Sănătate prin sport

Exerciții fizice recomandate în timpul sarcinii

Înainte de a lua decizia în ceea ce privește exercițiile fizice pe timpul sarcinii, femeile gravide trebuie neapărat să discute cu medicul. Numai în cazul în care acesta hotărăște că organismul și mai ales sarcina rezistă la efort, că nu există riscuri pentru mamă sau copil, puteți începe să faceți exercițiile recomandate.

Exercițiile fizice efectuate pe durata sarcinii vă ajută să vă păstrați o greutate corporală optimă, să aveți o naștere ușoară și să vă recuperați mai repede după. Chiar dacă înainte de a rămâne însărcinate obișnuiau să fie active, să facă sport, e bine totuși ca femeile să discute cu medicul pentru a primi confirmarea că sunt în siguranță.

De asemenea, încercați să alegeți exerciții fizice care să nu vă pună în pericol. Evitați săriturile și mișcările bruște. Alegeți, în schimb, să faceți mișcări ușoare, line, care să vă mențină tonusul muscular fără să vă epuizeze fizic. În prima perioadă a sarcinii, riscul de avort este mai mare, așa că viitoarele mămici ar trebui să facă doar exerciții cu grad de dificultate redus.

Exerciții fizice recomandate în timpul sarcinii

Mersul pe jos este cel mai simplu exercițiu. Nu costă nici un ban, este la îndemâna oricui și aduce o mulțime de beneficii: întărește musculatura, menține condiția fizică fără să epuizeze organismul, reduce grăsimea acumulată în locurile nedorite și are un impact puternic asupra psihicului, putând alunga simptomele depresiei.

Înotul este un sport complex, care pune în mișcare aproape toate grupele de mușchi din organism. Cu ajutorul acestui sport vă fortificați musculatura fără a pune presiune pe articulații și măriți ritmul cardiac fără a ajunge la supraîncălzire, care este foarte periculoasă în sarcină. Evitați scufundările și înotul dus la extrem.

Mersul pe bicicletă poate fi util în primele luni de sarcină, însă de preferat ar fi să aveți o bicicletă de cameră, ca să nu vă expuneți pericolelor din trafic.

Yoga este, de departe, una dintre cele mai potrivite discipline sportive pentru perioada de sarcină, atâta timp cât alegeți numai exerciții simple, de o intensitate redusă și vă opriți atunci când simțiți că ați obosit sau că un anumit exercițiu este prea greu.

Începeți întotdeauna cu mișcări ușoare, de încălzire, după care puteți trece la exercițiile propriu-zise. Sub nici o formă nu faceți abdomene în perioada cât sunteți însărcinate.

  1. Din poziția stând cu picioarele ușor desfăcute ridicați brațele cât mai sus, apoi lăsați-vă ușor în jos îndoind genunchii, cu brațele aduse în față, ca și cum ați vrea să faceți o genuflexiune. Nu coborâți până la podea, ci opriți-vă la jumătatea mișcării, atunci când șezutul este în dreptul genunchilor. Rămâneți în această poziție trei secunde. Reveniți la poziția inițială ridicându-vă pe vârfuri. Repetați mișcarea de 6 ori.
  2. Din poziția stând cu picioarele ușor desfăcute îndoiți brațele ca și cum ați începe să alergați. Ridicați piciorul stâng în lateral, îndoindu-l. Repetați mișcarea ridicând piciorul drept. Acest exercițiu poate fi făcut chiar și de 10 de ori.
  3. Din poziția stând cu picioarele ușor desfăcute îndoiți brațele, ridicând palmele în sus. Strângeți pumnii. Duceți brațele îndoite spre lateral, încercând să îndreptați spatele. Reveniți la poziția inițială. Repetați mișcarea de 10 ori.
  4. Stând în genunchi pe podea, cu genunchii ușor depărtați, aplecați trupul în față până când abdomenul atinge coapsele, iar brațele sunt mult întinse în față, pe podea. Rămâneți în această poziție 5 secunde. Reveniți la poziția ini’ială. Repetați exercițiul de 5 ori.
Articole recomandate
LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

4 Minute
Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul…
Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

2 Minute
Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi…
LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

4 Minute
Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *