Sănătate prin sport

Exerciții fizice recomandate gravidelor

Teama legată de exercițiile fizice în timpul sarcinii poate fi înțeleasă în condițiile în care, în această perioadă, în corp au loc numeroase transformări, care se intensifică pe măsură ce fătul crește. Literatura de specialitate bazată pe cercetări a evoluat mult în ultimii 50 de ani. În același timp, există suficiente dovezi empirice care să-i facă pe specialiști să recomande în timpul sarcinii mișcare fizică moderată sau chiar intensivă, în funcție de condiția fizică și de starea de sănătate a fiecărei femei.

Beneficiile sportului în timpul sarcinii sunt multiple: dureri de spate reduse, mai multă energie, un aspect fizic mai bun, iar după naștere, revenirea în formă este mult mai rapidă. Studiile îndeamnă în direcția practicării sportului, însă orice tip de activitate ai avea în minte să începi și orice intensitate ai alege, înainte să te apuci de treabă, e nevoie să ceri părerea obstetricianului, care va ști să te îndrume cel mai bine. Dacă te gândești la mișcare moderată ca intensitate poți încerca yoga sau pur și simplu să urci și să cobori trepte sau să mergi pe jos, activități la care tu ești cea care stabilește ritmul.

Activități fizice potrivite în timpul sarcinii

Dacă vorbim despre yoga, e bine să știi că e un tip sigur de activitate în timpul sarcinii câtă vreme nu te gândești să încerci posturi prea complicate și solicitante. Yoga te va relaxa și-ți va reduce stresul. Plimbările și urcatul scărilor îmbunătățesc funcționarea sistemului cardiovascular. Nu uita însă să te încalți cât mai comod, ca să eviți accidentările și fă câteva exerciții de încălzire înainte.

Dacă ești obișnuită cu sportul, poți încerca să mergi la clase de aerobic sau de dans. Câtă vreme îți poți ține echilibrul totul este perfect și sigur! Odată ce sarcina va înainta, iar burtica va fi tot mai mare, o să fie greu să continui cu acest gen de activități. Îți vei da singură seama când să te oprești. Poți opta pentru clase speciale de dans sau de aerobic pentru gravide.

Mersul pe bicicletă este excelent pentru că riscurile sunt minime și poți face această activitate până naști. Bicicleta vine și cu plusul că îți susține greutatea, deci îți va fi ușor să practici acest sport. Ca beneficii, stimulează circulația, reduce durerile de spate și îmbunătățește motilitatea intestinală. Ca să reduci la minimum riscul de accident poți opta pentru o bicicletă de cameră.

În încheiere, două tipuri de activități care se află între primele recomandări ale specialiștilor: exercițiile Kegel și înotul. Ambele tonifiază musculatura. Despre înot se spune că este singura activitate care antrenează toate grupele musculare mari. Exercițiile Kegel, în schimb, „lucrează” mușchii pelvieni, atât de importanți în timpul nașterii. În cazul înotului circulația este stimulată, corpul tonifiat, în timp ce articulațiile nu sunt forțate.

Articole recomandate
LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

4 Minute
Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul…
Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

2 Minute
Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi…
LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

4 Minute
Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *