Neuropatia diabetică reprezintă o tulburare neurologică a cărei cauză este diabetul zaharat. Mai devreme sau mai târziu, persoanele care suferă de diabet zaharat ajung să sufere de cel puțin o tulburare neurologică. Există câteva metode prin care pot fi evitate sau măcar amânate complicațiile provocate de diabetul zaharat: măsurarea glicemiei la intervale regulate, urmarea tratamentului recomandat de către medic, o alimentație cât mai corectă și mai sănătoasă și, desigur, exerciții fizice potrivite.
Mișcarea este recomandată tuturor oamenilor, deoarece poate ajuta la prevenirea obezității, a bolilor de inimă, a problemelor de sănătate în general. Totuși, pentru persoanele bolnave de diabet, mai ales dacă au fost deja afectate de neuropatie diabetică, există câteva recomandări speciale de care acestea trebuie să țină cont pentru a preveni accidentările și complicațiile.
Avertisment!
Consultați întotdeauna medicul înainte de a începe noi tipuri de exerciții fizice, dacă suferiți de neuropatie diabetică. Anumite exerciții recomandate bolnavilor de diabet pot fi dăunătoare celor afectați de neuropatie diabetică. Medicul este cel mai în măsură să conceapă anumite planuri personalizate pentru fiecare pacient în parte.
În cazul în care medicul își dă acordul sau recomandă noi exerciții fizice, trebuie să știți că îngrijirea picioarelor este o parte foarte importantă din procesul de întreținere și recuperare. Iată câteva metode prin care vă puteți asigura că lucrați corect:
- purtați încălțăminte potrivită;
- folosiți întotdeauna șosete curate, din materiale naturale;
- verificați cu atenție starea picioarelor în fiecare seară, înainte de culcare;
- lucrați constant câte 30 de minute, de cel puțin cinci ori pe săptămână, dozându-vă efortul.
Mișcarea, de orice fel ar fi ea, este benefică omului, chiar dacă nu se traduce prin sport. Dacă nu puteți sau nu vă place să faceți anumite exerciții fizice, puteți rămâne activi ocupându-vă de treburile zilnice: aspirat, spălat vase, spălat rufe, plimbat câinele etc.
Cele mai potrivite activități pentru bolnavii de diabet sunt mersul pe jos, înotul, ciclismul și dansul.
Cea mai bună combinație este între înot și dans. Mișcările aerobice făcute în apă vă ajută să vă mențineți condiția fizică și vă feresc de posibile accidentări.
Puteți, de asemenea, să folosiți bicicleta medicinală în casă, ori de câte ori aveți timp, evitând totuși să lucrați mai mult decât vă permite sănătatea.
Exerciții pentru echilibru
- Din poziția stând cu picioarele apropiate, lăsați brațele pe lângă corp. Închideți ochii și mișcați capul de la stânga la dreapta, apoi sus-jos. Repetați de câteva ori. Asigurați-vă că aveți aproape un obiect de sprijin pentru cazul în care vă dezechilibrați.
- Începeți exercițiul din poziția stând cu picioarele apropiate și palmele așezate pe șolduri. Închideți ochii, ridicați piciorul drept și aplecați-vă în față, încercând să mențineți poziția pentru câteva secunde. Repetați exercițiul ridicând piciorul stâng.
Exerciții fizice ușoare pentru bolnavii de neuropatie diabetică
- Așezați pe scaun, întindeți și ridicați pe rând câte un picior. Efectuați mișcări de rotire a gleznelor în sensul acelor de ceasornic și invers. Strângeți degetele picioarelor, apoi relaxați. Repetați exercițiul. Puteți face aceste exerciții fizice chiar și în timp ce vă uitați la televizor, pe canapea.
- Tot așezați pe scaun, puteți lucra și mușchii brațelor, ridicând mici greutăți. Aceste exerciții pot fi efectuate simultan cu ambele brațe, dar numai în cazul în care starea de sănătate vă permite.
- Sprijinindu-vă de un perete, puteți exersa mersul pe călcâie și pe vârfurile picioarelor. Acest exercițiu vă fortifică mușchii membrelor inferioare și, în același timp, contribuie la regăsirea echilibrului.
- Asigurându-vă că există puncte de sprijin, urcați și coborâți trepte ori de câte ori aveți ocazia.
Practicarea de exerciții yoga sau tai chi este, de asemenea, recomandată bolnavilor de neuropatie diabetică, însă numai după o documentare prealabilă și fără a depune eforturi excesive.