Coloana vertebrală este axul de susținere a scheletului și este formată din oase numite vertebre. Acestea sunt legate între ele prin discuri intervertebrale. La rândul lor, aceste discuri sunt formate dintr-un inel exterior fibros și un țesut gelatinos elastic. Atunci când discul intervertebral este sănătos, el funcționează pe post de amortizor.
Hernia de disc apare atunci când unul sau mai multe dintre discurile intervertebrale se deteriorează. Cele mai frecvente hernii de disc apar în zona lombară (adică în partea de jos a spatelui) și în zona cervicală (zona gâtului). De aceea, această afecțiune este împărțită în mod obișnuit în alte două, în funcție de locul unde se manifestă: hernie de disc lombară și hernie de disc cervicală.
Cauzele Herniei de disc:
- predispoziția genetică;
- îmbătrânirea organismului poate duce la deteriorarea discului vertebral;
- loviri sau răniri ale coloanei vertebrale din cauza cărora apar fisuri ale stratului exterior al discului;
- scăderea flexibilității ligamentelor de susținere a discurilor (degenerare);
- persoanele supraponderale au un risc crescut;
- presiune crescută la nivelul coloanei vertebrale;
- statul prelungit pe scaun;
- sedentarismul;
- accidentări în timpul exercițiilor sportive;
- ridicarea greutăților din poziții nepotrivite;
- expunere prelungită la vibrații;
- fumatul;
- persoanele care practică meserii unde se cere efort fizic susținut și ridicarea de greutăți sunt predispuse la hernie de disc.
Simptomele Herniei de disc
Hernia de disc cervicală se manifestă prin dureri la nivelul brațelor și al umerilor. Când problema se agravează și durerile cresc în intensitate, este posibil să apară amorțeala și/sau senzația de furnicături.
Hernia de disc lombară se manifestă prin dureri care pot apărea în zona feselor, a coapselor sau chiar în spatele genunchilor. Hernia de disc lombară afectează deseori nervul sciatic și cel femural. Durerile sunt deseori însoțite de amorțeli, furnicături, senzație de arsură și chiar tulburări de sensibilitate a zonelor afectate.
Riscuri și complicații
Sindromul de „coadă de cal” este una dintre principalele complicații care pot apărea din cauza herniei de disc. Este o situație mai rar întâlnită, cauzată de comprimarea fibrelor nervoase care formează „coada de cal”, situată în zona de sub talie. Neprezentarea de urgență la spital poate duce la pierderea permanentă a funcției pe care o are vezica urinară, a funcției intestinelor sau chiar la paralizia membrelor inferioare.
Abordări terapeutice
În cazul herniei de disc, vizita la medic este absolut necesară. Pe baza simptomelor și a analizelor, acesta va stabili tratamentul cel mai potrivit. Dacă este descoperită în fază incipientă și nu există complicații, recomandate sunt masajul, fizioterapia și kinetoterapia. În ultimă instanță, medicii apelează la intervenția chirurgicală.
Recomandări
Există cateva metode prin care putem preveni apariția herniei de disc, valabile și pentru cei deja afectați de boală:
- renunțarea la fumat;
- menținerea unei greutăți corporale optime;
- postura corectă în cazul ridicării greutăților, dar și în cazul statului pe scaun;
- efortul fizic bine dozat, fără exagerări dăunătoare.