Să începem cu definiția: kinetoterapia este un tip de gimnastică medicală și se traduce simplu „terapie prin mișcare”. Kinetoterapia se folosește în recuperarea medicală și cuprinde mai multe tehnici și metode aplicate în funcție de afecțiunile fiecărui pacient.
Ce este kinetoterapia?
Pentru a înțelege mai exact ce înseamnă kinetoterapia, trebuie văzut care sunt obiectivele sale principale! Astfel, tratamentul kinetoterapeutic se folosește pentru corectarea posturii și obținerea unei linii corporale cât mai aproape de normalitate, pentru creșterea forței musculare, pentru relaxare, pentru îmbunătățirea mobilității articulare sau pentru creșterea coordonării și a echilibrului.
Din punct de vedere medical, kinetoterapia este primul pas pe care un pacient îl face atunci când este externat după o intervenție ortopedică. Fie că vorbim despre tratarea unor fracturi, de simple entorse, de afecțiuni mult mai grave ale coloanei vertebrale sau afecțiunile neurologice, pacientul este îndrumat spre ședințele de kinetoterapie.
Primele semne că ai nevoie de kinetoterapie
Un om poate avea nevoie de ședințe de kinetoterapie și dacă nu a suferit accidente sau dacă nu are probleme grave de sănătate. Există câteva semnale, la început mici, prin care corpul îți transmite că are nevoie de ajutor de specialitate.
De exemplu, câți dintre noi luăm în serios o amețeală? Foarte puțini. Găsim rapid o „cauză” și ne vedem de viață mai departe. Doar că amețelile repetate n-ar trebui ignorate. Insomniile, durerile de spate, greutatea în ridicarea din pat sau de pe canapea, amorțirea brațelor, dureri puternice la tălpi și călcâie, probleme la genunchi. Toate sunt semnale mai mici sau mai mari prin care organismul strigă după ajutor, iar kinetoterapia îți va fi de mare ajutor.
Folosim kinetoterapia doar când avem probleme?
Nu! În mod clar, tratamentul kinetoterapeutic nu este doar pentru a trata probleme, ci și pentru a preveni apariția acestora. Există două tipuri de kinetoterapie: cea de recuperare și kinetoterapia profilactică, acea zonă care urmărește menținerea unei stări de sănătate cât mai bună prin masaje sau prin tehnici specifice de relaxare.
În cazul în care ai o muncă de birou și stai foarte mult pe scaun, poți merge să faci câteva ședințe de kinetoterapie pentru a-ți răsfăța spatele chinuit de orele de muncă. Dacă vrei să-ți menții forma fizică sau dacă pur și simplu vrei să-ți relaxezi în mod profesionist anumite părți ale corpului poți apela, din nou, la kinetoterapeuți.
Principalele beneficii ale kinetoterapiei:
- reduce durerea;
- mărește forța musculară;
- îmbunătățește semnificativ mobilitatea;
- ajută în redobândirea reflexelor și recâștigarea dexterității;
- e de ajutor după un accident vascular sau un atac de cord;
- tratează tulburările nervoase;
- rezolvă anumite deficiențe de ordin nutritiv;
- crește rezistența la efort.
Kinetoterapia pentru copii
Dacă până acum am vorbit despre adulți, este bine de știut că tratamentul kinetoterapeutic este utilizat și la copii.
Sunt tratate afecțiuni ortopedice precum piciorul talus vargus (cea mai frecventă afecțiune a picioarelor. Apare la naștere și este cauzată de poziția bebelușului în timpul sarcinii) sau piciorul varus equin (anomalie de dezvoltare a piciorului care se produce în al doilea trimestru de sarcină), dar și deviații ale coloanei și afecțiuni neurologice (întârzieri în dezvoltarea neuro motorie, paralizie cerebrală infantilă).
Indiferent că vorbim despre copii sau adulți, kinetoterapeutul va începe un program de tratament doar după ce va primi diagnosticul medical și va analiza pacientul atât din punct de vedere motric, cât și din punct de vedere muscular.