Bursita reprezintă inflamația acută sau cronică a burselor (a săculeților cu lichid din interiorul sau exteriorul articulațiilor care facilitează mișcarea și scad frecarea dintre tendoane, oase și mușchi), care reduce capacitatea de mișcare.
Bursita poate afecta persoane de orice vârstă, însă mai ales pe cei care efectuează acțiuni fizice repetitive. Sunt predispuși sportivii, grădinarii (din cauza poziției în sprijin pe genunchi), lucrătorii din fabrici.
În corpul uman există 160 de burse localizate la nivelul articulațiilor, între tendoane, piele, oase și mușchi. Cel mai des afectate de bursită sunt articulațiile mari: a șoldului, a umărului, a genunchiului. Boala poate afecta și călcâiul sau baza degetului mare de la picior.
Tipuri de bursită
Există mai multe clasificări ale acestei afecțiuni. În funcție de manifestare, poate fi acută (debutează brusc și dispare după câteva luni) sau cronică (se manifestă în mod constant).
În funcție de zona în care e localizată bursita poate fi:
- la nivelul șoldului (bursita trohanterică) – boala înaintează în ritm lent și poate fi asociată și cu alte afecțiuni (ex. artrită);
- la nivelul umărului – bursita din această zonă se împarte în: bursită subacromială și bursită deltoidă;
- la nivelul genunchiului – există trei tipuri de bursită: prepatelară (se manifestă prin inflamarea superficială a părții din față a genunchiului), infrapatelară (se inflamează una sau ambele burse din interiorul genunchiului. Pot apărea iritații ale burselor care cauzează durere și inflamație în zona genunchiului afectat), anserină (apare mai ales la femeile cu vârsta între 40 și 60 de ani și se manifestă prin inflamarea burselor din partea inferioară a genunchiului);
- la nivelul cotului (olecraneană) – pot apărea mici noduli în vârful cotului, acolo unde sunt situate bursele. Bursita cotului este, în general, cronică;
- la nivelul călcâiului (retrocalcaneană) – se manifestă prin inflamații și dureri ale călcâiului afectat;
- la nivelul degetului mare de la picior (inter-metatarsiană).
Există și bursită infecțioasă, care apare în prezența unei infecții bacteriene. În acest caz, prin rănile deschise sau prin leziunile de la nivelul genunchiului, coatelor, șoldului etc., bacteriile pătrund în burse. De asemenea, atunci când există o infecție a sângelui sau a pielii, aceasta poate afecta bursele și astfel să apară bursita infecțioasă.
Cauze
Cele mai frecvente cauze ale apariției bursitei sunt următoarele:
- suprasolicitare a unei articulații;
- presiune îndelungată într-o anumită zonă;
- mișcări repetitive;
- îmbătrânirea bursei;
- traumatisme;
- infecții apărute în urma unor afecțiuni (ex.: artrita reumatoidă).
În funcție de zona afectată, cauzele bursitei pot fi diferite. Astfel:
- bursita de la nivelul șoldului poate fi provocată fie de o postură incorectă, fie de artrită, fie de diverse leziuni, fie de sprijinirea pe șolduri în mod repetat;
- bursita la nivelul genunchiului poate fi cauzată de: traumatisme, sprijinirea pe genunchi în mod constant, o infecție, sângerări ale burselor seroase;
- bursita la nivelul cotului poate fi cauzată de gută și infecții;
- bursita la nivelul călcâielor poate fi provocată de alergări și sărituri repetitive sau de lipsa încălzirii înainte de activități sportive;
Simptome
Cele mai întâlnite simptome includ:
- edem;
- durere locală;
- sensibilitate locală;
- roșeață;
- îngroșarea burselor;
Există și simptome specifice în funcție de tipul bolii. Bursita genunchiului și cea a cotului pot duce la dificultăți la îndoirea piciorului, respectiv a mâinii. Bursita călcâiului și cea a șodului îngreunează mersul.
Factori de risc
- bolile cronice;
- vârsta înaintată;
- postura incorectă (pe scaun sau în mers);
- leziunile burselor;
- diabetul;
- guta;
- artrita reumatoidă;
- activitățile sportive (mai ales practicarea unui sport de performanță, care duce la uzarea articulațiilor).
Diagnostic
În general, examinarea fizică este suficientă pentru a pune diagnosticul. Există însă și situații în care, pentru siguranță, pot fi solicitate și anumite investigații. Astfel, medicul specialist poate solicita o radiografie (care va indica prezența unor eventuale calcificări în zona afectată), un computer tomograf sau un RMN, teste de sânge și biopsia testului pentru zona burselor afectate.
Când bursita infecțioasă este localizată numai în articulație s-ar putea recomanda aspirarea lichidului cu un ac special. Acest lucru este necesar pentru a identifica germenul care a cauzat infecția.
Tratament
Cele mai ușoare căi de a trata bursita sunt: odihna, aplicarea unor comprese cu gheață și administrarea de medicamente antiinflamatoare. Astfel, disconfortul va fi diminuat la minimum.
În funcție de severitatea bolii se mai poate recomanda administrarea de antibiotice (dacă e vorba de o bursită infecțioasă). Inflamația și durerea pot fi reduse cu ajutorul corticosteroizilor. Atenție însă! Acest tratament poate fi luat în calcul doar atunci când este exclusă posibilitatea bursitei infecțioase.
Pentru întărirea mușchilor din zona cu probleme, dar și pentru reducerea durerilor pot fi indicate și ședințe de fizioterapie și kinetoterapie.
Există situații rare în care e nevoie de îndepărtarea bursei sau de drenarea ei. În aceste cazuri, soluția este o intervenție chirurgicală (poate fi o incizie standard dau o procedură artroscopică).
Prevenție
Prin adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, anumite tipuri de bursită pot fi prevenite, în cazul altora reducându-se doar severitatea. Se recomandă:
- întărirea mușchilor care susțin articulațiile prin exerciții fizice. Nu trebuie uitat faptul că încălzirea este un pas esențial!
- menținerea unei greutăți corporale în limite normale pentru a nu pune presiune pe articulații;
- adoptarea unei posturi corecte în timpul mersului și în poziția șezut;
- utilizarea unor suporturi pentru genunchi dacă se impune sprijinirea pe genunchi pentru o perioadă îndelungată. În acest fel se reduce presiunea de la nivelul genunchilor;
- evitarea îndoirii articulațiilor (a hiperextensiilor de brațe, genunchi).