Sănătate prin sport

Exercițiile fizice ajută la eliminarea stresului

Potrivit unor studii, practicarea regulată a exerciţiilor fizice funcţionează similar cu medicaţia pentru reducerea simptomelor anxietăţii şi depresiei, iar efectele pot fi de lungă durată. O şedinţă de exerciţii fizice poate contribui la reducerea simptomelor pentru câteva ore, iar practicarea acestora cu consecvenţă, pe o perioadă mai lungă de timp, reduce semnificativ frecvența acestora.

Cum ajută exercițiile fizice?

Activitatea fizică îmbunătățește capacitatea corpului de a utiliza oxigen și, de asemenea, intensifică fluxul de sânge. Ambele modificări au un efect direct asupra creierului. De asemenea, exercițiile fizice cresc producția de endorfine, care generează o stare de bună dispoziție și euforie pe care multe persoane îl experimentează după exerciții fizice. Concentrarea pe o singură sarcină fizică ne dă energie și optimism. Pe lângă faptul că au un efect direct asupra nivelului de stres, exercițiile fizice regulate contribuie la menținerea sănătății.

Ce tipuri de exerciții ajută la reducerea nivelului de stres?

Încercați să introduceți în rutina dumneavoastră exerciții aerobice moderate, cum ar fi: ciclismul, dansul, mersul pe jos sau jogging-ul. Orice tip de exercițiu îți poate reduce starea de stres, dar cu toate acestea, este important să alegeți o activitate care să vă facă plăcere. Puteți încerca să faceți exercițiile fizice și împreună cu alți membri ai familiei sau cu prietenii.

Ştiinţa a oferit dovezi asupra faptului că oamenii activi din punct de vedere fizic au niveluri mai scăzute ale anxietăţii şi depresiei, comparativ cu cei sedentari. Într-un studiu desfăşurat pe o durată de 5 ani, cercetătorii au descoperit că exerciţiul fizic practicat regulat reduce cu 25% riscul de a dezvolta depresii sau tulburări anxioase în acest interval.

Verificați cu medicul ce exerciții fizice puteți face, în funcție de starea dumneavoastră de sănătate

Dacă nu sunteți în formă, suferiți de anumite afecțiuni sau nu ați mai practicat exerciții fizice anterior, cereți sfatul medicului dumneavoastră despre metodele potrivite. Medicul vă poate ajuta să dezvoltați o rutină de antrenament sigură și eficientă, ținând cont, în același timp, de starea de sănătate. Discutați cu medicul și nivelul de intensitate al exercițiilor fizice.

Articole recomandate
LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

4 Minute
Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul…
Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

2 Minute
Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi…
LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

4 Minute
Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *