provoca dezechilibre serioase în organism și boli foarte grave. Tocmai de aceea, de fiecare dată când simțim că suntem stresați, trebuie să căutăm metode și tehnici de relaxare, astfel încât să ne deconectăm de la activitățile epuizante ce ne pot provoca stres. Ideal ar fi să punem în practică tehnici de relaxare în orice moment în care ne simțim stresați sau epuizați. Printr-un bun control al stresului, ne putem ajuta organismul să treacă mai ușor peste astfel de obstacole, iar efectele negative ale oboselii asupra sa vor fi mult diminuate. Ce tehnici de relaxare sunt mai eficiente? Respirația profundă, mersul în natură sau muzica relaxantă ne pot aduce starea de bine.

Ieșiri frecvente în natură

Natura are atâtea beneficii pentru organism, încât specialiștii o consideră eficientă chiar și atunci când este vorba despre tehnici de relaxare. Să te simți în mod frecvent conectat cu aerul, apa sau pădurea reprezintă un mecanism eficient de luptă împotriva stresului. Natura este foarte benefică atunci când este vorba despre relaxarea corpului și minții, arată selecthealth.org. Aceștia au realizat și o listă a celor mai importante beneficii pe care le are ieșitul în natură asupra minții și corpului nostru:

  • Te face mai fericit. Doar 15 minute petrecute în natură ajută la restabilirea stării de bine la nivelul creierului. De aceea, mersul în parc sau plimbarea în pădure reprezintă tehnici de relaxare eficiente.
  • Redă încrederea în sine, te face să te simți mai tânăr. Se pare că persoanele în vârstă cărora le place să iasă la iarbă verde în mod constant se plâng tot mai puțin de problemele de sănătate specifice înaintării în vârstă precum durerile de articulații sau problemele de somn.
  • Îmbunătățește starea de spirit. Natura are efecte benefice atunci când vine vorba despre sănătatea mentală. Trebuie doar să faci câțiva pași în mijlocul naturii pentru a te simți învăluit de o stare de bine.

Exerciții fizice regulate

Mișcarea poate reprezenta una dintre cele mai potrivite tehnici de relaxare. Nu contează cât timp petreci făcând mișcare, importantă este frecvența. Cu cât faci mișcare mai des, cu atât este mai bine pentru corp și minte. Poți face orice tip de exerciții fizice atunci când vrei să te relaxezi, pentru că eficiența lor din acest punct de vedere este dovedită nu doar de studii, ci și de experiențele celor care au scăpat de stresul unei zile aglomerate datorită mișcării.

Începe întotdeauna cu încălzirea. Apoi, crește treptat intensitatea exercițiilor fizice. Dacă aloci zilnic 15 minute pentru a face mișcare, vei simți cum stresul dispare din corp. Tocmai de aceea, atunci când vrei să alungi oboseala, fă mișcare. Orice formă de efort fizic poate reprezenta o metodă de relaxare potrivită pentru tine. Dacă ești presat de timp și îți este greu să ajungi la sala de fitness, poți încerca să mergi pe bicicletă, pe role sau să alergi în parc.

Muzică relaxantă

Ce poate fi mai potrivit după o zi încărcată decât un playlist relaxant? Muzica poate fi un aliat puternic atunci când căutăm tehnici de relaxare pe care le putem pune în aplicare în propria noastră intimitate. Audițiile muzicale au beneficii atât în ceea ce privește propria persoană, cât și atunci când ne aflăm în colectivitate. Puterea muzicii ne îmbunătățește capacitatea fizică, mentală și emoțională.

Potrivit Universității Johns Hopkins, dacă vrem să ne relaxăm creierul și chiar să-l facem să devină mai productiv, trebuie să ascultăm muzică. Specialiștii consideră că trebuie să ascultăm muzică în funcție de starea pe care o avem, iar cele mai potrivite melodii folosite ca metode antistres sunt cele ce reproduc sunete din natură.

Respirația profundă

„Trage aer în piept, apoi mergi mai departe!” De câte ori nu am auzit această încurajare atunci când ne-am confruntat cu o situație stresantă? Există mai multe tipuri de respirație și exerciții de respirație profundă care pot fi utilizate pentru relaxare. Dar ce se întâmplă atunci când respirăm profund? Experții din cadrul Universității Harvard susțin că, în timpul respirației profunde, creierul se oxigenează mult mai mult, iar asta produce o stare de bine. Este aceeași senzație pe care o simți dacă te-ai urca pe munte, la altitudini mari.

Terapie psihologică

Dacă îți este greu să pui singur în practică tehnici de relaxare, poți apela cu încredere la specialiști. În ultimii ani, psihologia s-a dezvoltat foarte mult ca domeniu și la noi în țară, astfel că vei găsi terapeuți specializați în tehnici de relaxare. De obicei, aceste tehnici sunt puse în practică în cazul persoanelor care suferă din cauza anxietății dar, cu siguranță, dacă ai o viață activă și vrei să te relaxezi, psihologii te pot ajuta și în acest sens. Trebuie doar să le ceri ajutorul.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *