AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a șoldului este înlocuită de una artificială.

Adulții de orice vârstă pot fi luați în considerare pentru o înlocuire a șoldului, deși cele mai multe se fac la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani.

O articulația artificială modernă a șoldului este proiectată să dureze cel puțin 15 ani și majoritatea oamenilor au o reducere semnificativă în ce privește durerile de șold și o îmbunătățire amplitudinii de mișcare.

Articolul prezintă ce este artroplastia de șold, care sunt posibilele complicații, precum și tipurile de proteze în artroplastia de șold.

Cuprins:

  • Ce este artroplastia de șold?
  • Cine poate beneficia de artroplastia de șold?
  • Artroplastia de șold: complicații
  • Tipuri de proteze de șold
  • Artroplastia de șold: recuperare

Ce este artroplastia de șold?

Artroplastia de șold este o procedură chirurgicală pentru a rezolva durerile de șold precum și probleme de motilitate ale articulației șoldului. În timpul operației sunt înlocuite anumite părți ale articulației șoldului cu implanturi artificiale.
Articulația șoldului este formată dintr-o bilă (în partea superioară a femurului, cunoscută și sub numele de osul coapsei) și o cavitate (aflată în pelvis și numită osul șoldului).
În funcție de gradul de afectare al articulației se poate efectua artroplastia totală de șold sau artroplastia parțială de șold.
Scopul artroplastiei de șold este acela de a permite pacientului să-și reia activitățile zilnice și să facă exerciții fizice cu mai puțină durere.

Cine poate beneficia de artroplastia de șold?

Medicul specialist poate recomanda artroplastia de șold dacă pacientul are dureri puternice, inflamații și leziuni ale articulației șoldului din cauza unor afecțiuni precum:

  • Osteoartrita (cea mai frecventă)
  • Artrita reumatoidă
  • Osteonecroză
  • Leziuni precum fractura de șold
  • O tumoare la nivelul articulației șoldului

Artroplastia de șold: complicații

Riscurile asociate cu artroplastia de șold includ:

  • Cheaguri de sânge care se pot forma în venele picioarelor după operație
  • Luxația: anumite mișcări și poziții pot face ca bila noii articulații să iasă din cavitate, în special în primele luni după operație. În acest caz șoldul se dislocă, dar o orteză poate ajuta la menținerea șoldului în poziție corectă
  • Modificarea lungimii piciorului: uneori acest lucru este cauzat de o contracție a mușchilor din jurul șoldului. În aceste cazuri, întărirea și întinderea progresivă a acelor mușchi poate ajuta
  • Leziuni nervoase: rareori, nervii din zona în care este plasat implantul pot fi lezați. Afectarea nervilor poate provoca amorțeală, slăbiciune și durere

Tipuri de proteze de șold

Există trei tipuri majore de artroplastie de șold:

  • Artroplastia totală de șold
  • Artroplastia parțială de șold
  • Refacerea șoldului

Cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului se numește artroplastie totală de șold. În cadrul aceste intervenții, secțiunile uzate sau deteriorate sunt înlocuite cu implanturi artificiale.

Artroplastia de șold: recuperare

Recuperarea după artroplastia totală de șold sau, în general, recuperarea după artroplastia de șold presupune, în general, ca pacientul să rămână în spital între 3 și 5 zile, dar timpul de recuperare poate varia.

Atunci când pacientul este gata de externare, spitalul va da indicații despre îngrijirea șoldului la domiciliu. La început va fi necesar un cadru medical sau cârje pentru deplasare. De asemenea, kinetoterapia după artroplastia de șold este esențială pentru a întării mușchii șoldului.

De obicei, întoarcerea la activitățile fizice ușoare sau la munca de birou este posibilă după aproximativ 6 săptămâni. Cu toate acestea, fiecare persoană se recuperează în mod diferit și este foarte important să vă consultați cu medicul și cu fizioterapeutul dumneavoastră înainte de a vă întoarce la activitățile dumneavoastră normale.

De asemenea, este esențial să spuneți medicului și fizioterapeutului dacă întâmpinați dificultăți în procesul de recuperare.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.hopkinsmedicine.org/
https://www.nhs.uk/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *