În lumea sportului, există o idee cu care toată lumea este de acord: „accidentările fac parte din joc!”. Tot printre sportivi mai circulă o vorbă, la fel de răspândită: „recuperarea este mai dureroasă și mai grea decât accidentarea în sine!”. Și nu vorbim doar despre sportivii de performanță. Este valabil pentru pentru orice gen de mișcare practici: mergi la sală, înoți, mergi la tenis, la fotbal etc. Fie că vorbim despre accidentări musculare, fie că este vorba despre fracturi, procesul de recuperare trebuie făcut treptat.
Cauzele accidentărilor
- Nu te încălzești deloc sau nu te încălzești corect. Nicio activitate fizică nu trebuie începută direct! Înainte de a-l supune la un efort fizic susținut, organismul tău are nevoie de încălzire făcută cât se poate de serios.
- Oboseala. Dacă ești obosit, nu încerca să-ți suprasoliciți organismul cu efort fizic. În viața oricui, dar mai ales a cuiva activ, care face sport frecvent, odihna este esențială. Înaintea unui antrenament, gândește-te dacă e cea mai bună idee din punct de vedere al tonusului pe care îl ai. Acesta este și motivul pentru care ședințele de antrenament sunt mai indicate în prima parte a zilei și nu la final, după orele petrecute la serviciu.
- Deshidratarea. În timpul efortului fizic, ai grijă să bei suficient de multe lichide. Corpul are nevoie de hidratare. Sportivii de performanță folosesc tot felul de băuturi energizante potrivite efortului susținut, dar un sportiv amator trebuie să se asigure că are apă lângă el pe toată durata unui antrenament.
- Lipsa antrenamentului regulat. Dacă nu te antrenezi după un program bine stabilit, riști să te accidentezi. Dacă nu poți face exerciții fizice zilnic, asigură-te că ai minimum 2-3 zile pe săptămână în care să faci sport. În cazul unei perioade mari de inactivitate sau a unui program haotic, riști accidentări musculare. Dacă totuși, ți-e imposibil să ai un program regulat, după o pauză mai lungă, începi cu un antrenament ușor.
Cum să te refaci rapid și corect după accidentări
În momentul în care ne accidentăm, trebuie să înțelegem exact care au fost cauzele care au dus la acest lucru. Pe lângă tratamentul oferit de medicul specialist, putem lua alte câteva măsuri care să ne ajute să revenim rapid și sănătos la forma inițială.
Nu forța revenirea! Indiferent cât de mult îți dorești să fii din nou ca înainte, să reîncepi să alergi sau să mergi la sală, ai răbdare! Recidiva unei accidentări complică serios lucrurile. Specialiștii spun că reaccidentarea exact în același loc este mai problematică decât prima accidentare și va prelungi procesul de vindecare.
Readaptarea la efort. Nu contează cât de bine pregătit ai fost înainte. O perioadă mare de inactivitate îți va reduce mult din capacitățile fizice. Când vei reveni la antrenamente, fă-o treptat. Trebuie înțeles faptul că nu mai ești același om de dinainte de accidentare, dar că poți deveni chiar mai bun.
Alimentația. Cel mai important aspect non-fizic, atunci când vorbim despre accidentări, fie că le prevenim, fie că ne recuperăm, este alimentația.
Ia-ți doza de proteine! O accidentare îți scade din masa musculară, în special în zona afectată, așa că ai nevoie de proteine pentru a te reface! Carnea, fasolea, mazărea, nucile sau semințele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic.
Consumă alimente bogate în fibre. Lipsa efortului fizic ți-ar putea aduce câteva kilograme în plus, în perioada refacerii, așa că ai nevoie de mai multe fibre în organism. Consumă multe fructe și legume și, de asemenea, alimente bogate în magneziu și zinc (pește, scoici, semințe, cereale integrale).
Crește doza de creatină. De-a lungul timpului, creatina a devenit unul dintre cele mai importante suplimente folosite pentru a crește masa musculară și a ajuta organismul în timpul exercițiilor fizice cu o intensitate ridicată. Organismul nostru poate produce până la 1 gram de creatină pe zi, dar îți poți lua doza suplimentară naturală din carne sau pește.
Vitaminele K1 și K2 te ajută la îmbunătățirea rezistenței osoase. Calciul din organism este direcționat spre sistemul osos, iar probabilitatea unei fracturi scade. Vitaminele K1 și K2 pot fi luate, în mod natural, din verdețuri, varză, prune, usturoi, gălbenuș, lactate.