Reumatologie și Ortopedie

Durerile de șold (coxartroza): tot ce trebuie să știi

Coxartroza este o boală asociată durerilor de șold. Ea apare atunci când țesutul cartilaginos al șoldului se deteriorează. Află mai departe ce duce la apariția ei și cum pot fi atenuate durerile!

Cu toții iubim mișcarea și relaxarea, iar yoga ne oferă câte puțin din ambele. Presiunea pe care acest tip de mișcare o pune asupra oaselor noastre o vom resimți în timp. Reporterii BBC  au stat de vorbă cu o mai mulți instructori de yoga și psihoterapeuți și au ajuns la concluzia că, într-adevăr, mișcările yoga pot provoca dureri de șold. Mulți dintre cei intervievați au recunoscut că au tratat cu indiferență mesajele pe care le-au primit de la articulații și, în timp, durerile de șold s-au cronicizat, fiind expuși riscului de a dezvolta coxartroza.

Medicii specialiști definesc coxartroza ca fiind o boală a articulației șoldului. Boala evoluează treptat, pacienții ajungând în situația în care nu se mai pot deplasa. Singura șansă pentru redarea mobilității persoanelor care se confruntă cu dureri de șold și, ulterior, sunt diagnosticate cu coxartroză rămâne montarea unei proteze de șold. Intervențiile chirurgicale sunt costisitoare, iar recuperarea se întinde pe o perioadă mare de timp.

Despre durerea de șold

Milioane de oameni din întreaga lume își doresc să intre în armonie cu emoțiile și spiritul lor, ajutați fiind de mișcările corpului. Yoga este una dintre tehnicile care oferă echilibrul perfect între spirit, trup și emoțiile noastre. Acest beneficiu l-au înțeles foarte bine profesorii care predau yoga.

Reporterii BBC au descoperit însă că expunerea prelungită la mișcările specifice de yoga le poate pune în pericol instructorilor sănătatea. Unele mișcări de yoga presupun o întindere a articulațiilor mâinilor, picioarelor și șoldurilor. Executate într-un timp îndelungat, aceste exerciții pot să provoace dureri de șold.

Psihoterapeutul Benoy Matthews, membru al Societății de Psihoterapie din Marea Britanie, a vorbit despre durerile de șold pe care le întâmpină instructorii de yoga. În urma discuțiilor pe care le-a avut cu persoanele care i-au trecut pragul cabinetului, a ajuns la concluzia că aceste dureri de șold au drept cauze expunerea prelungită a corpului la mișcări care pot afecta musculatura și oasele în timp. „Oamenii confundă rigiditatea cu durerea. În momentul în care simți că te doare foarte tare și că nu te mai poți mișca, poate că este timpul să nu ignori aceste simptome. Fiecare dintre noi avem propriile noastre limite”, a explicat  psihoterapeutul Benoy Matthews, pentru BBC.

Deși vârstnicii se confruntă cel mai des cu dureri de șold, psihoterapeutul Benoy Matthews susține că instructorii de yoga care i-au cerut ajutorul sunt persoane tinere, care nu au mai mult de 45 de ani. Pentru a evita orice simptome ale durerilor de șold, psihoterapeutul le-a recomandat tuturor celor care au venit în cabinetul său să combine exercițiile de yoga cu alte tipuri de antrenamente. „Surprinzător este faptul că oamenii care vin în cabinetul meu și acuză dureri de șold sunt tineri. Unii au și 40 de ai.

Problema apare atunci când faci yoga 6 zile pe săptămână și consideri că este suficient, fără să alternezi și cu alte tipuri de exerciții. În momentul în care faci doar un singur lucru în mod repetat, atunci ai probleme. Trebuie să alternezi exercițiile astfel încât să nu te confrunți cu dureri de șold”, a mai declarat  psihoterapeutul Benoy Matthews, potrivit aceleiași surse.

Ce este coxartroza

Coxartroza este o boală asociată durerilor de șold. Ea apare atunci când țesutul cartilaginos al șoldului se deteriorează sub presiunea a numeroși factori. Cel mai important factor care determină apariția coxartrozei este înaintarea în vârstă. Pe lângă alte probleme specifice, vârstă își pune amprenta și asupra șoldurilor. Articulațiile șoldului încep să-și piardă din mobilitate, rămânând blocate. Coxartroza afectează articulația șoldului și, în timp, duce la degradarea sa completă. Din cauza acestei boli, calitatea vieții pacienților este puternic afectată.

Simptomele coxartrozei

Există mai multe simptome pe baza cărora medicii specialiști pot diagnostica coxartroza, unul dintre acestea fiind durerile de șold. Alte simptome specifice coxartrozei sunt:

  • Senzația de slăbiciune la nivelul membrului afectat
  • Atrofia musculară
  • Senzația de oboseală
  • Dificultăți la încălțare din cauza limitării mobilității

Exerciții pentru durerea de șold

Atunci când te confrunți cu dureri de șold și există riscul să apară și coxartroza, mai multe tipuri de exerciții te pot ajuta să ameliorezi simptomele:

  • Mersul pe bicicletă
  • Înotul
  • Stretching-ul
  • Îndoirea genunchilor la piept atunci când sunteți așezați pe spate
banner-proenzi.png

 

Pentru articulațiile suprasolicitate din cauza efortului fizic intens sau a excesului de greutate, Proenzi ArtroStop Rapid asigura o nutriție complexă, cu efect benefic pe termen lung.

 

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *