AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Artrita septică (artrita bacteriană)

Artrita septică este o infecție dureroasă a lichidului articular și a țesuturilor articulare. Apare cel mai adesea la copii, la persoanele vârstnice și la persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

De obicei, artrita septică este provocată de virusuri, fungi sau bacterii care ajung în articulații prin fluxul sanguin.

Articolul prezintă cauzele, simptomele și riscurile pe care le ridică artrita septică, precum și cazurile în care este urgentă apelarea la medicul specialist.

Cauzele artritei septice

Artrita septică se poate dezvolta atunci când o infecție, cum ar fi o infecție a pielii sau o infecție a tractului urinar, se răspândește prin fluxul sanguin până la o articulație.

Mari rar, artrita septică poate fi provocată de o rană prin înțepare, o injecție, sau o intervenție chirurgicală în apropierea unei articulații, inclusiv o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulației.

La adulți și la copii, artrita bacteriană, sau artrita septică bacteriană, este cel mai adesea provocată de: stafilococ și streptococ. În rândul adulților tineri, activi din punct de vedere sexual, neisseria gonorrhoreae este cel mai frecvent patogen pentru artrita septică. Acești invadatori străini intră în fluxul sanguin și infectează articulația provocând inflamație și durere.

Alte infecții, cum pot fi cele cauzate de viruși și ciuperci pot provoca, de asemenea artrita septică. Printre acestea se numără:
– hepatita de tip A, B și C
– parvovirusul B19
– HIV
– adenovirus
– oerion

Factori de risc

Copiii mici și adulții în vârstă sunt cei mai susceptibili de a dezvolta artita septică. De asemenea, un risc mai mare îl prezintă persoanele cu răni deschise și cele cu un sistem imunitar slăbit.

Alți factori de risc includ:
– problemele articulare preexistente, bolile și afecțiunile cronice care afectează articulațiile, precum și intervențiile chirurgicale la nivelul articulațiilor.
– medicamentele pentru tratarea artritei reumatoide. Persoanele cu poliartrită reumatoidă au o creștere a riscului de a dezvolta artrita septică pentru că aceste medicamente suprimă sistemul imunitar.
– fragilitatea pielii, deoarece o piele care se lacerează ușor poate oferi bacteriilor acces în corpul dumneavoastră
– sistemul imunitar slăbit

Simptome de artrită septică/bacteriană

Cel mai frecvente tipuri ale acestei afecțiuni sunt: artrita septică la genunchi și artrita septică la cot. Alte articulații care sunt frecvent afectate de artrita septică sunt: șoldul, umărul, încheietura mâinii și degetul.

Cel mai adesea, artrita septică afectează o singură articulație.

Simptomele artritei septice pot varia puțin de la o persoană la alta, dar cel mai adesea debutează cu puternice adureri articulare.

Alte simptome de artrită septică includ:
– frisoane
– febră
– oboseală și slăbiciune generalizată
– incapacitatea de a mișca membrul sau articulația afectată
– inflamația articulației
– căldură (articulația este roșie și caldă la atingere)

Simptomele de artrită septică pot semăna cu alte afecțiuni de sănătate, așa că este important să consultați medicul pentru un examen și o evaluare de specialitate.

Artrita septică: diagnostic

Diagnosticul precoce al artritei septice este foarte important pentru a preveni deteriorarea permanentă a articulației.

Diagnosticarea pentru artrita septică începe cu un istoric medical și un examen fizic.

Alte metode de diagnostic sunt:
– îndepărtarea lichidului articular pentru a verifica prezența globulelor albe și a bacteriilor.
– testele de sânge, pentru a identifica prezența bacteriilor
– testele de flegmă, lichid spinal și urină care au ca scop identificarea bacteriilor și sursa infecției

Artrita septică: evoluție, complicații, profilaxie

Când artrita septică este diagnosticată târziu, aceasta poate provoca daune permanente și importante în articulația afectată.

De asemenea, este importantă identificarea cauzei, a infecției care a provocat artrita septică pentru a o elimina și a nu risca alte complicații pe care aceasta le poate provoca în alte organe.

Dacă simptomele precum: durerile de articulații, mai ales atunci când acestea cresc în intensitate, inflamația articulațiilor sau incapacitatea de a folosi respectiva articulație persistă o perioadă îndelungată și se agravează, este esențial să apelați la medic pentru un diagnostic precis și pentru tratament.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *