„Minte sănătoasă într-un corp sănătos” („Mens sana in corpore sano”) este una dintre cele mai cunoscute expresii latine și vorbește despre importanța menținerii sănătății celor două componente, despre interdependența dintre ele.
Expresia datează încă din secolul al II-lea, iar faptul că ea a dăinuit peste vreme și e folosită des și astăzi nu face decât să accentueze ideea importanței activităților fizice în viața de zi cu zi, activități care nu te ajută doar la dobândirea unui corp armonios, ci și la îmbunătățirea sănătății mintale.
Acest ultim aspect menționat, sănătatea mintală, în cazul copiilor și adolescenților reprezintă una dintre prioritățile medicale la nivel mondial, din cauza numărului ridicat de cazuri de copii sau adolescenți care au fost diagnosticați cu diferite tulburări psihice și emoționale.
Ultimele studii efectuate la nivel global arată că unul din cinci adolescenți ajunge să sufere, la un anumit moment, de o problemă emoțională, de dezvoltare sau de o problemă comportamentală. Fără sprijin de specialitate, aceasta se agravează și poate avea efecte negative importante în dezvoltarea tinerilor.
Adolescenții care nu fac sport prezintă risc crescut de depresie
Un studiu realizat la începutul anului 2020 a dezvăluit că adolescenții și tinerii care stau ore întregi în fața calculatorului și nu fac sport au un risc crescut pentru a dezvolta un tip de depresie în jurul vârstei de 18 ani.
Cercetătorii de la University College London au urmărit activitatea zilnică a 4 257 de adolescenți cu vârste între 12 și 18 ani și au descoperit că doar 1,5% dintre aceștia fac minimum o oră pe zi de activități fizice.
Chiar dacă legătura dintre sport și sănătatea mintală este recunoscută clar de medici, există încă multe persoane care nu asociază sportul cu bunăstarea emoțională.
Într-un sondaj efectuat recent în Statele Unite, mai mult de jumătate dintre cei chestionați au spus că merg la sală și că fac exerciții fizice pentru a scădea în greutate (55%), în timp ce aproape 30% au legat sportul de tonifierea musculară și remodelarea corporală (îmbunătățirea aspectului fizic). Restul participanților la sondaj au spus că fac sport pentru a fi sănătoși, fără însă a face referire la beneficiile pe care sportul le aduce creierului nostru.
Ce boli sau afecțiuni mintale putem combate prin sport:
- depresia;
- anxietatea;
- tulburările bipolare;
- psihozele;
- tulburările obsesiv-compulsive.
Prin efort fizic susținut, crește nivelul de endorfine și serotonină, două substanțe produse de creierul uman care ajută la diminuarea durerilor, reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit și care generează starea de fericire.
Substanțele produse de creier care îmbunătățesc sănătatea mintală:
- adrenalina: ieșirea din zona de confort îmbunătățește activitatea creierului;
- dopamina: atunci când ești euforic, creierul produce dopamină; când este eliberată, se îmbunătățește starea de spirit și capacitatea de concentrare.
- serotonina: binecunoscutul „hormon al fericirii” îmbunătățește și memoria, capacitatea de a avea răbdare și de a lua rapid decizii.
- oxitocina: afecțiunea (îmbrățișări, țineri de mână) produce oxitocina;
- gaba: substanță produsă pentru combaterea stresului;
- endorfine: generează o stare de bine.