AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Discopatia Lombară: Ce este? Tipuri de discopatie lombară

Discopatia lombară apare în urma deteriorării discurilor intervertebrale, fapt ce duce la presiunea mecanică asupra terminațiilor nervoase din coloana vertebrală. Nu toate durerile de spate sunt semn de discopatie lombară, dar atunci când acestea sunt persistente și însoțite de durere și/sau senzație de amorțire în membrele inferioare, este posibil să vă confruntați cu discopatie lombară.

Articolul prezintă informații utile despre discopatia lombară, cauzele apariției acestei afecțiuni, cele mai comune simptome, ce exerciții fizice sunt recomandate, dar și cum se poate preveni.

Ce este discopatia lombară?

Discopatia lombară apare atunci când discurile intervertebrale se uzează. Discurile intervertebrale sunt ca niște perne de cauciuc aflate între vertebre și care amortizează șocurile și ajută la fluiditatea mișcărilor. Discurile vertebrale se deteriorează în timp ca parte normală a procesului de îmbătrânire, dar pot suferi modificări și din alte cauze, cum ar fi postura greșită, sau ridicarea repetată de greutăți.

Există trei procese principale care alcătuiesc discopatia lombară:

  • dezintegrarea internă a discului
  • boala degenerativă a discului
  • instabilitatea segmentară

Discopatia lombară: simptome

Persoanele care suferă de discopatie lombară acuză de obicei de dureri lombare între vârsta de 20 și 50 ani. Aceste dureri apar din senin, adesea fără antecedente traumatice care să fi precedat apariția durerii. Pot fi identificate anumite simptome care caracterizează discopatia lombară. Iată, așadar cum se manifestă discopatia lombară:

  • dureri constante în zona lombară care se agravează atunci când pacientul stă jos, se apleacă în față sau la tuse și strănut
  • durere care iradiază în zona fesieră sau în membrele inferioare
  • spasme ale mușchilor spatelui
  • slăbiciune musculară sau senzație de amorțeală în membrele inferioare
  • reflexe scăzute în membrele inferioare
  • modificări ale funcției aparatului digestiv și/sau urinar

De ce apare discopatia lombară?

Discopatia lombară este cauzată de modificări ale discurilor intervertebrale. Coloana vertebrală este alcătuită din segmente în mișcare, fiecare segment fiind alcătuit din două vertebre, discul intervertebral și două articulații. Discul intervertebral acționează ca o pernă, sau un amortizor, al coloanei vertebrale. Acest disc intervertebral este alcătuit, în cea mai mare parte, din apă, fapt ce-i permite să-și mențină proprietățile.

Deoarece discurile intervertebrale sunt alcătuite dintr-un exterior fibros și unul gelatinos, care-i conferă calitatea de amortizor, înaintarea în vârstă și stresul repetat exercitat asupra acestora de-a lungul anilor, pot duce la apariția anumitor modificări al acestor discuri intervertebrale. Aceste modificări sunt, cel mai adesea, următoarele:

  • pierderea de lichid, fenomen ce apare, în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă și afectează în egală măsură bărbații și femeile
  • lezarea structurii discului intervertebral, un fenomen ce presupune ruperea exteriorului fibros, fapt ce provoacă dureri, chiar și în cazul unor fisuri minore, prin comprimarea terminațiilor nervoase. Astfel de leziuni sunt responsabile de legătura dintre discopatia lombară și lombosciatica (dureri apărute în picior, deseori furnicături și amorțeli în picior, provocate de compresia terminației nervului sciatic).

Alți factori de risc care determină discopatia lombară

Pe lângă procesul degenerativ apărut odată cu înaintarea în vârstă, discopatia lombară poate fi determinată și de alți factori de risc. Cei mai importanți dintre aceștia sunt:

  • obezitatea
  • lipsa activității fizice
  • accidentările la nivelul coloanei vertebrale
  • activitățile care necesită ridicarea de greutăți mari

Exercitii pentru discopatia lombara

Kinetoterapia în discopatia lombară este o bună metodă de ameliorare a simptomelor și disonfortul provocat de aceasta. Exercițiile specifice pentru discopatia lombară trebuie efectuate la recomandarea și sub îndrumarea medicului specialist și se axează în principal pe zona lombară, șolduri și partea superioară a picioarelor.

Pe lângă faptul că aceste exerciții pot ameliora simptomele, acestea pot ajuta și la întărirea structurilor spinale cum ar fi mușchii, oasele și articulațiile.

Deși există anumite terapii alternative conform cărora discopatia lombară se poate vindeca, acest lucru nu este posibil în totalitate, dar, cu îndrumarea medicului și a unui kinetoterapeut, starea pacientului se poate îmbunătăți semnificativ.

Discopatia Lombară: Ce este? Tipuri de discopatie lombară

Cum poate fi prevenită discopatia lombară?

Cea mai bună metodă de prevenție în cazul discopatiei lombare este evitarea și reducerea factorilor de risc cunoscuți:

  • menținerea unei greutăți corporale optime
  • exercițiile fizice și întărirea musculaturii spatelui și abdomenului
  • reducerea la minimum a ridicării de greutăți mari
  • menținerea unei posturi corecte, cu precădere în cazul persoanelor care muncesc mult la birou.

În cazul unor dureri lombare persistente, care durează mai mult de șase săptămâni, sau a altor simptome asociate cu discopatia lombară, este important să vă adresați unui medic specialist.

Surse:
https://www.emedicinehealth.com/
https://www.spine-health.com/
https://my.clevelandclinic.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *