AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma cristale ascuțite în degetele mari sau în alte articulații, provocând episoade de inflamații și dureri.

Guta poate fi tratată prin administrarea de medicamente și prin schimbări în dietă și stilul de viață.

Articolul prezintă ce este guta, sau ce este guta la picior, cum se manifestă guta, alimente permise la gută, alimente de evitat în gută, precum și de unde poți afla mai multe despre gută.

Ce este guta?

Guta este o formă comună și complexă de artrită care poate afecta pe oricine. Guta se caracterizează prin episoade bruște și severe de durere, umflături, roșeață și sensibilitate la una sau mai multe articulații, cel mai adesea la degetul mare de la picior.

Există momente în care simptomele se agravează, care pot fi urmate de o perioadă asimptomatică (perioadă de remisie).

Un atac de gută poate apărea brusc, trezind pacientul adesea în mijlocul nopții cu senzația de arsură puternică în degetul mare de la picior sau în alte articulații.

Guta nu are un leac, dar simptomele pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor, al anumitor alimente, prin consumul de ceaiuri pentru gută sau prin intermediul strategiilor de autogestionare.

Guta: simptome

Crizele de gută încep brusc și pot dura zile sau săptămâni. Aceste crize sunt urmate de episoade lungi de remisie (săptămâni, luni sau ani) fără simptome, înainte de o nouă criză. Guta apare, de obicei, într-o singură articulație și este adesea întâlnită în degetul mare. Pe lângă degetul mare, articulațiile cel mai frecvent afectate de gută sunt articulațiile degetelor mici, glezna și genunchiul.

Guta provoacă următoarele simptome în articulațiile afectate:

  • Dureri articulare intense: este probabil ca guta să provoace dureri mai intense în primele patru până la 12 ore de la debutul crizei
  • Disconfort persistent: după ce durerea mai intensă dispare, un anumit disconfort articular poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Atacurile ulterioare pot dura mai mult și să afecteze mai multe articulații
  • Inflamație și roșeață: articulația sau articulațiile afectate devin inflamate, sensibile, calde și roșii
  • Limitarea mișcărilor: pe măsură ce guta progresează, este posibil ca pacientul să resimtă o anumită rigiditate articulară

Alimente care ar trebui evitate de pacienții cu gută

Schimbările de alimentație nu vor alunga crizele pe care le provoacă guta, dar un regim pentru gută este totuși important pentru a vă ajuta la gestionarea acestora.

Procedând astfel, nu numai că vor scădea riscurile și severitatea atacurilor pe care le provoacă guta, dar poate ajuta și la alte afecțiuni care însoțesc guta, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul.

Printre alimentele de evitat pentru a preveni guta se numără:

  • Alcoolul, deoarece acesta scade nivelul pH-ului sângelui, ceea ce încurajează cristalizarea acidului uric.
  • Organele, precum ficatul sau rinichii, deoarece conțin purine, care cresc secreția de acid uric
  • Carnea de vită și de porc, de asemenea, din cauza conținutului de purine
  • Fructele de mare
  • Peștele gras, în special anșoa, hering, peștele roșu, sardinele și tonul
  • Sucurile dulci
  • Sucurile de fructe sau bogate în fructoză

Alimente recomandate pacienților cu gută

Deși majoritatea pacienților au un set anume de alimente care declanșează atacurile de gută, precum și de alimente care ameliorează simptomele pe care guta le provoacă, dintr-un tabel cu alimente permise în gută nu trebuie să lipsească:

  • Tofu, pentru a limita consumul de carne
  • Apa: trebuie să beți cel puțin 12 căni de lichide pe zi, ceea ce ajută la eliminarea acidului uric și reduce riscul de pietre la rinichi
  • Cireșele și fructele de pădure închise la culoare pentru că au un puternic efect antiinflamator. Este recomandat consumul a unei căni de cireșe sau de fructe de pădure închise la culoare pe zi. De asemenea este recomandat și sucul obținut din aceste fructe
  • Nucile: o mână de migdale sau nuci este un bun înlocuitor al cărnii pentru cei cu risc de a dezvolta guta. În plus, nucile și migdalele sau cerealele integrale, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase
  • Lactate care au un conținut scăzut de grăsimi, pentru că acestea scad nivelul de acid uric
  • Leguminoasele
  • Cafeaua
  • Legumele și fructele bogate în vitamina C
  • Alimentele bogate în acizi grași Omega-3 pentru puternicul efect antiinflamator care ajută la gestionarea crizelor pe care guta le provoacă

Surse:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.cdc.gov/
https://my.clevelandclinic.org/
https://www.everydayhealth.com/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Prolaps vaginal: cauze, simptome și recomandări

2 Minute
Prolapsul vaginal, sau prolaps uterin, apare atunci când mușchii planșeului pelvin se întind și se slăbesc până când nu mai…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Spondilita anchilozantă: simptome, cauze, recomandări

3 Minute
Spondilita anchilozantă este un tip de artrită care provoacă dureri în partea inferioară a spatelui. În timp, vertebrele pot fuziona…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *