Etalon al frumuseții și semn de sănătate, abdomenul plat este visul oricărei persoane care se îngrijește de propriul aspect sau care, deși a avut o perioadă în care a neglijat exercițiile, își dorește acum să redobândească silueta pierdută. Acesta este un obiectiv destul de greu de atins, care necesită voință, determinare, muncă. Rezultatele nu sunt vizibile de la o zi la alta, însă cei care pot duce provocarea până la final ajung să se cunoască mai bine, să învețe care le sunt limitele și, desigur, să se bucure de un aspect fizic îmbunătățit și de o sănătate mai bună. Cu alte cuvinte, satisfacțiile vor fi pe măsura muncii depuse.
Abdomenul plat – rezultatul unui cumul de factori
Trebuie subliniat faptul că, pe lângă exercițiile propuse de către specialiști, este nevoie de o dietă echilibrată și de o postură corectă a corpului, căci numai combinând aceste elemente vă veți atinge scopul. Exercițiile pentru abdomen plat sunt doar o parte din efortul care trebuie depus pentru a ajunge la un rezultat final remarcabil.
Pentru a obține un abdomen plat, nu este nevoie să mergeți la sală. Foarte multe exerciții pot fi făcute acasă, fără nici o investiție materială, dar cu mare atenție ca ele să fie corect executate și, desigur, antrenamentele să aibă continuitate, să fie făcute în fiecare zi.
Efortul trebuie dozat pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. Orice nou tip de exercițiu începe cu o mică încălzire. Dificultatea exercițiilor trebuie crescută treptat, pe măsură ce organismul devine destul de puternic pentru a susține antrenamentul.
Exerciții pentru începători
Puteți începe prin a face exerciții foarte simple acasă. Important este să utilizați cât mai multe grupe de mușchi, pentru că organismul uman este un mecanism complex. Nimeni nu poate slăbi doar în zona burții, oricât de mult efort ar depune.
Începeți, așadar, prin a face mișcări de încălzire, cu ridicări și coborâri de brațe, rotiri de trunchi spre dreapta și spre stânga, fandări (executarea unui pas mare, înainte, lateral, oblic sau înapoi, îndoind unul dintre picioare de la genunchi și ținând celălalt picior perfect întins, cu toată talpa pe pământ, astfel încât centrul de greutate al corpului să se afle pe direcția deplasării efectuate).
Odată terminat acest set de exerciții, corpul și-a făcut încălzirea, așa că puteți trece la exerciții cu dificultate mai mare.
Cu mâinile așezate la ceafă, ridicați pe rând câte un picior și rotiți trunchiul, astfel încât genunchiul să ajungă cât mai aproape de cotul mâinii opuse (dacă ridicați piciorul stâng, genunchiul său trebuie să ajungă aproape de cotul mâinii drepte).
Cu mâinile aduse în fața pieptului, întindeți pe rând câte un picior în lateral, întâi într-o mișcare de fandare, apoi ridicându-l în lateral cât puteți de mult. Continuați alternând picioarele.
Un alt exercițiu care poate fi făcut acasă pentru un abdomen plat este simularea alergării. Lucrând pe loc, cu brațele îndoite din cot, mișcându-le înainte și înapoi, alergați într-un ritm moderat pentru câteva minute.
Exerciții complexe pentru un abdomen plat
Atunci când considerați că ați lucrat destul și organismul poate suporta eforturi mai mari, puteți trece la antrenamentele cu exerciții complexe. Probabil veți avea nevoie de câteva zile/săptămâni pentru a ajunge aici, dar veți vedea că efortul depus va aduce rezultate palpabile.
Acest tip de exercițiu, deși simplu la prima vedere, solicită foarte multe grupe de mușchi și fortifică întregul organism.
Așezați pe podea cu spatele în sus, sprijiniți vârfurile picioarelor pe saltea și ridicați trunchiul sprijinindu-vă în brațele întinse. Rămâneți în această poziție pentru un minut. Repetând des acest exercițiu, măriți timpul pentru a vă fortifica brațele.
După câteva zile, puteți încerca acasă un alt exercițiu, cu o dificultate puțin mai mare. Așezați în poziția propusă mai devreme, cu vârfurile picioarelor sprijinite pe podea și spatele în sus, încercați să țineți trupul cât mai ridicat, cu coatele sprijinite pe saltea. Privirea trebuie să stea ațintită în jos, iar corpul încordat. Rămâneți în această poziție cât de mult timp puteți.
Aceste exerciții pot fi făcute alternativ, întâi cu trunchiul ridicat cât mai sus,sprijinindu-vă pe brațele bine întinse, apoi pe coate. Când considerați că aveți corpul destul de bine tonifiat pentru a susține complexitatea exercițiului, puteți încerca să rămâneți în cea de-a doua poziție și să ridicați pentru 5-10 secunde, pe rând, câte un picior.
Întinși pe podea în poziție lateral stânga, ridicați trunchiul rezemându-vă în cot și încercați să rămâneți în această poziție pentru cât mai mult timp. Schimbați poziția, așezându-vă în lateral dreapta și repetați exercițiul.
Toate aceste exerciții pot fi făcute acasă, fără antrenor și fără program fix. Important este să le repetați zilnic, să vă alimentați corect, să aveți permanent grijă la postura corpului (spatele drept, capul sus, umerii trași spre spate) și să aveți încredere în voi că veți reuși.