În câteva ore vei ajunge la birou. Astăzi ai acea ședință importantă în care vei prezenta planul de afaceri pentru perioada următoare. Dar, din păcate, inițiativa ta este dată peste cap de o durere de spate. Suferi de mai mult timp de dureri de spate, însă niciodată nu s-au manifestat atât de puternic. Simți mușchii spatelui încordați și o imensă presiune în zona lombară. Poate că ar fi trebuit să mergi la doctor încă de la primele semne, dar ai amânat momentul. Cauzele care determină apariția unor dureri de spate sunt multiple. Iar acest articol te va ajuta să înțelegi care este sursa lor. Îți vom oferi și câteva recomandări despre metodele terapeutice prin care poți ameliora durerile de spate. Însă cel mai bine ar fi stai de vorbă cu medicul tău, pentru a evita astfel de probleme.
Ce este durerea de spate
Durerile de spate reprezintă o problemă comună, pe care foarte mulți oameni o întâmpină. Li se întâmplă chiar și adolescenților. Intensitatea acestora este diferită. Ne putem confrunta cu dureri de spate ușor de suportat sau puternice, ascuțite, care apar brusc. Aceste dureri de spate apar cel mai des în momentul în care ridicăm ceva greu sau odată cu înaintarea în vârstă. Specialiștii Institutului Național de Boli Neurologice și Accidente Vasculare din SUA susțin că există două tipuri de dureri de spate:
Acute – acestea apar brusc și dispar după câteva zile. De cele mai multe ori, aceste dureri de spate dispar de la sine și nu afectează foarte mult calitatea vieții.
Cronice – durerile de spate sunt considerate cronice în momentul în care ele persistă mai mult de 12 săptămâni, chiar și după administrarea unui tratament. 20% dintre oamenii care se confruntă cu dureri de spate acute vor dezvolta o formă cronice. Totuși, chiar dacă durerea se manifestă pe o perioadă îndelungată, nu înseamnă că ea este cauzată de o problemă medicală serioasă. De cele mai multe ori, durerile cronice de spate pot fi foarte ușor de tratat.
Spatele are o structură complexă, fiind alcătuit din mușchi, tendoane, articulații, ligamente și oase, care funcționează simultan pentru a susține coloana vertebrală și a ajuta la deplasare. În momentul în care nervii care fac legătura între aceste structuri musculare și osoase se alterează, apar durerile de spate.
Cauzele durerilor de spate
Trebuie să știi că nu există o cauză specifică pentru această problemă medicală. Potrivit medicalnewstoday.com, acestea sunt cauzele ce pot duce la apariția durerilor de spate:
Încordarea – de cele mai multe ori, durerile de spate pot apărea din cauza încordării sau tensionării mușchilor și oaselor spatelui. Apar cel mai adesea atunci când ridicăm ceva foarte greu sau ne mișcăm corpul într-o poziție incorectă.
Problemele structurale – este vorba despre anumite afecțiuni care pot genera dureri de spate. Rupturile discurilor coloanei vertebrale, de exemplu, reprezintă o problemă structurală tot mai des întâlnită când ne confruntăm cu dureri de spate. Dacă discurile afectate presează nervii din jurul lor, atunci apar durerile de spate.
Postura corpului – cu siguranță, în copilărie, și ție s-a spus de multe ori să-ți ții spatele drept, ca să nu te doară. O postură incorectă a corpului poate fi o cauză a durerilor de spate. Statul în poziție înclinată, la birou, în fața calculatorului, timp de mai multe ore pe zi, este un factor care declanșează dureri de spate. De asemenea, șofatul pe o distanță foarte lungă, fără pauză, poate provoca dureri de spate.
Factori de risc – există o categorie de persoane care prezintă predispoziție pentru dureri de spate. Oamenii care au un stil de viață sedentar, cei care se confruntă cu obezitatea, fumătorii sau vârstnicii prezintă risc de a dezvolta dureri de spate.
Simptome
De multe ori, durerea este localizată în zona șoldurilor. Conform specialiștilor, locul unde durerea se instalează reprezintă un indicator pentru depistarea cauzei care o generează. Pot apărea dureri de spate în zona superioară a spatelui sau în cea inferioară. De multe ori, durerile de spate sunt însoțite de senzația de amorțeală a mâinilor sau picioarelor. În cazul unor afecțiuni precum hernia de disc, diagnosticată în special în zona cervicală, durerea de spate este asociată și cu senzația de amețeală. Alte simptome posibile generate de durerea de spate pot fi pierderea bruscă în greutate, febra sau incontinența urinară.
Diagnosticarea durerilor de spate
Atunci când te confrunți cu dureri de spate pentru o perioadă mai lungă, trebuie să discuți cu un specialist. Medicul este cel care poate stabili cauza exactă a durerilor de spate de care suferi și îți va oferi tratamentul adecvat. De cele mai multe ori, pe lângă examenul clinic, pentru diagnosticarea corectă a durerilor de spate, specialistul va recomanda și un examen imagistic. Radiografiile sau tomografiile pot oferi informații esențiale despre cauzele care provoacă dureri de spate. Cu ajutorul acestor investigații, pot fi descoperite hernii de disc sau probleme ale mușchilor și tendoanelor situate în zona spatelui. De asemenea, scanările osoase pot evidenția diferite tipuri de cancer, care pot provoca dureri de spate.
Tratament și alte metode terapeutice
În timp ce durerile acute de spate pot fi ținute sub control cu ajutorul antiinflamatoarelor, în cazul durerilor cronice, metodele terapeutice sunt diverse. Important este ca medicul specialist să identifice acele cauze pentru dureri de spate. De cele mai multe ori, medicii apelează la administrarea de medicamente și la fizioterapie. În cazul în care analgezicele nu au efect, pentru durerile de spate se recomandă injecțiile cu cortizon. Substanța este injectată în spațiul epidural, în jurul coloanei vertebrale. Cortizonul are efectul de a reduce inflamația. Injecțiile cu botox pot fi, de asemenea, utile în cazul durerilor de spate. Botoxul are capacitatea de a paraliza mușchii tensionați, în cazul unui spasm. Este nevoie de câteva ședințe terapeutice pentru ca substanța să-și facă efectul. Dacă tratamentul recomandat este fizioterapia, trebuie să știi că scopul acestei metode este a reda flexibilitatea și mobilitatea mușchilor și oaselor spatelui.
De asemenea, există creme și geluri speciale, preparate din produse naturale, ce calmează durerile musculare după exercițiile fizice. Refenum Ice face parte din această categorie de produse.
Sfaturi pentru prevenirea durerilor de spate
Durerile de spate sunt neplăcute, mai ales dacă apar imprevizibil. Un bun remediu pentru a le ține la distanță de tine este mișcarea. Fă exerciții fizice în fiecare zi, preț de 15 minute, și activează-ți mușchii și articulațiile corpului. De asemenea, ca să nu ai dureri de spate, încearcă să adopți o poziție corectă a corpului. Totodată, alimentația te poate ajuta să eviți această problemă. Consumă alimente bogate în nutrienți și substanțe minerale, care ajută la buna funcționare a sistemului muscular și osos.