Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente) din jurul articulațiilor.
Reumatismul abarticular este, în general, dificil de diagnosticat sau diagnosticat greșit din cauză că simptomele sunt adesea confundate cu cele provocate de alte afecțiuni reumatismale.
Spre deosebire de reumatismul articular, care privește articulațiile, reumatismul abarticular nu implică articulațiile, ci toate tipurile de țesuturi moi din jurul unei articulații.
Articolul prezintă simptomele asociate cu reumatismul abarticular, precum și cauzele și metodele de diagnostic ale acestei afecțiuni.
Cuprins:
- Simptome reumatism abarticular
- Cauze reumatism abarticular
- Diagnosticarea reumatismului abarticular
- Reumatismul abarticular: tratament
Simptome reumatism abarticular
Reumatismul abarticular poate avea o evoluție acută, subacută sau cronică. Principalele semne și simptome în reumatismul abarticular includ:
- Eritem
- Edem
- Sensibilitate locală
- Durere
- Tumefacții
- Limitarea mișcărilor
Pacientul poate acuza durere sub formă de înțepături sau junghiuri, dureri surde sau dureri permanente, de multe ori de o intensitate foarte mare. Prin urmare, în vreme ce o parte din pacienți consideră durerea ca fiind tolerabilă, alții necesită tratament medicamentos analgezic.
Din cauza durerilor, dar și a limitării mișcărilor, reumatismul abarticular poate afecta calitatea vieții și activitățile zilnice.
Cauze reumatism abarticular
Deși nu toate formele au cauze cunoscute, oricine poate dezvolta reumatismul abarticular deoarece principalele cauze sunt extrem de comune. Printre principalele cauze care determină reumatismul abarticular se numără:
- Uzura specifică înaintării în vârstă
- Infecțiile localizate sau generalizate
- Efortul fizic susținut
- Activități sportive sau de muncă ce provoacă o suprasolicitare a zonelor articulare și, în mod special, suprasolicitarea repetată a unei anumite articulații
- Postura incorectă
- Deregrările metabolice
- Traumatismele
- Expunerea prelungită și repetată la temperaturi scăzute și umiditate ridicată
- Degenerarea țesuturilor
Diagnosticarea reumatismului abarticular
Diagnosticarea în reumatismul abarticular poate fi dificilă din cauză că manifersările se pot confunda cu ușurință cu cele provocate de alte afecțiuni reumatismale, în special artrita, sau reumatismul articular.
Din acest motiv, deseori reumatismul abarticular este diagnosticat abia după eliminarea celorlalte variante mai comune.
Pe lângă inflamația, roșeața și durerile resimțite în zona articulară și a țesutului înconjurător, reumatismul abarticular poate provoca și calcifierea țesuturilor moi, acesta fiind, în multe cazuri, semnul decisiv ce duce la diagnosticarea de reumatism abarticular.
Reumatismul abarticular: tratament
Metodele de tratament pentru reumatismul abarticular variază în funcție de zona afectată, de severitatea simptomelor și de manifestările specifice de la un pacient la altul.
Printre metodele de tratament se numără:
- Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene
- Administrarea de miorelaxante
- Administrarea de analgezice
- Infiltrații cu corticosteroizi
- Fizioterapie
- Gimnastică medicală
Alte variante de tratament, în funcție de zona afectată, includ aspirațiile sau anumite intervenții chirurgicale.
De asemenea, gestionarea simptomelor și disconfortului provocate de reumatismul abarticular se poate face și prin aplicare de unguente locale, precum gelurile pe bază de diclofenac care contribuie la ameliorarea durerilor, dar și la reducerea inflamațiilor și a edemului.
În cazul gelurilor pe bază de diclofenac, pentru rezultate optime acesta se aplică de 2-e ori pe zi, prin masare ușoară, dar nu pentru o perioadă mai lungă de 14 zile.
Consultați medicul specialist sau medicul de familie înainte de a urma orice tratament medicamentos și urmați sfaturile acestora.